FORUMUL INVESTITORILOR - 2024 Andrei Nedelcu, SAI Erste Asset Management: "Avem nevoie de lichiditate ca să promovăm ca piaţă emergentă în indicii MSCI"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie

Andrei Nedelcu, SAI Erste Asset Management: "Avem nevoie de lichiditate ca să promovăm ca piaţă emergentă în indicii MSCI"

Una dintre provocările pe care o au în cursul acestui an actorii din piaţa de capital este mărirea numărului persoanelor care doresc să economisească prin instrumentele financiare listate la bursă, pentru că sunt foarte multe studii care arată că economisirea ajută, a afirmat Andrei Nedelcu, Director de Investiţii SAI Erste Asset Management. Andrei Nedelcu a spus: "Cu lucrul acesta, asigurând lichiditate pentru investitorii noştri, mergem şi asigurăm lichiditate şi pe Bursa de Valori Bucureşti. Avem nevoie de lichiditate ca să intrăm în MSCI sau să promovăm ca piaţă emergentă în indicii MSCI. Practic noi avem nevoie de doar trei companii care să îndeplinească anumiţi indicatori de capitalizare, free-float şi lichiditate. Hidroelectrica s-a listat anul trecut, cu siguranţă îndeplineşte toate criteriile, dar are nevoie de un istoric de un an pentru a putea intra în indexul MSCI. Dacă m-aţi fi întrebat în septembrie-octombrie, cu tot boomul acela de investitori pe care l-am văzut în urma listării Hidroelectrica, cred că eram mai aproape atunci cu lichiditatea necesară faţă de acum, deoarece în ultimile luni am văzut o scădere. Deşi volumele de lichiditate la niveluri absolute sunt mai ridicate decât anii anteriori, noi trebuie să ţinem cont că MSCI se uită la indicatori relativi la capitalizarea free-float. Dau un exemplu, Banca Transilvania, dacă are o creştere de capitalizare de 20%, iar lichiditatea creşte doar cu 10%, din punct de vedere al indicatorilor nu arată mai bine, deşi lichiditatea a crescut. Important este ca lichiditatea să crească mai mult decât capitalizarea bursieră ca să vedem o îmbunătăţire pe indicii aceştia".

Domnia sa a mai menţionat că o oportunitate pentru viitorul apropiat este diversificarea între clase de active.

Andrei Nedelcu a spus: "Având în vedere dobânzile şi nivelul la care ne aşteptăm în viitorul apropiat, cred că diversificarea între clase de active - fie că vorbim despre acţiuni, obligaţiubni în portofoliile personale, de fonduri multiactive şi aşa mai departe - cred că este o oportunitate pentru viitorul apropiat. Gândiţi-vă că avem dobânzi de 6%, dacă vorbim de un portofoliu de obligaţiuni româneşti şi acţiuni româneşti avem o parte de obligaţiuni care îţi dau un randament mediu în jur de 6%, avem un dividend IL pe acţiunile româneşti care îţi dă un 6%, fără dividende extraordinare; e un început bun, un portofoliu bun. Gândiţi-vă că venim după ani în care nu exista alternativă la acţiuni pentru că aveam dobânzile la jumătate sau chiar mai jos şi toată lumea neglija clasa asta de active. Cred că suntem într-un mediu de dobânzi şi în deceniul următor cu dobânzi mai ridicate şi merită să ne uităm şi în partea asta".

Directorul de Investiţii al SAI Erste Asset Management a spus că, prin prisma faptului că anul 2024 este un an electoral la nivel global, creşterea extremismului politic reprezintă o îngrijorare pentru investitorii din piaţa de capital.

Andrei Nedelcu a precizat: "2024 este un an superelectoral, în care jumătate din populaţia globului se duce la urne. Este un an electoral care vine într-o perioadă în care puterea de cumpărare a cetăţenilor a scăzut din cauza inflaţiei şi populaţia este nemulţumită cu ceea ce se întâmplă. Există nesiguranţă la nivel personal, geopolitic în multe regiuni şi este un peisaj în care mesajele extremiste tind să prindă mai multă amploare şi să prindă la oameni. Acest lucru este un risc, în sensul că partidele extremiste încep să capete viteză la nivel global. Riscul de extremism nu a fost încă inclus în preţ de către investitori, deşi el există de mai mulţi ani la nivel european. Apoi în acest an electoral politicile fiscale tind să fie mai stimulative, deoarece decidenţii politici sunt reticenţi să vină cu măsuri fiscale restrictive, iar acest lucru nu ajută băncile centrale în lupta împotriva inflaţiei. Şi acest lucru este un risc asupra inflaţie, deoarece dacă avem măsuri fiscale stimulative şi politici monetare restrictive, pe net unde suntem de fapt? Trendul este bun, pozitiv - anul trecut vorbeam de 15% inflaţie în România, iar acum vorbim de 7%, dar nu suntem pe pilot automat, deoarece în continuare băncile centrale nu se grăbesc să taie dobânzile, deşi la începutul anului 2024 pieţele de obligaţiuni se aşteptau ca FED să taie aceste dobânzi din luna martie, dar probabil că acest lucru este amânat pentru vară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb