"Halliburton" - amendată de SEC cu 7,5 milioane de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2004

Oficialii companiei americane "Halliburton", cel mai important prestator mondial de servicii în domeniul petrolier, au căzut de acord să plătească o amendă de 7,5 milioane de dolari, în urma unei înţelegeri cu autoritatea pieţei de capital - Securitites & Exchange Commission (SEC). Astfel, compania scapă de acuzaţiile privind umflarea profiturilor în anii 1998 şi 1999. SEC a acuzat "Halliburton" că nu a făcut publice la timp modificările din contabilitate, care au generat cîştigurile amintite.

"Halliburton" a încălcat regulile în materie în perioada în care era condusă de actualul vicepreşedinte al SUA, Dick Cheney. Totuşi, Cheney, care a depus mărturie sub jurămînt în faţa SEC, nu a fost acuzat de nimic. Au fost, însă, acuzaţi alţi doi directori - Robert C. Muchmore jr. şi Gary V. Morris. Primul a căzut la înţelegere cu SEC, plătind o amendă de 50.000 de dolari, însă Morris nu a reuşit să ajungă la un acord cu autoritatea pieţei americane de capital, astfel că a fost acţionat în justiţie.

Atît "Halliburton", cît şi Robert C. Muchmore, nu au confirmat, dar nici nu au negat acuzaţiile aduse. Reprezentanţii companiei spun doar că SEC este de acord cu faptul că schimbările din contabilitatea "Halliburton" sînt conforme principiilor generale în materie, astfel că nu mai este nevoie să facă o nouă raportare a cîştigurilor pe perioada 1998-1999.

SEC arată că "Halliburton" a publicat modificările din contabilitatea sa abia în luna martie 2000, fapt care ar fi putut să inducă în eroare investitorii în legătură cu profitabilitatea firmei. Oricum, SEC nu acuză de fraudă compania americană. În consecinţă, analiştii spun că suma pe care trebuie să o plătească "Halliburton" este prea mare.

Pe de altă parte, SEC a anunţat ieri că şi-a extins ancheta în legătură cu un contract de 5 miliarde de dolari derulat de "Halliburton" în Nigeria, în perioada în care Dick Cheney era director al acestei companii. Drept urmare, acţiunile "Halliburton" s-au înscris pe un curs descendent. Pe piaţa europeană, acestea au pierdut aproximativ 2%, în prima parte a zilei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro