Horia Ciorcilă, achitat în dosarul în care este acuzat de spălare de bani şi manipularea pieţei

A.C.
Anticorupţie / 2 iulie 2014

Horia Ciorcilă, achitat în dosarul în care este acuzat de spălare de bani şi manipularea pieţei

Actualizare 16:30 BT: "Horia Ciorcilă a avut şi are un rol esenţial în succesul Băncii Transilvania"

Banca Transilvania salută hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind achitarea lui Horia Ciorcilă în cazul de manipulare a pieţei de capital şi subliniază rolul pe care îl are acesta la conducerea entităţii bancare, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Horia Ciorcilă a avut şi are un rol esenţial în succesul Băncii Transilvania. Este în banking de 20 de ani, fiind unul dintre fondatorii BT. Îndeplineşte funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie de 12 ani. Sub coordonarea sa, Banca Transilvania a devenit, de-a lungul timpului, cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc, o bancă de top 3 în sistemul bancar din România, cu o cotă de piaţă de aproape 9%, dar şi cu o reţea naţională, 1,78 milioane de clienţi şi peste 6000 de angajaţi", a transmis banca prin comunicare.

---------

Actualizare 16:00 Avocaţi: "Această soluţie aduce mai multe premiere în peisajul jurisprudenţei naţionale"

Sentinţa din dosarul în care Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, este acuzat de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi divulgare de informaţii privilegiate reprezintă mai multe premiere juridice, potrivit unui comunicat al Societăţii Civile Profesionale de Avocaţi "Plopeanu & Ionescu" remis redacţiei.

"Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Plopeanu & Ionescu anunţă că, astăzi, 02.07.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, a respins, ca nefondat, recursul formulat de către Ministerul Public (D.I.I.C.O.T.) împotriva deciziei penale nr. 194/27.06.2012 a Curţii de Apel Bucureşti", transmite firma de avocatură.

Societatea menţionează că prin efectul acestei decizii a fost menţinută, cu titlu definitiv, soluţia de achitare dispusă, în primă instanţă, de către Tribunalul Bucureşti şi, în apel, de către Curtea de Apel Bucureşti, cu privire la acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi, respectiv, divulgare de informaţii privilegiate, care au fost aduse domnilor Ciorcilă Horia, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Silaghi Claudiu Eugen Iuliu, fost Membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania (încetat din viaţă în cursul judecăţii în primă instanţă), şi Dan Sergiu Dascăl, Director de operaţiuni al societăţii de servicii de investiţii financiare BT Securities Cluj-Napoca.

Potrivit avocaţilor, această soluţie aduce mai multe premiere în peisajul jurisprudenţei naţionale, întrucât: este prima soluţie definitivă pronunţată într-un caz de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi dezvăluire de informaţii privilegiate; este prima soluţie definitivă de achitare pentru acuzaţiile de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi dezvăluire de informaţii privilegiate; este prima soluţie definitivă prin care s-au examinat pe fond tranzacţii bursiere cu titlul TLV, efectuate atât pe piaţa Regular, cât şi pe piaţa Deal a B.V.B., tranzacţii care au format obiectul unor acuzaţii de manipulare a pieţei de capital, utilizare de informaţii privilegiate şi divulgare de informaţii privilegiate; s-a stabilit, în mod definitiv, că, în tranzacţiile de tip Deal, negocierea directă între clienţi este legală, şi , deci, permisă.

"Decizia de astăzi a instanţei supreme are o importanţă covârşitoare întrucât, prin rezolvarea de principiu dată în legătură cu modul de realizare a tranzacţiilor negociate, va influenţa în mod decisiv practica judiciară în această materie, constituind un element esenţial de reper", potrivit societăţii de avocatură.

Echipa de avocaţi a fost formată din Florin Plopeanu, Diana Ionescu şi Stoia Iulian.

"În cauză au mai fost achitaţi şi domnii Giorgios Christoforou, Anastasios Isaakis, din cadrul Bank of Cyprus România, precum şi brokerul Radu Codruţ Jurcovan", se mai arată în comunicare.

--------

ÎCCJ a respins, astăzi, ca nefondat, recursul procurorilor împotriva Curţii de Apel Bucureşti de achitare a Preşedintelui CA al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, şi a asociaţilor acestuia, în dosarul în care este acuzat de spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital.

Ziarul BURSA a scris, în ediţia din 9 aprilie 2013, că autorităţile cipriote anchetează circumstanţele în care Bank of Cyprus (BoC) a ajuns să controleze 9,7% din Banca Transilvania.

Raportul Alvarez, datat 26 martie 2013, şi solicitat de Banca Centrală a Ciprului pe 21 august 2012, arăta că dovezile prezentate în instanţele româneşti, la momentul respectiv, sunt inconsistente cu cele găsite de investigator.

Horia Ciorcilă a fost trimis în judecată, în iulie 2010, de procurorii DIICOT Cluj pentru manipularea pieţei de capital, în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor băncii pe care o conduce.

Procurorii îl acuzau pe Horia Ciorcilă că a luat la cunoştinţă informaţii privilegiate referitoare la intenţia Bank of Cyprus de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania şi, ulterior, pe 7 decembrie 2009, a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţii off-shore "Dodworth Limited" cu sediul în Cipru (controlată de el), un număr total de 8,92 milioane de titluri ale Băncii Transilvania (BT), în valoare de 21,4 milioane de lei, cumpărătorului Bank of Cyprus.

Alături de Horia Ciorcilă au mai fost trimişi în judecată Claudiu Silaghi, fondator şi fost vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, decedat între timp, acuzat că, în perioada 15 mai - 10 decembrie 2009, ar fi acţionat pe baza informaţiilor privilegiate, obţinând un profit de peste 1,5 milioane de euro, Christoforou Georgios (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Isaakidis Anastasios (Credit Risk Manager al băncii cipriote).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Felicitari, domnule Ciorcila!

    foarte bine

    Cunoscandu-l bine pe domnul Ciorcila, chiar nu merita 4 ani de chin. Dar, cum se spune, ce ne doboara, ne intareste. Felicitari si ma bucur mult pentru vesti. Zilele trecute tare aruncau cu pietre niste comentatori pe aici...

    1. Mare minune ca absolventii de drept incep sa intleaga meandrele pietei de capital Ei au omare problema cu lo gica(Sa ma scuze nepoata mea care a avut 10 la matematica, dar exceptia intareste regula)

    Dl Ciorcila ar trebui sa ceara daune morale. Patru ani de procese si achitare in trei instante...

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9454
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7525
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.3032

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro