Statele Unite ale Americii au redevenit motorul economiei mondiale, după 15 ani în care rolul i-a revenit Chinei şi altor pieţe emergente, transmite Bloomberg.
Cea mai mare economie a lumii va consemnat, în 2015, o creştere de cel puţin 3,2%, performanţa cea mai bună de după 2005, pe fondul scăderii şomajului, care a dus la avansul cheltuielilor de consum, susţin analiştii băncilor JPMorgan Chase, Deutsche Bank şi BNP Paribas.
Conform datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI), va fi pentru prima dată după 1999 când avansul economic al SUA nu va fi sub cel al economiei mondiale.
Cel mai recent semn al redresării SUA a fost dat vineri de Departamentul Muncii, care a anunţat că angajatorii au creat 252.000 de locuri de muncă în decembrie, iar rata şomajului a coborât la 5,6%, cel mai jos nivel de după iunie 2008.
Anul trecut, în jur de 3 milioane de americani şi-au găsit locuri de muncă, cei mai mulţi din ultimii aproape 15 ani, semn că angajatorii sunt optimişti că va continua cererea din SUA, în ciuda problemelor de pe pieţele externe.
Unul dintre motivele pentru accentuarea decalajului economic dintre SUA şi restul lumii este succesul cu care americanii au redus îndatorarea excesivă, notează Bloomberg. Astfel, rata creditelor de consum neperformante din SUA a atins un minim-record de 1,51% în trimestrul al treilea din 2014, potrivit datelor Asociaţiei Bancherilor Americani, situându-se, astfel, sub media ultimilor 15 ani (2,3%). Astfel de credite includ împrumuturile prin carduri, pentru achiziţia de automobile şi îmbunătăţirea locuinţelor. Alt factor pozitiv este declinul cu peste 40% al preţului petrolului în 2014, ce a dus la ieftinirea carburanţilor, mai remarcă Bloomberg.