Furnizorii: "Preţul electricităţii, în stagnare"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 iulie 2015

Furnizorii: "Preţul electricităţii, în stagnare"

Primul semestru a adus un preţ mediu al energiei tranzacţionate pe piaţa spot (PZU) administrată de OPCOM de 145,18 lei/MWh, în creştere nesemnificativă (+0,8%) faţă de perioada similară a anului trecut. Volumul total tranzacţionat în perioada menţionată a fost de 11,4 milioane MWh, în creştere cu 8,5% faţă de primele şase luni din 2014, conform datelor OPCOM.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Nu au avut loc modificări în piaţă, iar preţul s-a menţinut constant, comparând mediile semestriale. Creşterea de volum la şase luni este normală întrucât, după introducerea tranzacţiilor la preţuri şi cantităţi fixe pe PCCB începând cu 1 ianuarie 2015, traderii s-au refugiat în PZU şi în piaţa OTC. În continuare piaţa spot este considerată atractivă ca preţ, iar mulţi traderi riscă şi îşi asigură o parte importantă din necesarul clienţilor din tranzacţii zilnice, care prin definiţie au o volatilitate ridicată".

Primul semestru a adus şi exporturi mult mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, dar, după cum spune domnul Lungu, acestea au fost asigurate în special din contracte pe termen lung, influenţând mai puţin piaţa PZU.

Pentru 2015, preşedintele AFEER nu se aşteaptă la surprize privind evoluţia preţului energiei şi a cererii interne, despre care afirmă că se va menţine la nivelul lui 2014. Exportul de energie se va înscrie tot în liniile lui 2014, dar dacă apare seceta hidrologică este posibil ca preţurile medii de tranzacţionare să urce semnificativ pe pieţele OPCOM.

Conform AFEER, şi producţia de energie eoliană a fost constantă în primele şase luni, prognozele indicând livrări similare cu cele din 2014 în parcurile existente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro