FRISON ÎN PIAŢA FINANCIARĂ MONDIALĂV-am spus, doar, că vine criza!!!

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 07 februarie 2018

CORNEL CODIŢĂ

Cum, care criză? Păi, n-a căzut dowjones-ul cu vreo mie şi o sută de puncte dintre care 666 doar într-o zi, vinerea trecută? A căzut! A căzut, de s-au zguduit pieţele de acţiuni, din Asia şi pînă în Europa, mai să sară din ţîţîni; ba chiar şi la Bucureşti a deschis pe roşu, luni de dimineaţă... bursa, care va să zică!!!! Mă uit la concetăţenii mei: de vineri şi pînă astăzi se mişcă liniştiţi, ca şi cînd nimic nu s-ar fi întîmplat. O ţin langa cu Dragnea, cu PSD-ul, cu SPP-ul, cu justiţia, cu democraţia, cu Europa, cu salariile care cresc, chiar şi atunci cînd scad etc. Bîlciul obişnuit! Trăiesc pe altă lume, nu aia în care s-a prăbuşit dowjones-ul şi îmi vine să strig odată cu Coana Efimiţa: "Leonido! scoal' că-i foc, Leonido!"

Mă pune la punct Dumnealui, bobocul...de: "Miţule, nu-i nimica, ştii cum eşti dumneata nevricoasă, unde am vorbit toată seara de politică, t-ei fi culcat şi cu faţa-n sus şi ai visat cine ştie ce".

În traducerea domnului Paul Krugman, ştiţi dumneavoastră, cel cu "Reîntoarcerea depresiunii sau despre economie şi criza din 2008", (cel cu Nobelul, de!), replica din New York Times sună cam aşa: Piaţa acţiunilor nu e tot una cu economia, adică o depresie în piaţa acţiunilor nu anunţă şi nici nu determină neapărat o depresie economică iar, la urma urmei, amărîtele alea de 666 puncte, abia dacă înseamnă puţin peste 4% din valoarea medie a acţiunilor celor 30 de companii care participă la formarea indicelui Dow Jones! Iar, ca să fie clar pînă la capăt pe ce explicaţii savante ne putem baza, nu aveţi decît să căutaţi motivele pentru îmbulzeala la vînzare, de vineri, pînă la calendele greceşti. Tot nu o să le găsiţi... pentru că nu există, nici unul. Sigur, dacă vreţi să inventaţi unul, nu aveţi decît, oricare e bun şi la fel de valabil. De exemplu, nu ştiu ce raport oficial despre ocuparea forţei de muncă, ori anunţul de la Atlanta Federal Reserve care semnalează posibilul început al unei supra încălziri a economiei americane, ori rezultatele sub aşteptări ale unor companii de talia Apple sau Alphabet ori un simplu efect cumulat al vînzărilor controlate de programe de computer... etc. În esenţă, fenomenul care a pus pe roşu, în aceeaşi zi, valoarea tuturor acţiunilor din indicele DJ, ne asigură o somitate într-ale ştiinţei economice, este simplul rezultat al reacţiei de turmă peste care s-a cocoţat, colac peste pupăză, un "self fulfilling prophecy". Mă rog, toate preţurile acţiunilor sunt un pic sau chiar un pic mai mult umflate şi, din cînd în cînd, mai vine cîte o corectură! Cînd aud fraza asta spusă cu emfază şi aer de omniscienţă de "gurii" analizei economiceşti, îmi vine automat în minte împunsătura lui Moisil care spunea, despre altă propoziţie, "Excepţia confirmă regula", că orice prost o poate spune cu un aer deplin de siguranţă, dar sunt foarte puţin oameni, chiar dintre cei deştepti, care ar putea să definească condiţiile logice ale unei demonstraţii, dacă ea ar fi posibilă!

M-am liniştit! Zic şi eu odată cu Conu Leonida: "Hai să ne culcăm: noapte bună, Miţule!" Am grijă să nu mă culc cu faţa-n sus, că iar visez! Un gînd totuşi, nu-mi dă pace: dacă totuşi criza asta de pe bursă care, aşa cum reiese din cele mai avizate analize, de fapt, nu e nici o criză şi nici nu anunţă neapărat vreo altă criză, ba chiar ar putea prevesti o creştere economică, cum s-a mai întîmplat, dar ar putea, la fel de bine, să fie şi semnalul unei viitoare crize care nu mai poate întîrzia cine ştie cît, pentru că... etc.. etc... etc... dacă această criză, deci, spune totuşi ceva şi pentru noi, mioriticii, prizonierii istorici ai locului unde nu se întîmplă mai nimic, noi cei ce ne uităm "ca curca-n lemne" la Dow Jones şi alte "animale" din aceeaşi specie care apar din cînd în cînd pe ecranele ce ne ţin loc de realitate?

Ce ar putea să ne spună? Iaca un gînd cu împrumut! Dacă pentru economie, de bine de rău, s-au inventat expresii numerice cu funcţie de indicatori care ţin loc de rune, frunze de ceai, oase de miel, tarot, vintre ritual despicate de animale, ziceri oraculare şi mai ştiu eu ce alţi "predictori" de viitor utilizaţi cu succes pe parcursul civilizaţiei umane, în celelalte domenii, suntem cu totul descoperiţi. Ar fi timpul ca această stare de lucruri să fie declarată intolerabilă!!! O fi ea, economia, importantă (şi este!!!) dar mi se pare că tot la fel de important ar fi să avem indicatori care să ne spună cînd şi cu cît creşte peste cota de alarmă "inflaţia de prostie" sau "deflaţia educaţională", cînd ajunge pe roşu "indicele naţional al zestrei de sănătate a populaţiei", care este dinamica indicelui "Up Jones" care ar putea să măsoare variaţia valorii sociale a primelor 30 de competenţe ocupaţional-profesionale din societate, cum mai stăm cu indicii de eficienţă ai cheltuielilor publice, care este starea indicilor de civilizaţie urbană, peri-urbană, rurală şi peri-rurală şi cîte mai cîte ar fi necesare ca să înţelegem cît de cît ceea ce se întîmplă în această societate în care, aparent, mai tot timpul, nu se întîmplă nimic, drept pentru care poate să ne doară în cot de tot şi de toate şi mai ales de indicele Dow Jones... cel puţin de vineri pînă astăzi!

Opinia Cititorului ( 26 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

 1. Durerea de cot...Azi am aflat de la medic ca nici nu se face bine, orice ai face! Deci o sa ne doara in cot de tot si de toate pana la sfarsitul vietii..! ..este tristul adevar!..si la figurat! ..pacat!

  1. Hmm,adevarul nu m-a intristat niciodata,oricat de neplacut mi-a fost...

   Si...nu trebuia sa mergi la medic,sa afli ca durerea de cot nu se vindeca:) 

  Criza rupe lantul dar aurul e in cadere libera, refugiu pe obligatiuni nu exista si piata revine pe volum mai mare decit a cazut.

  Criza este GUVERNUL INCOMPETENT si PENAL, PSD!!!!La GUNI cu ei!!!

  1. Laguni cu ei, laguni, laguni, PSD la Santa Cruz!

  nu se prabuseste nimica , este numai un foc de paie oentru ca papusarii sa cistige facindu-i pe altii sa vinda la preturi mici, aduceti-va aminte de cuvintele lui buffet 'cind altii vind tu cumpara ' si mai ales caderea bursei din londra in 1815 dupa asa zisa 'victorie a lui napoleon' la waterloo cind taica rotschild a cumparat tot , bursele se vor prabusi masiv...dar nu acum , ci cind cererea de energie nu va mai putea fi acoperita de oferta

  1. De 25 de ani tot in criza ne aflam,am imbatranit asteptand sa se termine cu crizele astea.cred ca la noi nu se vor mai termina niciodata. Deja sunt foarte multi care nu stiu cum e să trăiești fără criza economica sau de altă natură. Mulți s-au nascut crizati si ei cred că e normal să fie așa. Când încerci să le spui cum ar fi fost dacă.....se uită la tine ca la tabloul cu lupi. Astazi sigur...

   Oricum Rusia o sa dea faliment si o sa se rupa im bucati. Putin va sfarsi ori la puscarie, ori in streang.

   Aloci prea mult timp altora. Traiesteti viata frumos si lasa-i pe alti sa-si bata capul.

   Cea mai mare prostie citita pe Bursa.Noroc ca nu te-ai semnat; erai terminat. 

   Subscriu la cele spuse de D-voastra!

  O avea legatura ca SP500 ,in 2009,a avut minimele la 666 puncte?:)

  Asta cu criza e ceva de genul doar le rostesti cuvantul magic Criza, si toti intra in starea necesara,nu lor,din contra.Toti paralizeaza,toti se incrunta,unii isi pierd uzul ratiunii,totul se complica? Si ma intreb de ce,ca doar ,daca vorbim de pietele de actiuni ,unde ideea e sa vinzi scump si sa cumperi ieftin,acum e o alta ocazie sa cumperi ieftin.Deci e motiv de bucurie.Unii au uitat sa se si bucure atunci cand e... 

  1. ...tehnic vorbind,sunt unele semnale ,de ex,pe SP500,pe daily Dark clod cover si pe weekly Engulfing patterns,dar si altele.Astea anunta terminarea trendului ascendet,cel mai probabil.

  HOPA! Mafalda ne-a prevestit. 

  1. Adevărata problemă nu este asta.

   Ba da daca se adauga problema cu pensia pentru ca am fost mintit

   Critsy mey, ai fost miruit. Te-a păcălit Carmen Dan. Tu chiar ai crezut, mey?

   Sunt de acord cu Cristi. Se vede ca le stie; este un adevarat roman care strabate tara cu caruta si le vede, le simte si cunoaste pe toate. Ce ar fi sa-l propunem in Parlament (sa-l convingem ca este absolut necesar natiei,altfel problema pensiei (si a sa) nu-si va gasi rezolvarea medicala. 

   Cred mai degraba ca Cristi este un luzer deprimat. Trist.

  Imi place titlul cu ''Frison in piata..'',imi place si abordarea articolului!

  1. De fapt ,dl Codita ,prin articolul de fata,tradeaza o buna cunoastere a pietelor financiare ''nu aveţi decît să căutaţi motivele pentru îmbulzeala la vînzare, de vineri, pînă la calendele greceşti. Tot nu o să le găsiţi... pentru că nu există, nici unul. Sigur, dacă vreţi să inventaţi unul, nu aveţi decît, oricare e bun şi la fel de valabil''..

   Domnul Parvulesci scrie suspect despre tema aceasta. Fiecare zi duce pretul. Oare?

   Tofa Del Macu este un impostor, cel care semneaza Salomeea

   Ce are a face daca-i place sa fie considerat fetita. 

   Da uneori imi fura identitatea cineva dar nu mereu, dar nu imi poate intra sub piele!

   Salomeeo, este un apropos? Ma ofer! daca si pielea tie tot asa de fina precum slova/gandirea, am dat lovitura. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro