Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri uşoare, în primul trimestru al anului, într-un climat marcat de tensiunea geopolitică din Europa şi de incertitudinea politică din ţara noastră, unde urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale în luna mai, elemente ce au pus în plan secund raportările companiilor aferente celui de-al patrulea trimestru al anului trecut şi, în unele cazuri, propunerile de dividende.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut un avans de 4,74%, la 17.513 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 3,63%, până la 3.254 de puncte.
• Acţiunile europene le surclasează pe cele din Statele Unite
Donald Trump şi-a început cel de-al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite într-o manieră de lider imperial în relaţiile internaţionale. A impus tarife într-un ritm accelerat asupra aproape tuturor ţărilor de pe glob, temperând ulterior şi amânând aplicarea unor măsuri. Mişcările sale au generat îngrijorări privind presiuni inflaţioniste şi împiedicarea creşterii economice, aducând chiar spectrul unei recesiuni în SUA. În plus, Trump pare să se fi apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi să se distanţeze treptat de Europa şi chiar de NATO, astfel încât arhitectura structurii de securitate europeană pare să fie la începutul unui proces de reconfigurare.
În acest context, indicele S&P 500 s-a depreciat cu 4,6%, în primele trei luni ale anului, în vreme ce Dow Jones a coborât cu 1,3%. Indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în sectoare intensive în cunoaştere, mai sensibile la ciclurile economice, a avut un recul de 10,4%, într-o perioadă în care Rezerva Federală a lăsat neschimbată rata dobânzii.
De partea noastră a Atlanticului pieţele de acţiuni au avut o evoluţie net superioară celor din Statelor Unite, datorată în primul rând perspectivelor unor investiţii masive în apărare şi infrastructură. Indicele pan-european Stoxx 600 a avut o creştere de 5,2%, în vreme ce la Londra, indicele FTSE100 s-a apreciat cu 5%. Indicele DAX de la Frankfurt a avut un avans de 11,3%, în vreme ce Banca Centrală Europeană a tăiat de două ori dobânda de referinţă.
• Dividende cu randamente în jur de 6% pentru acţiunile Hidroelectrica, OMV Petrom şi Nuclearelectrica
La Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile Transgaz Mediaş au înregistrat o creştere de 25,8%, în primul trimestru al anului, cea mai bună evoluţie din indicele BET. Titlurile transportatorului de gaze naturale au avut un puseu de creştere abrupt în prima parte a lunii februarie, fără existenţa unor elemente clare care să justifice evoluţia. Compania a obţinut, anul trecut, cel mai mare profit din ultimii şase ani, dar raportarea s-a făcut după episodul ascendent, astel încât rezultatele nu explică puseul de creştere. Conducerea Transgaz a propus alocarea a jumătate din profitul anului trecut sub formă de dividende, sumă care echivalează cu un randament net de 3,3%, faţă de preţul acţiunii de la sfârşitul lunii martie.
Acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz s-au apreciat cu 16,7%, în primul trimestru anului, într-un context marcat de creşterea preţului gazului în prima lună şi jumătate din 2025. Compania a raportat o creştere mare a profitului pentru cel de-al patrulea trimestru al anului trecut şi împreună cu OMV Petrom a anunţat demararea forajului forajului primei sonde de exploatare de gaze naturale din Marea Neagră, producţia fiind estimată pentru anul 2027. Titlurile OMV Petrom au avut un avans de numai 4,2%, după ce începând cu a doua parte a lunii februarie preţul acţiunilor a început să scadă sever, într-un context internaţional ce începea să devină tot mai tulbure, cu impact asupra preţului petrolului. Producătorul de ţiţei şi gaze va distribui acţionarilor un dividend al cărui randament se ridică la 5,4%, faţă de cotaţia de la finele lunii martie, cu posibilitatea unei alocări suplimentare.
Titlurile transportatorului de energie electrică Transelectrica s-au apreciat cu 13,7%, în primul trimestru al anului, creşterea fiind înregistrată înainte publicării rezultatelor financiare excelente aferente ultimului trimestru al anului trecut, respectiv pentru întregul an 2024, compania ajungând la un nou maxim al profitului net anual. Conducerea emitentului a propus alocarea a jumătate din rezultatul repartizabil ca dividende, echivalentul unui randament de 4,4%, dar statul a solicitat o alocare de 90% din profit. Acţiunile Electrica s-au depreciat cu 2,7%, în primele trei luni ale anului curent, dividendul propus de conducerea furnizorului şi distribuitorului de energie având un randament de 1,2%.
Acţiunile producătorului şi furnizorului de energie electrică Hidroelectrica au dezvoltat o mişcare laterală, în primele trei luni ale anului, perioadă în care compania a raportat scăderea profitabilităţii cu 50% în trimestrul al patrulea 2024, dar a propus ca aproape întregul profit al anului trecut să fie alocat sub formă de dividende, echivalentul unui randament de 6,6%. Nuclearelectrica, companie ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 4,6%, în primul trimestru al anului, va distribui acţionarilor un dividend cu randament de 6,1%
În ansamblu, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 5,6%, cea mai bună evoluţie dintre coşurile de acţiuni ale bursei noastre, în primele trei luni ale anului.
