INSCOP Research: Şapte din zece români cred că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii

I.S.
Miscellanea / 22 iulie, 16:47

INSCOP Research: Şapte din zece români cred că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii

Şapte din 10 români cred că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research. Trei sferturi dintre cei chestionaţi cred că filmele produse în perioada comunistă erau mai bune, mai mult de jumătate consideră că emisiunile de divertisment erau mai bune înainte de 1989 decât în prezent, iar peste 71% consideră că muzica românească era mai bună în perioada comunistă.

71.3% dintre români au sentimentul că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii, în timp ce 24.6% nu au acest sentiment. Ponderea non-răspunsurilor este de 4.1% din total eşantion.

Spun că au sentimentul că România şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii mai ales: persoanele cu studii primare şi cei cu venituri mai reduse. Declară că au sentimentul că România nu şi-a pierdut identitatea culturală în ultimele decenii în special: persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti, persoanele între 18 şi 29 de ani şi persoanele cu venituri mai ridicate.

75.1% dintre respondenţi consideră că în perioada comunistă, comparativ cu situaţia din prezent, filmele produse în România erau mai bune. 12.8% sunt de părere că acestea erau mai proaste, iar 11.6% nu ştiu / nu pot aprecia.

Persoanele de peste 60 de ani, cei cu studii medii, locuitorii din mediul rural şi persoanele cu venituri reduse sunt categoriile de populaţie care consideră în cea mai mare măsură că filmele româneşti în perioada comunistă erau mai bune decât cele din prezent. Sunt de părerea contrarie mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti şi cei cu venituri mai ridicate.

58% dintre români consideră că emisiunile de divertisment din perioada comunistă erau mai bune comparativ cu cele din prezent, în timp ce 24.5% sunt de părere că erau mai proaste. Ponderea non-răspunsurilor este de 17.1%.

Persoanele de peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mic şi mediul rural şi cei cu venituri reduse cred într-o măsură mai mare decât restul populaţiei că emisiunile de divertisment din perioada comunistă erau mai bune. Sunt de părere emisiunile de divertisment din perioada comunistă erau mai proaste mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti şi urbanul mare şi persoanele cu venituri ridicate.

71.8% dintre participanţii la sondaj consideră că muzica românească era mai bună în perioada comunistă, comparativ cu cea din prezent. 14% sunt de părere că era mai proastă, iar 13.8% nu ştiu / nu pot aprecia.

Femeile, persoanele de peste 60 de ani, cei cu educaţie primară şi persoanele cu venituri reduse cred într-o măsură mai mare decât restul populaţiei că muzica românească era mai bună în perioada comunistă comparativ cu cea de acum. Sunt de părerea contrarie mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti şi cei cu venituri ridicate.

Datele au fost culese în perioada 25 iunie - 3 iulie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Alte sondaje mincioase in scopuri propagandistice.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3334
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4340
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8453
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.7572

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb