Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

Este posibil ca România să evite recesiunea tehnică

A.P.
Macroeconomie /

Este posibil ca România să evite recesiunea tehnică

Indicatorii cu frecvenţă ridicată arată că activitatea economică din august a revenit la 75% din nivelul de dinaintea pandemiei, după ce în aprilie era la 28% iar în mai la 43%. Economia românească se îndreaptă treptat către nivelurile pre-pandemice, ajutată de investiţiile în sectorul construcţiilor şi de creşterea comerţului cu amănuntul. Frământările politice s-au intensificat înaintea alegerilor locale, dar impactul lor asupra pieţelor a fost marginal până acum. Prognoza noastră de creştere economică este ade -4,7% în 2020, + 3,9% în 2021 şi + 3,7% în 2022., arată un raport al BCR publicat vineri după-amiaza, scrie HotNews.

Intrările semnificative de fonduri UE în următorul deceniu, estimate în medie la 2,4 pp din PIB/an, ar trebui să atenueze efectul contracţional al un proces de consolidare fiscală, necesar pentru a evita scăderea ratingului. Rata medie a inflaţiei o estimăm la 2,8% în 2020 şi 3,4% în 2021, în banda ţintită de BNR.

Perspectivele pentru 2021 depind în mare măsură de poziţia politicii fiscale după alegerile generale şi de măsurile ulterioare pentru a ţine sub control deficitul bugetar şi a evita scăderea ratingului. Recent am revizuit în creştere prognozele noastre de creştere economică pentru 2022-24 cu 1,2-1,4pp la + 3,7%, + 4,7% şi, respectiv, + 5,3%.

Ne aşteptăm ca leul să continue să se deprecieze atâta timp cât deficitele gemene sunt relativ ridicate. Prognoza noastră arată o slăbire medie a leului de 2-3ppt faţă de euro pe an în termeni nominali. O corecţie mai mare nu ar trebui exclusă după alegerile generale. Este probabil ca BNR să continue să intervină pe piaţa valutară pentru a calma volatilitatea, fără a se opune tendinţei de depreciere. Rezervele valutare record de 36,2 miliarde EUR în iulie oferă băncii centrale suficientă muniţie pentru a reduce presiunile de depreciere ale leului, conchide HotNews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

23 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8641
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1529
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5153
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.2908
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.2762

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie