Când lucrezi într-un domeniu în care pot apărea aspecte imprevizibile, nu ai cum să spui "Mi-am programat concediu, dacă nu îmi daţi, am plecat şi nu mai vin", a comentat vineri seara, la Digi24, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, după ce directorul medical adjunct al DSP Bucureşti, Florentina Iacobi, a dezvăluit că instituţia se confruntă cu o situaţie dificilă: patru medici epidemiologi şi-au dat demisia săptămâna aceasta din cauza volumului prea mare de muncă, scrie Digi24.
Explicaţia a fost dată în urma unui experiment făcut de Digi24 în direct, cu Raed Arafat de faţă: jurnaliştii au încercat să sune la DSP Bucureşti, din perspectiva unei persoane care are o problemă legată de COVID-19. A fost nevoie de multe apeluri fără rezultat, timp de jumătate de oră, până când s-a putut lua legătura cu cineva de la DSP.
De ce este atât de greu să vorbeşti cu cineva de la DSP?
"În acest moment, noi avem o linie de gardă cu trei persoane, medici şi asistenţi, care răspund la toate apelurile telefonice în ordinea în care ordinea în care acestea se preiau. În acelaşi timp, în fiecare gardă se fac derogări, se fac internări ale pacienţilor, se utilizează toate resursele noastre pentru a găsi locuri de internare în spital. Sunt foarte mulţi oameni care apelează numerele de telefon ale DSP-ului. După ora 16:30, când se termină programul obişnuit şi se intră pe linie de gardă, se răspunde la numerele de telefon de pe call-center, nu şi la numerele de telefon care sunt ale sectoarelor. Nu avem suficienţi oameni care să răspundă în continuare şi la aceste numere de telefon", a explicat Florentina Iacobi.
Raed Arafat, prezent în studioul Digi24, declarase anterior că a detaşat personal medical şi către DSP-uri. Florentina Iacobi a confirmat că a primit ordinul pentru detaşarea a 90 de medici "şcolarişti" din Administraţia Spitalelor din Municipiul Bucureşti şi a 13 medici epidemiologi. Toţi aceşti medici vor începe să lucreze la DSP Bucureşti de luni.
Întrebată când a cerut ajutor, când şi-a dat seama DSP că nu mai poate face faţă, Florentina Iacobi a precizat că s-a întâmplat săptămâna aceasta, când şi-au dat demisia patru medici epidemiologi, din cauza volumului foarte mare de muncă.
Raed Arafat dă exemplul soldatului în război
"Aici nu e vina dânsei, dar când vine cineva şi-ţi spune că e prea mult volum de muncă în timpul bătăliei, e ca şi soldatul care în timpul războiului îţi spune: Este prea greu pentru mine în război, am plecat!" - a intervenit Raed Arafat. "Faptul că-ţi depui demisia să pleci pentru că volumul de muncă e mare în timpul unei pandemii şi să fii din domeniu este, totuşi, un pic sub semnul întrebării. Cu toţi ştim că este foarte mult de muncă, pentru că e pandemie! Cine se ocupă de epidemie dacă nu epidemiologi, infecţionişti, medici de urgenţă, medici anestezişti, terapişti intensivi, serviciile de urgenţă, secţiile de infecţioase, secţiile de terapie intensivă? Păi, dacă noi spunem în timpul pandemiei că este foarte greu, hai să plecăm că e greu.... Normal că e greu, pentru că este o situaţie neobişnuită şi normal că are o presiune maximă. Trebuie gestionat personalul să poate să-şi recupereze foreţele, să poată să se odihnească, acest lucru e normal, dar în acelaşi timp nu putem să pretindem că vom lucra similar cu perioada de normalitate", a comentat Raed Arafat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2020, 09:50)
E un haos total. Sa vă ferească Dzeu sa fiți bolnavi în zilele astea că muriți cu zile. Efectiv nu ai la cine să apelezi. La toamna când va veni și gripa va fi și mai urât. Nu mai știe omul ce are, Covid sau gripa. În 2019 au murit de gripa mai mulți decât au murit acum de Covid. E un haos administrativ de nedescris. Se calca pe picioare comitete, DSP uri, structuri , instituții și toți își aruncă pisica unii in curtea celorlalți. Nu sunt proceduri clare, ce se întâmplă dacă...cine răspunde de ce, cine preia cazul, totul pare a fi la plezneala. Îi înțeleg și pe medici până la un punct, când s-au făcut medici bănuiesc că știau ce presupune asta. Cred că își dau demisia medicii care s-au saturat de haosul instituțional.
2. E discutabil
(mesaj trimis de Mirobo în data de 02.08.2020, 15:27)
Si atunci cand te duci la razboi ai la tine logistica.Nu e cazul acum.De aia demisioneaza medicii.Medicina e o profesie liberala.Credeti ca o fac de placere?ISU a primit infinit mai multe resurse materiale decat spitalele.Corect? Spitalele se darama pe pacienti/personal .Investitiile facute in spitale noi (putine) nu si-au atins scopul final deoarece lipseste resursa umana.Aia pe care o demonizeaza acum domnul Arafat.Inca un motiv pentru cei care inca lucreaza sa plece pe afara.Trendul continua si nu o sa se opreasca decat atunci cand va exista respect si valorizare pentru munca fiecaruia .
3. la bulivar, birjar!
(mesaj trimis de barba neagra în data de 02.08.2020, 18:56)
De ce angajarile in spitalele de stat se fac astazi pe baza de spaga? Doctori sunt o groaza, dar ei pleaca in strainatate. De ce trebuie ca in centrele universitare sa se scoata posturi la concurs doar la initiativa si cu acceptul profesorului sef de disciplina? Adica fara initiativa si propunerea sefului de disciplina nu se fac angajari. Initiativa si propunerea scoaterii la concurs a postului respectiv= spaga. Sa traiasca profesorii sefi de disciplina...