• BRD acordă jumătate din profit ca dividende; numerar şi acţiuni gratuite la Banca Transilvania
Titlurile bancare au avut performanţe inferioare comparativ cu evoluţia sectorului la nivel european, în condiţiile în care, sub impulsul perspectivelor cheltuielilor masive pentru infrastructură şi înarmare, indicele Euro Stoxx Banks a marcat un avans de 27,5%, în primele trei luni ale anului curent. BRD-Groupe Societe Generale va aloca 50% din profitul anului trecut sub formă de dividende, echivalentul unui randament de 5,1%, în vreme ce board-ul Băncii Transilvania a propus un dividend cu randament de 5,4% şi majorarea capitalului instituţiei, operaţiune ce implică alocarea de acţiuni gratuite, la fiecare 1.000 de titluri deţinute un investitor urmând să primească 189 de titluri noi, dacă propunerea va primi ok-ul acţionarilor.
• Aprecieri de peste 10% pentru Aquila şi MedLife
Titlurile Aquila au avut o apreciere de 19,9%, în primul trimestru, de asemenea cu un puseu de creştere în a doua parte a lunii februarie, pe fondul unor volume mai mari decât de obicei, ceea ce sugerează prezenţa la cumpărare a investitorilor instituţionali. De altfel, compania se află pe radarul fondurilor de pensii Pilon II, la finele lunii martie Metropolitan raportând depăşirea pragului de deţinere de 5% din distribuitorul de bunuri de larg consum.
Acţiunile prestatorului privat de servicii medicale MedLife, companie care are o strategie de dezvoltare prin achiziţii, au avut o creştere de 10,2%, în primul trimestru al anului, în vreme ce titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications, s-au apreciat cu 3,4%.
• TTS, TeraPlast şi One - printre cele mai mari scăderi din BET
Titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services s-au depreciat cu 15,4%, în primele trei luni ale anului, într-o mişcare de continuare a trendului descendent început anul trecut, pe fondul erodării rezultatelor financiare ale companiei, ce reprezintă de fapt o normalizare după doi ani de excepţie.
Acţiunile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast s-au depreciat cu 15%, în condiţiile în care societatea şi-a adâncit pierderea aferentă ultimului trimestru al anului şi a înregistrat în 2024 primul rezultat negativ anual din 2012 încoace. Titlurile One United Properties au avut un declin de 14,4%, dezvoltatorul imobiliar raportând scăderea atât a profitului ultimului trimestru din 2024 cât şi pentru întregul an, în timp ce contextul macroeconomic general şi politic intern pot să afecteze activitatea sectorului şi companiei.
• Creştere de 20% pentru acţiunile Fondul Proprietatea
Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut o scădere de 2,2%, la 60.649 de puncte, în condiţiile în care preţurile titlurilor tuturor celor cinci foste societăţi de investiţii financiare s-au depreciat.
Acţiunile FP s-au apreciat cu 20,2%, evoluţie care arată, pe de o parte, că presiunea la vânzare pusă de fondurile de pensii anul trecut s-a estompat. Pe de altă parte, fondul derulează un program de răscumpărare care susţine preţul acţiunilor şi a propus distribuirea de dividende cu un randament de aproape 10%, cel mai ridicat dintre principalele companii de la BVB.
Fostele SIF-uri au ieşit de pe radarul fondurilor de pensii şi a altor investitori instituţionali, nu au investitori de retail activi, iar grupul Lion Capital, Longshield Investments Group şi Infinity Capital Investments nu distribuie divinde.
La finalul lunii martie, fostele SIF-uri se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 71% pentru Lion Capital şi 46% în cazul Longshield Investment. Pentru FP, discountul era de 44%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.
• InterCapital Asset Management a listat la BVB un ETF ce urmăreşte indicele principal al pieţei din Slovenia
Ministerul Finanţelor a început să realizeze lunar emisiuni de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, începând cu acest an. Suma atrasă totală atrasă în primul trimestru din 2025 prin două astfel de emisiuni se ridică la 6,5 miliarde lei, subcrierile din februarie, de 4,3 miliarde lei, fiind record istoric.
Administratorul de investiţii InterCapital Asset Management din Croaţia a listat la BVB un ETF care urmăreşte indicele principal al pieţei de capital din Slovenia, ce reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate nouă companii ale bursei din Ljubljana, coşul de acţiuni fiind ajustat prin reinvestirea dividendelor brute plătite de acestea.
Green Tech International, grup ce operează sonde geotermale şi o platformă pentru soluţii de energie geotermală, a debutat luna trecută la BVB, după un IPO derulat în luna decembrie a anului trecut. În zona obligatară, Autonom Services a listat o nouă emisiune de titluri de datorie, în valoare de 30 milioane euro.
Norofert, OMRO IFN, Mikro Kapital şi Stanley Capital au listat, în primul trimestru al treilea, obligaţiuni în valoare de şapte milioane lei, 1,56 milioane euro, două milioane euro şi 14,8 milioane euro, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.