Guvernul britanic a anunţat duminică planuri de a încheia ceea ce a numit "experimentul eşuat al pieţei libere" în ceea ce priveşte imigraţia în masă, prin restricţionarea vizelor pentru lucrători calificaţi doar la locuri de muncă de nivel universitar şi prin obligarea companiilor să investească mai mult în formarea forţei de muncă locale, transmite Reuters, care indică cele ce urmează.
Premierul Keir Starmer se confruntă cu presiuni pentru a reduce migraţia netă, după succesul obţinut în alegerile locale de luna aceasta de partidul Reform UK, condus de Nigel Farage, cunoscut pentru poziţia sa anti-imigraţie.
Conform noilor planuri, vizele pentru muncitori calificaţi vor fi acordate doar persoanelor care ocupă posturi de nivel universitar, în timp ce vizele pentru posturi mai slab calificate vor fi emise exclusiv în domenii esenţiale pentru strategia industrială a ţării. În schimb, companiile vor fi obligate să crească nivelul de pregătire profesională pentru cetăţenii britanici.
Guvernul laburist a declarat că aceste modificări vor fi incluse într-un document de politici publice - cunoscut sub denumirea de "white paper" - care va fi publicat luni şi care va descrie modul în care miniştrii intenţionează să reducă imigraţia.
Nivelurile ridicate ale migraţiei legale au fost unul dintre principalii factori care au determinat votul pentru ieşirea din Uniunea Europeană în 2016, mulţi alegători manifestându-şi nemulţumirea faţă de libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul blocului comunitar.
După ce Marea Britanie a părăsit UE în 2020, guvernul conservator de atunci a redus pragul necesar pentru obţinerea unei vize, permiţând astfel şi categoriilor precum instructorii de yoga, plimbătorii de câini sau DJ-ii să obţină permise de muncă în Regat.
"Am moştenit un sistem de imigraţie eşuat, în care guvernul precedent a înlocuit libera circulaţie cu un experiment de piaţă liberă", a declarat ministrul de interne Yvette Cooper. "Luăm măsuri decisive pentru a restabili controlul şi ordinea în sistemul de imigraţie."
Deşi modificările aduse vizelor după Brexit au dus la o scădere accentuată a numărului de migranţi proveniţi din UE, noile reguli pentru vizele de muncă, alături de valurile de persoane sosite din Ucraina şi Hong Kong în baza unor scheme speciale, au condus la o creştere a imigraţiei, conform sursei citate.
Migraţia netă - diferenţa dintre numărul persoanelor care intră în Marea Britanie şi cel al celor care pleacă - a atins un nivel record de 906.000 de persoane în anul încheiat în iunie 2023, faţă de 184.000 în aceeaşi perioadă din 2019, când Regatul Unit era încă membru al Uniunii Europene.
Opinia Cititorului