InterCapital ETF: România şi noul cadru de clasificare MSCI - un pas înainte sau o aşteptare prelungită?

T.B.
Piaţa de Capital / 21 iulie, 09:40

InterCapital ETF: România şi noul cadru de clasificare MSCI - un pas înainte sau o aşteptare prelungită?

La începutul acestei veri, MSCI, Morgan Stanley Capital International, principalul furnizor global de indici bursieri, a realizat o actualizare semnificativă a cadrului său de clasificare a pieţelor, schimbând modul în care sunt grupate şi evaluate pieţele de capital la nivel global, se arată într-o analiză realizată de Divo Pulitika, Membru al Consiliului de Administraţie, InterCapital ETF. Printre cele mai discutate prevederi în România s-a numărat includerea ţării într-un sub-segment nou creat: Piaţă de Frontieră Avansată. Deşi această evoluţie a fost prezentată ca un semn de progres, imaginea de ansamblu este mai nuanţată. Odată cu noua clasificare, MSCI a extins şi criteriile necesare pentru promovarea la statutul de Piaţă Emergentă, ceea ce înseamnă că, deşi România a dobândit vizibilitate, parcursul către statutul de Piaţă Emergentă a devenit acum mai dificil ca oricând.

România se regăseşte acum într-un grup distinct de cinci Pieţe de Frontieră Avansate - alături de Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania. Această categorie separă pieţele cu un nivel relativ ridicat de accesibilitate şi infrastructură instituţională de restul grupului de 23 de pieţe de frontieră, care include Croaţia, Serbia, Vietnam şi Islanda. Noul statut ajută, fără îndoială, România să iasă în evidenţă în cadrul pieţelor de frontieră şi ar putea, în timp, să susţină vizibilitatea în rândul investitorilor internaţionali. Totuşi, a fi clasificată drept Piaţă de Frontieră Avansată nu echivalează cu un progres către includerea în categoria Pieţelor Emergente. De fapt, pragul pentru promovare a fost ridicat semnificativ.

Conform noilor reguli stabilite de MSCI, orice ţară care vizează statutul de Piaţă Emergentă trebuie să aibă cel puţin trei companii care îndeplinesc în mod constant trei criterii cantitative: o capitalizare de piaţă de minimum 2,964 miliarde de dolari, un free float de cel puţin 1,482 miliarde de dolari şi un raport anual al valorii tranzacţionate (ATVR) de minimum 15%. Aceste condiţii trebuie îndeplinite pe parcursul a opt evaluări semestriale consecutive, ceea ce implică o perioadă minimă de aşteptare de doi ani, chiar şi în condiţii ideale. Cerinţa de consecvenţă, nu doar atingerea punctuală a acestor praguri, ci menţinerea lor în timp, face ca noul cadru să fie mult mai riguros şi mai exigent decât cel anterior.

La jumătatea anului 2025, România are o singură companie, Hidroelectrica, ce îndeplineşte toate cele trei criterii MSCI. Alte trei companii: OMV Petrom, Banca Transilvania şi Romgaz, îndeplinesc în prezent două din cele trei criterii. Decalajele cu care se confruntă acestea, în special în ceea ce priveşte lichiditatea, sunt semnificative, dar pot fi recuperate. Banca Transilvania ar avea nevoie de o creştere de 11% a valorii tranzacţionate, iar OMV Petrom de o creştere de 20% pentru a atinge pragul ATVR. Aceste obiective ar putea fi atinse dacă ritmul actual al activităţii de pe piaţă, determinat de optimismul reînnoit al investitorilor, se va menţine în lunile următoare.

Pentru alţi emitenţi importanţi din România, însă, provocările sunt considerabil mai mari. Romgaz ar trebui să îşi crească valoarea tranzacţionată cu 79% pentru a se califica. BRD Groupe Societe Generale ar avea nevoie atât de o creştere de 19% a free float-ului, cât şi de o majorare de 89% a valorii tranzacţionate. Nuclearelectrica (SNN) se confruntă cu cele mai mari obstacole, necesitând o creştere de 139% a free float-ului şi de 241% a valorii tranzacţionate. Este important de menţionat că majorarea free float-ului presupune, de regulă, acţiuni din partea acţionarilor majoritari, precum statul român, care trebuie să fie dispuşi să îşi reducă participaţiile pentru a permite o deţinere publică mai extinsă. Alternativ, preţul acţiunilor Nuclearelectrica ar trebui să crească cu 139%, un scenariu puţin probabil pe termen scurt. Fără astfel de decizii structurale, multe dintre cele mai mari companii listate din România vor rămâne în afara intervalului de eligibilitate stabilit de MSCI.

Slovenia, o altă ţară reclasificată drept Piaţă de Frontieră Avansată, este şi mai în urmă în acest proces. Compania sa de top, Krka, îndeplineşte două criterii, însă ar avea nevoie de o creştere de 196% a valorii tranzacţionate pentru a se califica. NLB Bank îndeplineşte un singur criteriu, deşi decalajele, o creştere de doar 2% a free float-ului şi de 12% a valorii tranzacţionate, sunt mai reduse şi potenţial realizabile. Totuşi, Slovenia nu îndeplineşte încă cerinţa de a avea trei emitenţi care să se încadreze în criteriile MSCI.

În ciuda acestor provocări structurale, România păstrează fundamente solide care continuă să atragă interesul investitorilor. Este una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană şi a înregistrat recent o schimbare semnificativă a percepţiei, odată cu alegerea unui preşedinte pro-european şi apariţia primelor semne ale unor eforturi de consolidare fiscală. Reacţiile pieţei au fost rapide: spread-urile obligaţiunilor româneşti denominate în euro s-au redus semnificativ după alegeri, iar indicele BET a crescut cu 5,4% a doua zi după vot. Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti s-a îmbunătăţit, de asemenea, de la începutul anului, susţinută de direcţia fermă în plan politic şi revenirea capitalului internaţional.

