DE LA ÎNCEPUTUL ANULUIFP şi-a răscumpărat 114,9 milioane de acţiuni de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2021

FP şi-a răscumpărat 114,9 milioane de acţiuni de la BVB

Discount de tranzacţionare de numai 3%

Fondul Proprietatea (FP) şi-a răscumpărat, de la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, circa 114,93 milioane de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un raport al emitentului publicat, ieri, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

De asemenea, de la începutul anului, fondul închis de investiţii şi-a răscumpărat circa 0,82 milioane de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri), tranzacţionate la bursa din Londra, echivalentul a circa 41,29 milioane de acţiuni.

Achiziţiile fac parte din cel de-al doisprezecelea program de răscumpărare al FP, demarat de emitent la începutul acestui an, şi reprezintă unul dintre elementele care a imprimat cotaţiei Fondului un trend ascendent în 2021, pe parcursul căruia FP a marcat, până la jumătatea lunii iulie, o secvenţă de maxime istorice.

În cazul titlurilor tranzacţionate la BVB, fondul efectuează achiziţii aproape în fiecare şedinţă bursieră, iar săptămâna trecută şi-a răscumpărat circa 2,03 milioane de acţiuni, pentru 3,66 milioane lei, la preţuri medii zilnice ponderate situate între 1,779 lei şi 1,8124 lei. Totodată, săptămâna trecută, FP şi-a răscumpărat şi 12.118 GDR-uri, echivalentul a 0,6 milioane de acţiuni.

Din cel de-al doisprezecelea program, fondul mai are de răscumpărat cel mult 643,78 milioane de acţiuni, conform raportului de ieri de BVB.

Pe lângă răscumpărări şi contextul general de piaţă propice acţiunilor, cotaţia FP a fost susţinută şi de dividendele speciale acordate de emitent, în condiţiile în care Fondul Proprietatea a încheiat anul 2020 cu o pierdere de circa 100 milioane de lei, în contextul pandemiei Covid-19.

Săptămâna trecută, Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi Managerul de Portfoliu al Fondului Proprietatea a spus, într-o conferinţă de presă, că Hidroelectrica, companie din portofoliul FP, a plătit dividendul suplimentar de un miliard de lei cerut chiar de fond, căruia îi revine suma de 200 de milioane de lei. Conform managerului Fondului, banii vor fi folosiţi pentru generarea de randamente investitorilor prin mecanismele avut la îndemână, între care răscumpărari de acţiuni pentru reducerea discount-ului sau dividende.

Pentru primele şase luni ale anului, fondul a raportat un profit net de 1,8 miliarde de lei, faţă de o pierdere de 848,6 milioane de lei în primele şase luni ale lui 2020.

La finele lunii august, Valoarea Unitară a Activului Net al Fondului Proprietatea se ridica la 1,8691 lei, ceea ce raportat la preţul acţiunii FP de ieri de la ora 17:00, de 1,82 lei, oferea un discount de 2,6%. De menţionat că în acest an au fost perioade când titlurile FP s-au tranzacţionat cu primă.

Evaluarea bursieră a fondului închis de investiţii la BVB se ridică la circa 13,1 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

20 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9477
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6725
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8048
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8325
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.4633

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro