Revista BURSA Construcţiilor

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009

J.P.
Anticorupţie / 02 martie

Elena Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009

Elena Udrea a fost condamnată azi la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinţei citite de instanţă. Udrea a fost găsită vinovată de şapte fapte. Şi Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentinţele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanţa a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării şi fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, conform G4media.

Detalii din motivarea instanţei:

Ioana Băsescu: 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de corupţie (o faptă de instigare la delapidare şi două fapte de instigare la spălare de bani)

Elena Udrea: Sentinţa: 6 ani de executat, plus un spor de 2 ani, adică 8 ani de închisoare în total. Se aplică vechiul Codul penal. Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mita. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mita (altă faptă). Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamna pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta). Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă). Confiscă circa un milion de lei

Dan Andronic, achitat: instanta retine ca la momentul audierii, DNA avea suficiente informaţii ca obiectul depozitiei viza o tranzacţie suspecta, materializata prin extinderea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Instanta apreciază ca şi al doilea contract de consultanta vizat este acoperire pentru evaziune fiscală.

Gheorghe Nastasia (secretar general al Ministerului Dezvoltării): 6 ani de închisoare pentru luare de mită

Victor Tarhon (fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea): 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal): 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare

- Instanţa a reţinut aceeasi situatie de fapt ca in rechizitoriu. Nu au fost înlăturate probe

- Soluţia excluderii înregistrărilor făcute de Giovanni Francesco nu se impune. Nu au fost presiuni asupra martorului

- Finanţarea programului ski România - am lecturat legislaţia incidenta în materie, am apreciat ca şi dacă nu a existat o proritizare a plăţilor, Nastasia Gheorghe avea calitatea de ordonator principal de credite.

- În opinia instantei nu s a putut susţine ca legislaţia incidenta era lipsita de previzibilitate. Legislaţia în domeniu era destinata funcţionarilor publici, nu pot spune ca nu au înţeles legislaţia. Referitor la discuţia privind plăţile pentru campania pentru referendum: este de necontestat ca în 2009 au fost doua campanii, iniţiate de acelaşi preşedinte, CCR a decis în noiembrie 2009 referitor la referendum ca deşi stabilirea datei referendumului este prerogativa preşedintelui, este indicat sa nu fie organizat în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale. În opinia instantei, câştigarea alegerilor prezidenţiale de preşedintele în funcţie, iniţiator al campaniei pentru referendum, ar fi fost benefica pentru un folos nepatrimonial tuturor inculpaţilor

Context: Judecătoarea Claudia Jderu, de la Curtea de Apel Bucureşti, desemnată să tranşeze în primă instanţă acest caz, a vrut să dea verdictul odată cu motivarea, conform surselor G4Media.ro, însă a reuşit să o redacteze în proporţie de 75 la sută.

În schimb, magistratul a sintetizat, în sală, odată cu anunţul verdictului, principalele motive care au stat la baza deciziei sale.

La ultimul termen din proces, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, procurorul DNA a cerut pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar în cazul lui Andronic, condamnare cu executare.

În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Udrea a declarat că este nedreaptă şi ciudată aprecierea procurorului DNA.

"Sunt nevinovată şi am încercat să dovesc că acuzaţiile sunt nedrepte şi neprobate. Am fost prima şi singura de după Ceauşescu care a investit în turismul romanesc." a mai susţinut aceasta.

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a jurnalistului Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. fleacuri ! am mai vazut zeci de filme din astea . 8 se va transforma in 4 la iccj , apoi fiind femeie si bolnavicioasa , va face cateva luni de " inchisoare " in vila sa cu piscina , si cam atit . zecile de proprietati de prin Miami si aiurea vor ramane intacte , va plati o amenda la misto si gata !

  1. Asa este.

  Nu cred ca se poate ca dupa atat de multe condamnari, vinovata de sapte fapte, sa scape fara nicio pedeapsa, adica sa fie "nevinovata" ca Alba ca Zapada.

  In vremea lui Basescu, viitoarea condamnata pentru sapte fapte, hotara destine. Astazi se plange ca cineva butoneaza destinul ei. 

  In povestea cu pensiile nesintite, tragedie traita de militarii disponibilizati, ea a avut un rol hotarator. Atunci, cand in conformitate cu decizia instantei, Basescu a fost aproape sa opreasca batjocorirea militarilor disponibilizati, ea a sustinut contrariul si Basescu si Boc s-au conformat. Si pensiile militarilor disponibilizati au scazut cu o treime. Si ea a avut, se vede, vad propice, fonduri pentru savarsirea celor sapte fapte. 

  Si nici astazi nu s-a mai facut dreptate acestor oameni, victime ale acestei condamnate.  

  Trebuie sa ne bucurami ca asemenea ticalosii savarsite de specimene umane fara alt merit decat siretenie si desfrau sunt in sfarsit pedepsite in Romania. .

  Asateptam sa vedem ce curs va avea si LOV. Poate ii butoneaza si ei cineva destinul. Ca merita . 

  urmeaza Satan !

  1. ... căci va asculta (vocea îngerului păzitor.!) : " Rămâi acolo unde ești, și nu zbura spre țară".

   Nuțica, a noastră blondă și Navalnîi, potrivnicul lui Sf.Putin ...iată ce au pățit.

   Alina Rica în Costa Bica și Ghiță rTV & Latrina 3 Tv, stau cuminți departe de cătușe , Târgșor și Jilava. ( bine ancorați acolo... greu de aspirat aici).  

  se pare ca motivarea sentintei , este gresita intentionat ca sa se poata scadea puternic din anii de pedeapsa de catre ICCJ . este o metoda des folosita . doar pentru protejatii sistemului . la ioana basescu din 15 ani s-au facut 5 si la ICCJ si mai putin .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro