EXCLUSIVITATEReacţia BVB: Scandalul Sima nu trebuie confundat cu piaţa de capital locală

VICTOR CIONGA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2012

Reacţia BVB: Scandalul Sima nu trebuie confundat cu piaţa de capital locală

Imaginea Bursei de Valori Bucureşti este afectată de scandalul Cristian Sima, deşi acesta din urmă a făcut tranzacţii cu grad ridicat de risc pe pieţele străine printr-o societate "off shore", şi nu la BVB.

Noţiunile de "bursă" şi "investiţii" au fost aduse în atenţia publicului larg, căruia nu i se prezintă cu acurateţe diferenţa dintre "faptele lui Sima" şi investiţiile prin intermediul BVB.

Persoane publice apar la televizor şi îşi dau cu părerea despre subiect, deşi prima frază a discursului lor este, în multe cazuri, "Eu nu ştiu mare lucru despre bursă, dar..."

Victor Cionga, directorul general al BVB, a avut amabilitatea să ne transmită clarificările pe care le consideră necesare în caz.

Redăm, alăturat, poziţia transmisă de Victor Cionga. (ADINA ARDELEANU)

Victor Cionga: "Publicul larg trebuie să ştie că tranzacţionarea printr-o casă de brokeraj autorizată de CNVM oferă avantajul fondului de garantare"

În ultimele patru zile o mare parte din scena mediatică a fost ocupată de "cazul SIMA". Din informaţiile vehiculate în presă (inclusiv o intervenţie telefonică recentă în direct a domnului Sima la Realitatea TV) se pare că, în esenţă, faptele sunt următoarele:

1. Mai multe persoane fizice (dintre care unele de notorietate) au intrat în relaţii contractuale cu două entităţi, WBS România şi WBS Holding. WBS România este una dintre casele de brokeraj (SSIF) autorizate de CNVM să tranzacţioneze pe piaţa româneas­că; în topul lunii septembrie se află pe locul 50 cu o cotă de piaţă de 0,02%.

După alegerea sa ca Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SIBEX, domnul Sima a cedat, conform regulamentelor CNVM în vigoare, acţiunile pe care le avea la WBS România. Dacă, aşa cum s-a sugerat de către unii, dânsul a continuat să influenţeze activitatea acestei societăţi nu este încă clar; investigaţia lansată recent de CNVM va clarifica acest aspect. Din câte s-a înţeles, WBS Holding este un vehicul de investiţie (SPV) înregistrat într-un paradis fiscal (Insulele Virgine), SPV controlat de domnul Sima şi prin care dânsul făcea, atât în numele său cât şi al clienţilor săi, investiţii pe alte pieţe decât cea locală; probabil că în această activitate dânsul folosea serviciile unuia dintre brokerii internaţionali care oferă posibilitatea de a tranzacţiona "online" în sistem "white label". De asemenea, domnul Sima obţinuse în mod formal de la clienţii săi permisiunea de a tranzacţiona în numele lor în mod discreţionar, adică lua deciziile de cumpărare şi vânzare de produse bursiere fără a mai fi nevoie să-i mai consulte. Aceasta este o modalitate care se practică de mai mult timp pe pieţele bursiere mature. Evident însă că atât câştigurile aferente, cât şi pierderile sunt trecute în contul clientului.

2. Din păcate, cazul SIMA poate induce şi multe confuzii în ceea ce priveşte piaţa reglementată din România în percepţia unora dintre liderii de opinie din ţară, a unor politicieni, a mediei şi, mai ales, a publicului larg a cărui educaţie în domeniul financiar rămâne pe ansamblu încă la un nivel deficitar.

Credem că este nevoie de nişte clarificări care să ajute ca eventualele confuzii să fie înlăturate. (i) O mare parte dintre cei afectaţi au intrat într-o relaţie contractuală cu WBS Holding (entitatea "off shore" mai sus menţionată); marea majoritate a sumelor angajate de dânşii fiind transferate în conturile acestui vehicul de investiţii. Pentru cei interesaţi, un model al respectivului contract se poate găsi pe adresa de web http://wbsholding.com/pag.php?cat=18&sub=81&lg_name=english. (ii) Trebuie subliniat că tranzacţiile făcute de domnul SIMA prin WBS Holding au fost efectuate în afara pieţei de capital din România; în concluzie autorităţile pieţei de capital locale nu pot fi ţinute responsabile în nici un fel pentru derapajele apărute în această speţă; (iii) Se pare că domnul SIMA a investit în numele clienţilor săi în produse cu grad ridicat de risc, produse care pot aduce câştiguri rapide şi consistente, dar şi pierderi considerabile. În paleta de produse ale pieţei locale, o piaţă mai puţin dezvoltată şi pe cale de modernizare, derivatele reprezintă mai puţin de 1% din valoarea tranzacţiilor făcute pe piaţa românească. Este de menţionat că, în general, în politica de management de portofoliu, produselor cu grad ridicat de risc li se alocă o pondere mai mică din totalul activelor fondului respectiv, evident în funcţie de profilul de risc al acestuia.

3. Credem că unul dintre aspectele esenţiale ale acestei poveşti apare limpede: una este entitatea WBS Holding (un vehicul de investiţie "off shore") prin care domnul SIMA a facut investiţiile, atât de controversate şi discutate în media în aceste zile, şi cu totul alta este WBS România, un SSIF licenţiat de către CNVM; atât din punctul de vedere al produselor tranzacţionate cât şi din acela al supravegherii. Sigur că investitorii din România au posibilitatea legală să îşi decidă singuri politica de investiţii şi profilul de risc aferent, fie pe piaţa de capital din România, fie pe pieţele internaţionale, însă şi aici apare o diferenţă notabilă pentru liniştea personală a lor: tranzacţionarea printr-o casă de brokeraj autorizată de CNVM oferă avantajul fondului de garantare. Alte oferte de acest gen trebuie analizate cu mare atenţie deoarece ele nu oferă nicio garanţie similară.

4. În încheiere, am dori să punctăm că atât autorităţile pieţei de capital locale cât şi diferiţii participanţi ("stakeholders") au interesul dezvoltării cât mai rapide a pieţei locale în vederea accesului acesteia de la categoria "frontier markets" la aceea de "emerging markets". Ca un pas în direcţia menţionată dă un exemplu recent: adoptarea nu demult a noului Cod al Bursei; acesta a fost rezultatul unei bune colaborări dintre BVB şi CNVM. Rolul unui asemenea cod este acela de a face din România o ţintă cât mai atractivă pentru investitorii locali şi străini de portofoliu. Suntem convinşi că vor urma şi alţi paşi în direcţia modernizării pieţei; unul ar putea fi acela de a răspunde cerinţei marilor investitori instituţionali de a aduce contul global care funcţioneză în România la standardele europene. Conducerea executivă a BVB este convinsă că în viitor colaborarea mai sus menţionată între instituţiile pieţei se va intensifica deoarece soluţiile dezvoltării pieţei locale (dezvoltare aşteptată de toată lumea şi dezvoltare care în contextul economic şi financiar actual poate fi considerată ca o prioritate naţională), nu pot veni decât de la cei dinăuntrul acesteia; în primul rând (dar nu numai!) de la CNVM, BVB şi Depozitarul Central.

Să nu uităm că piaţa locală aşteaptă atât listările anunţate ale companiilor de stat (după cum se ştie urmează în curând oferta publică secundară a Transgaz), cât şi lansarea pe bursă a altor emitenţi interesaţi de noi listări şi/sau lansare de obligaţiuni corporatiste. Confuziile nedorite ca cele induse de "cazul SIMA" pot afecta procesul de modernizare mai sus amintit; ele trebuie risipite printr-un efort de educare al mediului local în care BVB are de gând să-şi joace rolul cuvenit.

Victor Cionga: "Confuziile nedorite ca cele induse de "cazul SIMA" pot afecta procesul de modernizare a pieţei de capital".

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. Faceti-i omului o alta poza.Asta e cam "gospodareasca".Sa nu "sparie" investitorii...

