Forma finală a Ordinului ANPC privind vânzarea pâinii la vrac - săptămâna viitoare

E.O.
Miscellanea #Protecţia consumatorilor /

Forma finală a Ordinului ANPC privind vânzarea pâinii la vrac - săptămâna viitoare

Forma finală a Ordinului ANPC privind comercializarea pâinii la vrac va fi definitivată cel mai probabil săptămâna viitoare, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat că, ulterior, va fi notificată Comisia Europeană (CE), conform legislaţiei în vigoare, iar textul Ordiului va fi pus în transparenţă decizională, pentru dezbateri.

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie. Discuţiile privind necesitatea ambalării pâinii şi a produselor din domeniu, în contextul pandemiei de Covid-19, au fost contradictorii, opiniile prezentate în cadrul evenimentului de acum două săptămâni fiind împărţite. Pe de o parte, reprezentanţii marilor producători şi ai asociaţiilor de consumatori consideră necesară ambalarea acestor produse, pentru a elimina riscurile contaminării cumpărătorilor cu virusul SARS CoV-2, pe de altă parte cei care îi reprezintă pe micii producători şi pe producătorii artizanali spun că ambalarea pâinii şi a produselor de panificaţie ar afecta industriile de profil, susţinând că virusul nu se transmite prin alimente.

Ordinul ANPC stabileşte condiţiile ce trebuie respectate la comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie. În cadrul dezbaterii, s-a ridicat şi problema transportului, manipulării şi depozitării pâinii în vrac, pentru care nu există întotdeauna garanţii din punct de vedere sanitar.

Printre altele, forma iniţială a iniţiativei ANPC arată: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene".

Studii de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore, produsele alimentare neambalate neputând fi dezinfectate şi, astfel, reprezentând o sursă de transmitere a SARS CoV-2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie