DN AGRAR Group (BVB: DN), cea mai mare fermă integrată zootehnică din România, lider în producţia de lapte de vacă, a încheiat primul trimestru al anului 2025 cu o cifră de afaceri de 51 milioane lei, un avans de aproximativ 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat emis redacţiei. Această evoluţie a fost determinată de o majorare atât a volumului de lapte livrat, cât şi a preţului de vânzare al laptelui. Profitul net a ajuns la 14 milioane lei, un avans de 78%, cu o marjă a profitului net solidă, de 28%, susţinută de eficienţa operaţională şi de condiţiile favorabile de piaţă.
Jan Gijsbertus de Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO DN AGRAR Group: "DN AGRAR şi-a continuat traiectoria ascendentă în 2025, înregistrând cea mai bună performanţă trimestrială din istoria companiei, într-un context economic provocator. Abordarea noastră privind gestionarea performanţei financiare se bazează pe trei piloni: investiţii strategice, eficienţă operaţională şi adaptabilitate la piaţă. Din perspectivă operaţională, punerea în funcţiune a fermei Straja în luna martie a marcat un moment-cheie şi un pas important în realizarea obiectivelor noastre pe termen lung. Cu o extindere planificată până la 1.800 de animale până la sfârşitul anului, ferma Straja stabileşte un nou standard în ceea ce priveşte dimensiunea, eficienţa şi sustenabilitatea operaţiunilor noastre. Din punct de vedere financiar, creşterea producţiei de lapte, preţurile de vânzare mai mari şi optimizarea costurilor au contribuit semnificativ la rezultatele solide, EBITDA înregistrând o creştere de 44%. În linie cu strategia noastră de sustenabilitate, am realizat investiţii de 20 milioane de lei în primul trimestru şi am aprobat noi proiecte, inclusiv construcţia celei de-a doua fabrici de compost la ferma Lacto Agrar şi instalarea de panouri solare pe acoperişurile fermelor Apold, Lacto Agrar şi Cut. Aceste proiecte vor creşte eficienţa energetică şi vor susţine angajamentul nostru pe termen lung faţă de agricultura circulară."
În primul trimestru al anului 2025, veniturile din exploatare ale companiei au ajuns la 73 de milioane de lei, marcând un avans de 22% faţă de perioada similară a anului trecut. Veniturile din producţia vândută au urcat la 51 de milioane de lei, în creştere cu 27%, iar cele provenite din subvenţii de exploatare au atins 7 milioane de lei, înregistrând o majorare de 18%. Creşterea subvenţiilor a fost susţinută în principal de demararea activităţii la noua fermă DN AGRAR Straja.
Pe partea de cheltuieli, compania a raportat costuri de exploatare în valoare de 54 de milioane de lei, în creştere cu 12%. În ciuda acestei creşteri, rezultatul operaţional a urcat cu 64%, ajungând la 19 milioane de lei.
La finalul primului trimestru, activele totale s-au ridicat la 380 de milioane de lei, cu peste 5% mai mult faţă de finalul anului 2024. Datoriile totale au crescut uşor, cu 2%, până la 199 milioane de lei. Datoriile pe termen lung au ajuns la 116 milioane de lei, cu 5% mai mult decât la sfârşitul anului trecut, în principal ca urmare a tragerilor din creditul contractat de la Exim Bank pentru proiectul fermei Straja şi a încheierii unor noi contracte de leasing pentru echipamente agricole.
Din punct de vedere operaţional, DN AGRAR a livrat aproximativ 17 milioane de litri de lapte, un avans de aproximativ 7% a cantităţii de lapte livrată. Această performanţă a fost susţinută de creşterea efectivelor de animale care la finalul lunii martie au depăşit 16.000 de capete, un avans de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În activitatea agricolă, începând cu campania 2024-2025, DN AGRAR a extins aplicarea tehnologiei minimum-till şi la culturile de primăvară (porumb, triticale, lucernă, grâu, orz), iar cea mai mare parte din producţia obţinută este folosită intern pentru hrana animalelor.
În 2025, DN AGRAR estimează o creştere de 20% a cifrei de afaceri, susţinută de o producţie mai mare de lapte, de aproape 70 de milioane de litri, precum şi de venituri noi generate din activitatea de compostare.
DN AGRAR are încredere în ritmul de implementare a tuturor iniţiativelor majore şi va prezenta mai multe detalii în 26 mai 2025, când va publica Strategia pentru perioada 2025-2030.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 10:16)
Profit facut din subventii.Greu de inteles cum poti acorda subventii unei companii cu rata neta de profit de 27%.E ceva foarte ciudat la mijloc.Adica avem deficit urias de produse agroalimentare si in loc sa subventionam puternic procesarea noi o facem la materie prima.In celelalte tari europene subventia in agricultura se acorda pana la un anumit prag de rentabilitate.E ca la noi in energie la distributie,transport.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 10:32)
Primesc subventii grase pentru mai mult de 16.000 de capete. Se numara capetele, nu rata neta de profit.
1.2. privatii merita, problema e la stat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 12:39)
Tranzgaz are 500 milioane profit la venituri de 1 miliard adica 50% profit net din banii populatiei care plateste transport la tarife impuse de stat, e monopol, nu are nici o concurenta
dn agrar e competitiva, are concurenta straina si merita subventii
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 22.05.2025, 10:31)
vedeți bă, uite cum îl cheamă pe ăla: ”de Boer” ! ! !
nu-l cheamă: ”Muscă” să se smiorcăiască zi-lumină
cîrnățarilor suveraniști
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 10:43)
vijeu,vijeu,pe conducta la w...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2025, 11:56)
Rezultate excepționale! Unde sunt subvențiile ălea nemaipomenite? Nu sunt,rezultatele venind dintr-o bună administrare și din creșterea prețului la lapte care va continua să fie ridicat! Au depășit și BVCul care oricum era ridicat și el ! Totul f bine! Se îndreaptă spre 1,8- 1,9 lei/ acțiune! Lichiditate perfectă, nu le vând!6