ENERGIE PENTRU VIITOR SAU TAXE PENTRU ASTĂZI? Mai avem economie de piaţă?

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2019

Mai avem economie de piaţă?

Ordonanţa de Urgenţă 114 adoptată la finalul anului trecut a produs nemulţumiri şi în piaţa de energie, întrucât instituie o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din acest sector şi plafonează preţul gazelor şi electricităţii la 68 de lei/MWh, în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022.

Opiniile sunt diferite în piaţa de profil, în cadrul dezbaterii "Energie pentru viitor sau taxe pentru astăzi?" organizată, ieri, de Ziarul BURSA, actori din domeniu şi reprezentanţi ai autorităţilor evidenţiind atât efectele negative ale ordonanţei, cât şi aspectele sale pozitive.

Expertul în energie Ovidiu Demetrescu, moderatorul evenimentului, a concluzionat că OUG 114 pune pe tapet unele probleme reale - cea a exis­tenţei şi funcţionalităţii unei pieţe de energie şi a unei pieţe de gaze, dacă într-adevăr ele sunt cu adevărat func­ţionale şi dacă sunt benefice pentru contextul actual.

Actul normativ mai evidenţiază şi problema unei strategii şi a unei coerenţe decizionale, a mai subliniat specialistul: "Atâta vreme cât regulile se schimbă în timpul jocului, nu este bine nici pentru consumatori, nici pentru producători, furnizori, distribuitori şi transportatori, pe tot lanţul". În opinia domniei sale, ordonanţa a fost adoptată pe repede înainte şi fără niciun fel de studiu de impact, acesta fiind marele minus al ei.

Ordonanţa 114/2018 a fost solicitată de cei care câştigă în urma implementării ei, pentru că, aşa cum avem un mix al energiei, avem şi un mix al intereselor, iar din această Ordonanţă au de câştigat cei care au piaţa reglementată şi câştigul asigurat, a subliniat Niculae Havrileţ, consilier în cadrul Ministerului Energiei. Domnia sa a menţionat că furnizorii tradiţionali de gaze sunt cei care au solicitat emiterea OUG 114 şi tot ei sunt cei care au de câştigat în urma aplicării ei. De asemenea, consumatorii casnici sunt câştigători în urma aplicării noilor reglementări din energie.

Un element de bază pentru emiterea acestei ordonanţe a fost gradul de sărăcie a populaţiei, conform domniei sale.

În opinia lui Septimiu Stoica, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri (BRM), societăţile din sector îşi vor reduce costurile la limita de supravieţuire, iar consumatorii se vor limita la o capacitate tot mai mică. "În zona consumatorilor mari va începe să fie resimţită o penurie", afirmă domnia sa, precizând că, de când a fost emisă OUG 114, piaţa reglementată a gazelor aproape că nu mai există.

Sunt investitori străini foare interesaţi de ceea ce se întâmplă în România, iar acum intenţia lor de a investi în parteneriatele de la noi s-a micşorat substanţial, a mai precizat domnul Stoica.

Impactul cel mai important al OUG 114 este că deranjează tot ce s-a cons­truit în ultimii ani, este de părere Vasile Ciolpan, Directorul Departamentului Comercializare Energie din cadrul Romgaz. Domnia sa a precizat că devine foarte complicat să fie pusă în practică această ordonanţă, fără norme de aplicare.

Noile taxe reprezintă un un cerc vicios care afectează capacitatea de investiţie, este de părere şi Claudiu Creţu, administrator special ELCEN, care a spus că societatea pe care o reprezintă îşi doreşte ca plafonarea preţului gazelor să se aplice şi pentru producătorii de energie termică în sistem centralizat, în condiţiile în care consumatorii finali sunt şi cei care beneficiază de energie termică, nu doar consumatorii de gaze.

În timp ce Mihai Bălan, policy officer Asociaţia Română Pentru Energie Eoliană, este de părere că OUG 114 sperie capitalul privat, în condiţiile în care nu avem cu ce să îl înlocuim din capitalul public, Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, susţine că taxele din energie îngenunchează compania, dar că taxa de 2% din cifra de afaceri impusă prin OUG 114 reprezintă pentru CE Oltenia o sumă de aproximativ 60 de milioane de lei, adică doar 5% din totalul valorii pe care compania o aplică pentru certificatele de CO2, cost care ajunge la 1,4 miliarde lei.

Alexandra Borislavschi, director executiv al direcţiei de guvernanţă corporativă & M&A a adăugat că măsurile incluse în OUG114/2018 nu reprezintă modul ideal de rezolvare a distorsiunilor din piaţă: "Ordonanţa, deşi nu este în mod cert modul ideal de a regla (n.r. aceste distorsiuni), remarcă faptul că avem o disfuncţionalitate a pieţei, că ceva nu funcţionează, că nu suntem suficient de maturi pentru liberalizarea care a avut loc, că structura sau mecanismele pieţei nu sunt perfect funcţionale. Suntem o ţară în curs de maturizare şi mai avem ceva până ajungem acolo. Câteodată reacţionăm încercând să reglăm pe parcurs".

Plafonarea şi reglementarea preţurilor electricităţii şi gazelor a fost introdusă ca urmare a unei deficienţe a pieţei de energie, în condiţiile în care societăţile din sectorul energetic nu pot asigura o competiţie reală, iar preţurile electricităţii şi gazelor urmau să crească în perioada succesivă, a afirmat Corneliu Bodea, preşedintele Centrului Român al Energiei (CER).

În ceea ce priveşte discuţiile de miercuri din Parlament cu privire la modificarea prevederilor controversatei ordonanţe, la care domnia sa a luat parte, preşedintele CRE a precizat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că, în urma unor discuţii cu premierul Viorica Dăncilă, se ia în considerare eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Intrebarea nu este ,, mai avem economie de piata ,, ci ,,cand o sa incepem sa desfasuram activitati in economie de piata,,.Ceea ce se intampla de 29 de ani nu este economie de piata, ci care sunt actiunile pentru a distruge o economie.In ceea ce priveste OUG 114/2019 cu referire numai la energie,este clar ca cei care au gandit si aprobat acest act normativ,habar nu au ce trebuie facut in energie.Un gest de onoare din partea ministrului energiei ar fi fost sa-si dea demisia la aparitia acestui oug,din pacate vorbim de onoare.

    La viitoarea intrunire poate puneti la dispozitie guvernului decizia nr.210/2006 a Consiliului Concurentei, pentru a intelege si dansii de ce este cogenerarea/termoficarea in insolventa /faliment.Nu ar fi rau nici ministrul energiei sa citeasca aceasta decizie, sau sa puna pe cineva sa o traduca.

    nu, nu mai avem . din 2021 da, vom avea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb