Nika Gvaramia, unul dintre liderii partidului de opoziţie Ahali, a fost condamnat marţi la opt luni de închisoare cu executare de către un tribunal din capitala georgiană, Tbilisi, pe fondul unei serii de măsuri judiciare îndreptate împotriva vocilor critice la adresa guvernului, potrivit AFP, care afirmă cele ce urmează. Sentinţa include şi interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de doi ani, a anunţat avocatul său, Dito Sadzaglişvili.
Apărarea a denunţat decizia instanţei drept una politică, susţinând că procesul face parte dintr-o campanie a autorităţilor de a reduce la tăcere opoziţia. „Verdictul este ilegal şi face parte din tentativa guvernului de a zdrobi orice disidenţă în Georgia”, a declarat Sadzaglişvili.
Condamnarea lui Gvaramia vine la doar câteva zile după ce alţi patru opozanţi au fost încarceraţi în circumstanţe similare. Toţi au fost anchetaţi pentru că au refuzat să depună mărturie în faţa unei comisii parlamentare care investighează presupuse abuzuri comise în perioada în care Mihail Saakaşvili era preşedinte (2004-2013).
Organizaţia Amnesty International a criticat anterior această comisie, calificând-o drept „controversată” şi afirmând că este utilizată ca instrument politic pentru a viza opozanţi. ONG-ul a cerut eliberarea celor consideraţi deţinuţi politici.
Mihail Saakaşvili se află el însuşi în detenţie în Georgia din 2021 şi a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 12 ani şi jumătate pentru mai multe acuzaţii de corupţie şi delapidare.
Tensiunile politice din Georgia s-au amplificat după alegerile parlamentare din octombrie 2024, câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian. Rezultatele au fost contestate de opoziţie, care a acuzat fraudarea scrutinului. La scurt timp, guvernul a suspendat procesul de aderare la Uniunea Europeană, declanşând proteste masive în Tbilisi şi în alte oraşe, proteste reprimate violent de autorităţi, conform sursei citate.
Criticii acuză actuala conducere de o derivă autoritară şi de apropiere faţă de Rusia, acuzaţii pe care guvernul le respinge. Totuşi, valul recent de arestări şi presiuni asupra opoziţiei alimentează îngrijorările legate de deteriorarea statului de drept şi a democraţiei în Georgia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 18:14)
Orice scoatere din circulatie a unui spion banderist nazist oriunde pe glob e o binefacere la adresa omenirii