Fabricile din Asia, afectate de tarifele vamale

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional / 1 iulie, 09:38

Fabricile din Asia, afectate de tarifele vamale

Activitatea fabricilor din multe economii asiatice s-a contractat în luna iunie, pe fondul incertitudinii legate de tarifele impuse de SUA, care a menţinut cererea la un nivel scăzut, însă semnele unei uşoare redresări pentru producători cresc miza negocierilor comerciale cu Washingtonul, în contextul perspectivelor sumbre de redresare economică în regiune, relatează Reuters.

Slăbiciunea de fond evidenţiată de sondajele private publicate marţi subliniază provocările cu care se confruntă factorii de decizie politică, în timp ce încearcă să facă faţă acţiunilor preşedintelui american Donald Trump de a zgudui ordinea comercială globală prin tarife generalizate.

Potrivit sursei citate, activitatea din sectorul manufacturier al Japoniei a înregistrat o creştere pentru prima dată în ultimele 13 luni, iar activitatea din Coreea de Sud s-a contractat într-un ritm mai lent, au arătat sondajele private de marţi.

Indicele PMI Caixin al Chinei pentru managerii de achiziţii a crescut şi el în iunie, datorită unei creşteri a comenzilor noi, contrazicând un sondaj oficial care arătase o contracţie a activităţii pentru a treia lună consecutivă.

Totuşi, blocajele din discuţiile comerciale cu Statele Unite, perspectivele unei cereri globale în scădere şi creşterea slabă din China vor afecta probabil activitatea fabricilor din Asia, spun analiştii.

„Per ansamblu, oferta şi cererea în sectorul manufacturier s-au redresat în iunie”, a spus Wang Zhe, economist la Caixin Insight Group, referindu-se la PMI-ul Chinei.

„Totuşi, trebuie să recunoaştem că mediul extern rămâne sever şi complex, cu incertitudini în creştere. Problema cererii interne insuficient de eficientă nu a fost încă rezolvată fundamental”, a adăugat Zhe.

PMI-ul manufacturier Caixin/S&P Global a crescut la 50,4 în iunie de la 48,3 în mai, depăşind aşteptările analiştilor dintr-un sondaj Reuters şi pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

PMI-ul final al Japoniei, realizat de au Jibun Bank, a crescut la 50,1 în iunie de la 49,4 în mai, datorită unei creşteri a producţiei, însă cererea generală a rămas slabă, deoarece comenzile noi au scăzut pe fondul incertitudinilor legate de tarifele SUA, a arătat un sondaj privat.

Activitatea fabricilor din Coreea de Sud s-a contractat pentru a cincea lună consecutiv în iunie, ajungând la 48,7, deşi ritmul declinului s-a atenuat, ca urmare a unei uşurări resimţite de companii după alegerile prezidenţiale anticipate din 3 iunie, care au pus capăt unei perioade de şase luni de incertitudine.

„Volatilitatea politicii tarifare a SUA şi incertitudinea privind redresarea economică sunt aşteptate să persiste în a doua jumătate a anului”, a spus ministrul sud-coreean al Industriei şi Comerţului, Ahn Duk-geun, subliniind urgenţa cu care Seulul trebuie să ajungă la un acord comercial cu Statele Unite.

Declaraţiile au venit după ce datele separate din iunie au arătat că exporturile celei de-a patra economii ca mărime din Asia şi-au revenit, dar livrările către SUA şi China au rămas slabe.

Tarifele ridicate impuse de Trump au bulversat comerţul global şi au sporit incertitudinea pentru multe economii asiatice care depind în mare măsură de exporturile către piaţa americană.

Negociatorii din peste o duzină de mari parteneri comerciali ai SUA se grăbesc să ajungă la acorduri cu administraţia Trump până la termenul-limită de 9 iulie, pentru a evita majorarea tarifelor la niveluri mai ridicate.

În timp ce China continuă negocierile pentru un acord comercial mai amplu cu SUA, Japonia şi Coreea de Sud nu au reuşit până acum să obţină concesii privind tarifele impuse principalelor lor produse de export, cum ar fi automobilele.

India a fost o excepţie semnificativă în regiune, întrucât activitatea manufacturieră s-a accelerat la un nivel maxim al ultimelor 14 luni în iunie, impulsionată de o creştere substanţială a vânzărilor internaţionale, care a contribuit la angajări record.

PMI-ul a urcat la 58,4 în iunie, de la 57,6 în luna precedentă, în concordanţă cu o estimare preliminară publicată săptămâna trecută.

Activitatea fabricilor din multe alte ţări asiatice s-a contractat.

PMI-ul Indoneziei a scăzut la 46,9 în iunie de la 47,4 în mai, în timp ce cel al Vietnamului s-a situat la 48,9 în iunie, în scădere faţă de 49,8 în luna precedentă, au arătat sondajele private.

PMI-ul Malaeziei a crescut uşor la 49,3 luna trecută, de la 48,8 în mai, în timp ce cel al Taiwanului a scăzut la 47,2 în iunie, de la 48,6 în luna precedentă, potrivit sondajelor.

Shivaan Tandon, economist specializat în pieţe la Capital Economics, a declarat că, având în vedere slăbiciunea generalizată a sectorului manufacturier în regiune, factorii de decizie se vor concentra probabil pe relansarea creşterii economice.

„Având în vedere că îngrijorările privind creşterea economică au luat locul celor privind inflaţia, credem că majoritatea băncilor centrale din regiune vor continua să relaxeze politica monetară, şi mai mult decât se aşteaptă majoritatea analiştilor.”

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2958
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4517
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1098

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb