Românii au cheltuit în 2024 aproximativ 40 de miliarde de euro în marile reţele de retail, cu 7,1% mai mult faţă de anul anterior, potrivit studiului „Romania Retail Snapshot 2025”, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Deşi ritmul de creştere a fost inferior celui înregistrat în 2023, când avansul anual a fost de 11,1%, el a rămas totuşi peste rata medie a inflaţiei din 2024, care s-a situat la 5,6%.
Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost realizată în supermarketuri şi hipermarketuri, care au cumulat aproximativ 24 de miliarde de euro, reprezentând 60,3% din totalul vânzărilor analizate. Totuşi, acest segment a înregistrat o creştere modestă, de doar 5,2%, sub nivelul inflaţiei. Pe locul secund, din punctul de vedere al ponderii în coşul de cumpărături, se află magazinele de bricolaj, cu vânzări de 4,3 miliarde de euro (10,9% din total), urmate de sectorul electro-IT, cu 3,6 miliarde de euro (9,1%), şi de retailul de modă, care a însumat 2,5 miliarde de euro (6,2%).
La polul opus se află categoriile cu cele mai mici ponderi în cheltuielile consumatorilor: divertismentul (cinematografe, locuri de joacă, centre multifuncţionale precum Therme Bucureşti), bijuteriile (237 milioane euro, 0,6% din total), încălţămintea (410 milioane euro, 1%) şi cosmeticele (569 milioane euro, 1,4%). Este pentru prima dată când segmentul de divertisment este inclus în analiza realizată de Cushman & Wakefield Echinox.
Toate cele 13 domenii analizate în cadrul raportului au înregistrat vânzări mai mari decât în 2023, însă ritmul de creştere a variat considerabil. Cele mai mari avansuri au fost consemnate în sectorul cosmeticelor, cu o creştere anuală de 24%, urmat de magazinele specializate - precum petshopurile, punctele de vânzare de ziare sau produse din tutun - cu 20,6%, de segmentul de casă şi decoraţiuni (16%), cel de încălţăminte (15,5%) şi de restaurante, baruri şi cafenele (14,9%). De asemenea, vânzările de articole pentru copii au crescut cu 13,5%. Pe de altă parte, cele mai slabe evoluţii au fost raportate de segmentul de divertisment, cu doar 2,1%, articolele sportive, cu 3,6%, reţelele de bricolaj, cu 5%, şi FMCG-ul, cu 5,2% - toate sub rata inflaţiei.
Conform autorilor studiului, nouă din cele 13 domenii analizate au consemnat în 2024 creşteri de vânzări superioare inflaţiei. Rata medie anuală de creştere în perioada 2019-2024 pentru toţi retailerii incluşi în analiză a fost de 10,9%, peste rata medie a inflaţiei din aceeaşi perioadă, de 7,4%. Cele mai mari creşteri pe termen mediu au fost înregistrate în sectorul cosmeticelor (19,3%), al magazinelor specializate (19,1%) şi în domeniul restaurantelor, barurilor şi cafenelelor (16,4%).
Potrivit lui Vlad Săftoiu, Head of Research în cadrul Cushman & Wakefield Echinox, datele din raport reflectă o schimbare semnificativă în comportamentul de consum al românilor. Deşi cheltuielile pentru produse alimentare şi bunuri esenţiale rămân dominante, ritmul de creştere al acestora a încetinit, în favoarea segmentelor non-alimentare. Acest fenomen este perceput ca un semnal pozitiv pentru piaţa de retail, în condiţiile în care multe dintre categoriile nealimentare au înregistrat creşteri de două cifre, fapt ce sporeşte atractivitatea României pentru extinderea retailerilor internaţionali. Săftoiu menţionează, totodată, că România s-a numărat printre statele membre ale Uniunii Europene care au raportat o creştere susţinută a comerţului cu amănuntul în prima parte a anului 2025, cu un avans de 5,8% în cazul produselor nealimentare.
Creşterea veniturilor obţinute de marile reţele de retail a fost susţinută nu doar de expansiunea reţelelor fizice, ci şi de extinderea activităţii în online şi de dinamica vânzărilor din magazinele deja existente. În paralel, dezvoltatorii imobiliari au continuat investiţiile în noi proiecte comerciale, livrând, în perioada 2024 - primul semestru din 2025, aproximativ 340.000 metri pătraţi de spaţii noi de retail. Pentru orizontul 2025-2030 sunt în pregătire sau în construcţie alte circa 700.000 metri pătraţi de centre comerciale, galerii sau parcuri de retail.
Raportul Cushman & Wakefield Echinox a fost realizat pe baza rezultatelor publicate de Ministerul Finanţelor şi Institutul Naţional de Statistică şi acoperă 123 de companii active în 13 segmente ale pieţei de retail: FMCG, fashion, bricolaj, articole sportive, încălţăminte, articole pentru copii, bijuterii, home & deco, restaurante, baruri şi cafenele, cosmetice, electro-IT, entertainment şi magazine specializate.
Opinia Cititorului