  1. observatie f. buna

   Draga Anonim,

   domnul Cionga nu are nevoie de papion si frac pentru a convinge pe cineva. Scuza-ma, dar nu sunt asa rafinat ca domnul Konieczny, care isi da seama de mersul economiei facand analiza evolutiei limuzinelor in micul Paris. Este o observatie pertinenta, care ma scoate din buimaceala(ah, ce cuvant sublim) pentru ca nu mai stiam cum sa o scoatem la liman cu cele doua incidente: decizia curtii referitoare la administrator FP si micul mare specialist in previziuni financiare, care a cautat sprijin in spatele cenusii islandeze. Daca te deranjeaza comentariul uita-te la Mircica Karatistul si explica-i cum e chestia asta cu bursucii :-)

   Da ..... nu conteaza.

   Era unul la FMI cu ciorapul gaurit. 

   Miliardarul ala de la New York manca hamburgher la fast food .

   Sa asteptam ca omul sa convinga, probabil ca are un plan . 

   si mai ales cum sa trimita un mesaj catre piete care sa ne inteleaga asa cum suntem, nefiind nevoie sa ne punem cenusa in cap pentru ceea ce alti pentru 3 surcele de milioane au aruncat cu cacao fie din tara vulcanilor islandezi sau italieni. Cu domnia sa nu mi-e rusine sa recomand BURSA ROMANA. Pentru ca stiu pentru ce bag mana in foc!

   daca tot aveti asa mare incredere, ca NU ARE NICI UN PLAN.

   Dumneavoastra, maestre Anonim. A fost schitat chiar inainte de a fi numit director intr-unul din comentariile pe care le-am purtat atunci pe site-ul domnului Make. Daca in noua postura oficiala o sa fie implementat putem sa vedem in continuare. Ce este important este faptul ca ne-a scos din blocajul care , cel putin pe mine, ma adusese a nu putea comenta nimic despre BVB pentru ca orice ar fi fost spus putea fi interpretat in diferite moduri. Acum avem clara pozitia bursei care ne arata sa intelegem sa facem distinctia intre cazino si piata de capital reglementata. Cu domnia sa poate fi recomandat cineva care are principii si care nu il intereseaza sa-si puna un papion ca sa fie credibil. Marti facem emisiune in engleza si vorbim despre "Mister Cionga , the Carpathian Stockexchange Insider" Daca aveti o propunere de un titlu mai sugestiv va rog faceti. Eventual teme care le pot aborda in 14:59 Minunte v-as ramane de asemenea dator.

   Cu o floare nu se face primavara .

   Nu am incredere nici macar cat a avut Daianu in Sima .

   Presupuneam ca are un plan. Normal ca nu are. Singurul plan este acela al CA de a transforma BVB dintr-o barcuta gonflabila intrun crucisator 

   care sa nu se indoaie dupa cum bate vantul. Toata admiratia pentru domnul Daianu, insa daca ai fi fost atent cand la intrebat pe ce principii lucreaza la bursa (curbe Kondratieff, teoria Keynesiana) s.a.m.d .iar domnul Sima a raspuns ca la oficiul starii civile cu DA, deja era clar. Insa domnia sa ca si ceilalti bizi mitzi show people au ramas fascinati de incheietura dotata cu un orologiu remarcabil si nu au mai avut timp sa si gandeasca. Iar la domnul Cionga, vezi afirmatia lui Mr.Nobody ca ar arata in poza ca si cum ar veni seara de la arat( aici te rog sa citesti poezia mea:-)) este poate si din acest punct de vedere esentiala ca nu m-am inselat. Marti seara promit solemn sa incarc pe net reportajul si imi spui ce parere ai. Contez pe tine :-)

   La fel comenta si Dnul Cionga....cand inca nu era director.

   La fel comenta si Dnul Cionga....cand inca nu era director.

   pnetru proiectul 2015. Doar am spus ca mi-am luat si placute de inmatriculare pe care scrie ca am un OF cu EU in 2015. Pe de alta parte sunt cronicarul imparatului Traianus si aduc in atentia cititorilor biografia neromantata a marelui BATMAN. Intr-un cuvant spus SERVESC PATRIA. ISper ca de data aceasta sa memorez parola cand vine in verfiicare plutonierul la rondul de noapte, ca la prima incercare nu mi-a reusit. O seara placuta si vizionare frumoasa la emisiunea TREI DOAMNE SI tOTI TREI :-)

  obsevatie foarte buna

  Uite asa incet incet o sa-l regretam pe Farmache ..... ce vremuri bune pe atunci domnule ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro