Economia Portugaliei s-a redresat în T4

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 martie 2014

Economia Portugaliei s-a redresat în T4

Economia Portugaliei a consemnat, în ultimul trimestru din 2013 (T4), un avans de 0,6%, ritm accelerat faţă de perioada iulie - septembrie, când creşterea a fost de 0,3%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică de la Lisabona. Evoluţia pozitivă s-a datorat cererii consumatorilor şi avansului exporturilor.

Raportat la ultimul trimestru din 2012, PIB-ul Portugaliei a crescut cu 1,7%, după o scădere de 0,9% în trimestrul al treilea. Pe întreg anul trecut, economia Portugaliei a scăzut cu 1,4%, faţă de 2012, când declinul a fost de 3,2%.

Conform datelor oficiale, cererea internă din Portugalia a sporit cu 0,1% în perioada octombrie-decembrie 2014, în ritm anual, aceasta fiind prima creştere din ultimii ani. Exporturile au crescut cu 9,4% în intervalul menţionat.

Pe întreg anul trecut, cererea internă din Portugalia a scăzut cu 2,6%, însă exporturile au înregistrat un avans de 6,1%.

Luna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a atras atenţia că Portugalia încă se confruntă cu "provocări formidabile" şi "riscuri serioase", chiar dacă "perspectivele pe termen scurt ale ţării s-au îmbunătăţit şi punerea în aplicare a programului de salvare este pe drumul cel bun".

Conform FMI, rata şomajului din Portugalia se menţine "la un nivel inacceptabil", iar gradul ridicat de îndatorare al gospodăriilor şi întreprinderilor va continua să acţioneze ca o frână atât asupra consumului, cât şi a investiţiilor.

Portugalia va ieşi în luna mai din programul de bailout convenit în 2011, cu creditorii internaţionali.

Fostul ministru al finanţelor de la Lisabona, Fernando Teixeira dos Santos, consideră că Portugalia ar trebui să încheie un acord de precauţie cu Uniunea Europeană ca să-şi asigure revenirea cu succes pe pieţele obligaţiunilor, după ce va ieşi din programul de bailout.

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro