Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în iunie ţinta pe termen mediu vizată de Banca Centrală Europeană (BCE), confirmând finalul perioadei de scădere a preţurilor, pe fondul volatilităţii economice provocate de tensiunile comerciale, potrivit Agerpres.
Datele preliminare publicate marţi de Oficiul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat) arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în iunie până la 2%, de la un nivel de 1,9% în mai. Cifra anunţată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters.
Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 2,3% în iunie, de asemenea în linie cu estimărilor analiştilor. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Potrivit Eurostat, preţurile la energie în zona euro au înregistrat o scădere de 2,7% în ritm anual, în iunie. În schimb, preţurile la servicii au crescut cu 3,3%, iar preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 3,1%.
Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 17 iulie.
Anticipând scăderea preţurilor, din iunie 2024 BCE a redus de opt ori dobânzile, pentru a sprijini redresarea zonei euro, dar a indicat o pauză în relaxarea politicii monetare la şedinţa din iulie, iar pieţele se aşteaptă acum doar la o reducere a ratei dobânzii, posibil la finalul anului.
Dar perspectiva este complicată de evoluţiile disputei comerciale dintre UE şi SUA. Până acum, conflictul a redus presiunile asupra preţurilor, deoarece a afectat încrederea în economie, şi a provocat aprecierea euro.
Opinia Cititorului