Această dinamică ar putea ajuta România să reducă decalajul faţă de includerea în categoria Pieţelor Emergente, în special dacă performanţa companiilor va fi susţinută de creşterea valorilor tranzacţionate şi de stabilitatea preţului acţiunilor. Totuşi, progresul constant va depinde de mai mult decât de forţele pieţei. Deciziile strategice, inclusiv noi privatizări, creşteri ale free float-ului şi politici care să încurajeze o activitate de tranzacţionare mai intensă vor fi esenţiale pentru a valorifica pe deplin potenţialul României în cadrul stabilit de MSCI.

De asemenea, este important de admis că, deşi eticheta de Piaţă de Frontieră Avansată aduce mai multă vizibilitate, beneficiile sale practice rămân deocamdată limitate. În prezent, nu există ETF-uri care să urmărească noua categorie MSCI Advanced Frontier, în timp ce ETF-urile bazate pe MSCI Emerging Markets administrează active de peste 70 de miliarde de dolari şi au înregistrat intrări nete de capital de 1,6 miliarde de dolari doar în ultimul trimestru. Până când România va trece pragul către statutul de Piaţă Emergentă, nu va fi eligibilă pentru acest tip de alocare pasivă de capital la scară largă.

În concluzie, noua clasificare a României trebuie înţeleasă exact aşa cum este: un semnal de diferenţiere în cadrul pieţelor de frontieră, dar nu o garanţie a progresului către statutul de Piaţă Emergentă. Reclasificarea a venit la pachet cu reguli mai stricte, praguri mai ridicate şi un orizont de timp prelungit. Deşi România rămâne una dintre cele mai promiţătoare pieţe din regiune, îndeplinirea noilor standarde impuse de MSCI va necesita un efort susţinut, nu doar din partea companiilor şi a investitorilor, ci şi din partea decidenţilor politici. Direcţia este clară, însă distanţa a crescut, iar promovarea nu poate avea loc mai devreme de 2 ani din momentul în care toate criteriile sunt îndeplinite.

Opinia Cititorului ( 9 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ...

    de ce exista in romania multi oameni care au interes subdezvoltarea tarii? de ce sunt atat de multi hoti? de ce sunt politicienii in cardasie cu tot felul de ''oameni de afaceri'' ? de ce institutiile de stat pastoresc sinecuri? de ce cand e sa iti ia bani statul executa amaratii dar cand e sa ii dea te ia la misto

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Fenomenele astea persista de multe, multe sute de ani. Asa e la rascrucea dintre Imperii.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Ex-date pentru KRKA e 22 iulie! Record date e 23 iulie, iar payment date e 24 iulie.

    Dupa KRKA urmeaza sa dea dividende Petrol Grup, Telekom Slovenjie, Luka Koper, si spre sfarsitul anului NLB trebuie sa dea cealalta jumatate de dividend. 

    ICSLOETF 

    PS: Slovenia, ca tara, face parte din categoria tarilor dezvoltate. Piata lor de capital mai are mult de progresat, insa asta o face atractiva ca pret (price multiple). 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Deci avem Slovenia, tara dezvoltata, hub comercial si geostrategic de invidiat, populatie educata, fara criminalitate, finante publice grozave, traditie de surplusuri de cont curent, si o piata de capital in categoria advanced frontier market. Genial! Pot sa fac buy & hold 15 de acum inainte fara sa ma stresez de teama razboiului si a coruptiei / falimentului.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Ex-date pentru Petrol Group e 30 Iulie, 31 e register date, si 1 August data platii.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Piețe emergente fără derivate nu cunosc. Ne trebuie opțiuni și MarketMaker pe opțiuni să crească rulajul zilnic de 3-4 ori. Altfel aproape imposibil de promovat.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Ne trebuie etf-uri pe BET sa apara pe bursele straine. Baietii de la Intercapital ETF ne fac un serviciu extraordinar, oferind posibilitatea Slovenilor si Croatilor sa investeasca in companiile din BET direct de pe bursele lor autohtone (mai nou si Austriecilor). Speram sa duca ICBETNETF si pe alte burse, mari de data asta, precum Polonia, Germania, Franta, Italia, Olanda...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Derivatele nu reprezinta un criteriu obligatoriu sau care sa conteze pentru promovarea in categoria pietelor emergente, ci doar pentru piete dezvoltate. Probabil ca ar ajuta ca sa creasca rulajele, dar nu e nicio garantie ca daca ar fi derivate ar creste masiv lichiditatea. Ca sa fie lichiditate cat de cat pe derivate trebuie sa fie lichiditatea mare in piata spot - e ca un cerc vicios sau virtuos - depinde de gradul de dezvoltare al pietei spot. Realist vorbind, in clipa de fata singura sansa ca BVB sa devina emergenta MSCI este statul - adica vanzarea de pachete de Hidro si Romgaz. Nuclearelectrica cred ca este prea mica. Pentru Banca Transilvania ar fi SIF-urile care sa aplice o strategie similara cu cea a Franklin Templeton la FP si sa vanda din pachetele pe care le au ...nu numai la TLV. Dar SIF-urilor numai de dezvoltarea pietei si de actionari nu le pasa. Fara astea nu cred ca se poate promova la nivelul de emergenta MSCI, indiferent de existenta derivatelor. Realitatea este ca lichiditatea BVB este a unei piete de frontiera si e nevoie de schimbari masive care sa vina din plan politic care sa schimbe ceva. Restul sunt povesti ...

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb