Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă:
"Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă este cel mai mare program de investiţii adoptat vreodată la nivelul Uniunii Europene. El va finanţa cu 672,5 miliarde de euro planurile naţionale de redresare şi rezilienţă ale tuturor celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.
Tocmai de aceea, este necesar ca evaluarea de către Comisia Europeană a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă şi implementarea lor să fie făcute cât mai transparent şi cât mai democratic. Numai în felul acesta ne putem asigura că cetăţenii europeni sunt corect informaţi cu privire la modul în care folosim aceşti bani şi că nu cad victime dezinformării şi ştirilor false venite mai ales din partea politicienilor antieuropeni care vor să diminueze beneficiile mecanismului de redresare.
Din acest motiv, în calitate de coraportor pe Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, am insistat ca Parlamentul European, instituţia democratică a Uniunii Europene, să-şi păstreze un rol de evaluare a modului în care Comisia Europeană aprobă planurile naţionale de redresare. Această prevedere a fost inclusă în legislaţia mecanismului adoptată la nivel european.
Comisia Europeană se află acum în plin proces de evaluare a planurilor naţionale. În acest context, am adoptat astăzi cu 602 voturi pentru, 35 împotriva şi 56 abţineri, o rezoluţie a Parlamentului European prin care cerem Comisiei o mai mare transparenţă în dialogul cu Parlamentul privind evaluarea şi implementarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Este necesar acest lucru pentru a ne exercita rolul de instituţie democratică a Uniunii, aleasă direct de cetăţeni, şi pentru a pune mai departe la dispoziţia oamenilor toate informaţiile cu privire la evaluarea planurilor.
Aşteptăm din partea Comisiei Europene să informeze periodic Parlamentul cu privire la stadiul evaluării planurilor naţionale de recuperare şi rezilienţă şi să furnizeze toate informaţiile generale relevante referitoare la investiţiile şi reformele din planurile naţionale, aşa cum este prevăzut în legislaţia Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă."
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 21.05.2021, 08:47)
ce transparenta cand Comisia Europeana e un organism nedemocratic, pur totalitar?
din cate tin eu minte nu europenii au ales prin vot democratic eurocratii din Comisia Europeana.
acolo e miezul dictaturii UE.
Noroc ca pana in 2029 UE si zona euro si moneda euro toate dispar. Oricand pana in 2029, nu ma refer ca fix in 2029. . . cand sa intre si Romania in zona euro... puff! .... nu mai e zona euro! :)) Dar adevarul e ca toate pregatirile pe care le va face Romania in vederea aderarii la euro vor fi exceptional de bune pentru interesele noastre interne. Acesta e un adevar.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 21.05.2021, 08:51)
abia astept sa trecem din nou la monede specifice pentru fiecare tara europeana... interesele mele numismatice abunda! ... :) Intotdeauna mi-a placut sa simt sa ating bancnotele si monedele, intotdeauna am avut o dragoste ascunsa pentru tot ce inseamna circulatie a valorii , valoare monetara, bani si banca. E o chemare interna naturala catre zona asta.
Acasa am o mica colectie de bancnote vechi extraordinare. Si lire italiene si franci francezi si marci germane ... nu e vorba de valori mari (exprimata in lei acum valoarea lor nu ar trece de 500 ron). Dar e frumusetea culturala asociata lor, istoria lor.
Si vom reveni la monede nationale in Europa.
Superb!