INDUSTRIA FEROVIARA CSAT a aprobat privatizarea CFR Marfă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 6 februarie 2013

CSAT a solicitat ca privatizarea CFR Marfă să fie făcută cu un investitor strategic şi cu respectarea obligaţiilor pe care compania le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

CSAT a solicitat ca privatizarea CFR Marfă să fie făcută cu un investitor strategic şi cu respectarea obligaţiilor pe care compania le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

Fierul vechi de la CFR Marfă costă de trei ori mai mult decât vrea să obţină Guvernul pe companie, potrivit sindicaliştilor

Privatizarea CFR Marfă a fost aprobată, ieri, de membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), urmând ca, astăzi, să fie aprobată în Guvern Strategia prin care un pachet de 51% din acţiunile companiei vor fi vândute.

"Ministerul Transporturilor va începe demersurile pentru privatizare. Mâine (n.r. astăzi), în şedinţa de Guvern, se va aproba strategia de privatizare, urmând ca până la jumătatea lunii iunie să avem desemnat câştigătorul la CFR Marfă. (...) Este vorba despre o privatizare cu un investitor strategic, cu o garanţie de participare de 10 milioane de euro, să nu mai avem participanţi de calibrul Olchim şi, de asemenea, va fi cu plic închis, deci licitaţie cu investitor strategic", a declarat vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Recent, după o întâlnire cu reprezentanţii delegaţiei FMI, ministrul transporturilor Relu Fenechiu a spus că privatizarea operatorului feroviar de marfă reprezintă "prioritatea numărul unu" a mandatului său, după ce, cu doar câteva zile înainte, anunţase că nu intenţionează să vândă CFR Marfă. Domnia sa a precizat că vrea ca, în câţiva ani, să vândă şi restul de 49% din acţiuni, aducând "statului un câştig considerabil".

Guvernul estimează că va obţine pe CFR Marfă suma de 268.752.103 lei (puţin peste 60 de milioane de euro), care va fi vărsată la trezoreria statului, după cum reiese din proiectul de buget al Ministerului Trans-porturilor (MT) privind activitatea de privatizare pe anul 2013.

Aşteptările nu par a fi foarte ridicate, dacă luăm în calcul preţul pe care autorităţile sperau să-l obţină în anii trecuţi pentru privatizarea operatorului feroviar de marfă - cel puţin 1 miliard de euro.

Garanţia de participare la procedura de licitaţie va fi echivalentul în lei a sumei de 10 milioane de euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat. Valoarea taxei de participare la licitaţie este echivalentul în lei a sumei de 20.000 de euro.

Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că fierul vechi de la CFR Marfă valorează mult mai mult decât intenţionează Guvernul să obţină pe întreaga companie.

Domnia sa a declarat: "Se vrea vânzarea CFR Marfă pe preţ derizoriu. Societatea, cu tot ce înseamnă clădiri, terenuri, vagoane, ar trebui evaluată la nivelul pieţei. Doar fierul vechi ajunge la 200 de milioane de euro. Privatizarea trebuie să în-ceapă cu vânzarea unui pachet de 15%, să vedem dacă investitorul este capabil să aducă societatea pe profit. A scăpa de companii ca Oltchim sau CFR Marfă înseamnă desfiinţarea de locuri de muncă".

Potrivit domnului Măntescu, CFR Marfă poate redeveni rentabilă în 30 de zile, dacă vor fi reeşalonate datoriile pe minim 7 ani, cu o perioa-dă de graţie de doi ani; dacă vor fi reduse accizele la motorină şi taxa de utilizare a infrastructurii, dacă energia electrică va putea fi achiziţionată de pe piaţa liberă şi dacă licitaţiile la care participă compania, pentru achiziţionarea serviciilor de transport de mărfuri, nu vor mai fi "cu dedicaţie".

Grup Feroviar Român (GFR) s-a arătat interesat de privatizarea CFR Marfă, după cum ne-a declarat omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grampet Group, din care face parte GFR.

Domnia sa ne-a precizat, însă, că implicarea GFR în procesul de privatizare depinde şi de evoluţiile aces-tui demers, subliniind: "Suntem interesaţi de privatizarea CFR Marfă, dar nu în orice condiţii. Este greu de crezut că statul român va şterge datoriile CFR Marfă. Implicarea grupului de companii Grampet - Grup Feroviar Român la procesul de privatizare depinde şi de evoluţiile acestui demers".

Potrivit Strategiei de privatizare a CFR Marfă, a fost luată în calcul şi opţiunea conversiei datoriei CFR Marfă în acţiuni.

Strategia mai arată că, în cazul în care MT nu va încheia contractul de privatizare cu investitorul/Grupul de investitori adjudecatar al procedurii de licitaţie, ministerul va putea decide reluarea procesului de privatizare a CFR Marfă, prin aplicarea oricărei metode de transfer a dreptului de proprietate asupra acţiunilor stabilite de legislaţia în vigoare, cu adaptarea corespunzătoare a Strategiei, sau, după caz, prin invitarea la negocieri în scopul încheierii contractului de vânzare - cumpărare de acţiuni, în ordinea clasamentului de la licitaţie, a următorilor investitori/Grupuri de investitori calificaţi/calificate.

Conform Memorandumului Tehnic de Înţelegere negociat de partea română cu organismele financiare internaţionale, se intenţionează "aprobarea strategiei de privatizare «CFR Marfă» prin vânzarea unui pachet majoritar către un investitor strategic în prima parte a lunii februarie 2013, precum şi publicarea anunţului de privatizare până la mijlocul lunii martie 2013".

Pentru implementarea actului normativ, vor fi necesare, în 2013, cheltuieli legate de pregătirea procesului de privatizare, în principal pentru serviciile de consultanţă şi pentru cele publicitare. Suma estimată pentru cheltuielile aferente întregului proces se ridică la 10 milioane de lei. Potrivit Strategiei, aces-tea vor fi suportate din bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Transporturilor

O eventuală restructurare a CFR Marfă, ulterioară privatizării, ar putea duce la disponibilizarea unui anumit număr de salariaţi, potrivit Strategiei. Aceasta nu prevede păstrarea numărului de salariaţi.

La jumătatea anului trecut, datoria "CFR Marfă" către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale se ridica la 755 milioane lei.

CFR Marfă deţine un parc de material rulant de peste 39.000 de vagoane, din care doar aproximativ 23.000 sunt utilizate în mod curent, şi peste 900 locomotive.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. chiar si la o bursa internationala doamna Olescu. Tinand cont de faptul ca modificarea codului civil se va face doar din vara, a faptului ca Romania sta actual intr-un con de umbra in care cuvantul insolventa are un rol predominant, ideea de a sta la negocieri doar cu un grup restrans de firme interesate, fara a putea lasa accesul publicului larg la consultarea situatiilor financiare si astfel a vedea intr-adevar amploarea activelor si pozitia geo-strategica a acestui operator de transporturi care impreuna cu strategia dunareana si cea maritima ne fac cel mai important partener de discutie european in contextul comercial international este o naivitate. Germania are intr-adevar actual o companie performanta , insa separarea infrastructurii de divizia de marfa ar face ca in viitor statul sa aiba o farfurie goala , deoarece bucata cea mai importanta de tort din beneficiile apartenentei noastre la UE vor fi pe alte tablete ale cantinei europene. Iar atunci va fi intr-adevar necesar sa ne punem intrebarea : pentru ce avem nevoie de EURO...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb