Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei: ATEBank nu era viabilă

Internaţional /

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei: ATEBank nu era viabilă

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei George Provopoulos a apărat, ieri, decizia de a ceda Piraeus Bank activele viabile ale ATEbank, spunând că banca controlată de stat nu este viabilă şi are nevoie de o majorare a capitalului pentru a continua să fie operaţională, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Tranzacţia a fost realizată prin respectarea deplină a legii şi a transparenţei. ATEbank nu era viabilă. Dacă am fi închis-o, am fi avut mii de tineri şomeri ... stabilitatea sistemică, pe care am căutat să o apărăm cu fermitate, ar fi fost distrusă", a declarat şeful Băncii Greciei în parlamentul de la Atena.

Banca Centrală a Greciei a anunţat, săptămâna acesta, că Piraeus va prelua creditele performante, portofoliul de valori mobiliare şi depozitele ATEbank. Guvernul Greciei deţine o participaţie de aproximativ 90% în ATEbank.

Anul trecut, ATEbank nu a trecut testele de stres efectuate în Europa şi nu a publicat rezultatele financiare pe 2011, aşteptând decizia finală privind viitorul instituţiei. Se estimează că banca are nevoie de o injecţie de capital de 5 miliarde euro.

Activele toxice ale ATEbank vor fi preluate de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), în timp ce unele unităţi vor fi preluate de statul elen, a anunţat Banca Centrală a Greciei.

Primele patru bănci comerciale greceşti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus Bank) au primit o injecţie de capital în valoare de 18 miliarde euro, în vederea recapitalizării lor. Acordul de ştergere cu 105 miliarde euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privaţi în luna martie a acestui an a antrenat, pentru băncile comerciale greceşti, pierderi semnificative în portofoliile lor de obligaţiuni guvernamentale.

Împrumutul destinat recapitalizării băncilor elene a fost acordat în aprilie de Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF), ca parte a planului băncilor de a-şi majora capitalul.

Banca Centrală a Greciei a anunţat instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să-şi implementeze planurile de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie