Ministrul Apărării Naţionale, Ionuţ Moşteanu (USR), a explicat, miercuri seară, că România se afla deja pe un deficit excesiv, dar că acum a scăpat de ameninţarea blocării fondurilor, transmite news.ro, de la care menţionăm următoarele. ”Acum trebuie să începem să construim”, a adăugat Moşteanu.
Ministrul Apărării Naţionale, Ionuţ Moşteanu, a afirmat, miercuri seară, la TVR Info, că România nu putea cere Comisiei Europene activarea clauzei de flexibilitate bugetară, cum au cerut alte state, întrucât suntem deja în procedură de deficit excesiv.
”Spre deosebire de alte state care au cerut activarea clauzei până la finalul lunii aprilie anul acesta, România nu putea să facă acest lucru pentru că deja avea deficit excesiv, era monitorizată de Comisie pentru deficit excesiv, se cerea un plan de măsuri pentru a consolida situaţia fiscal bugetară. Acel plan nu se întâmpla. Aşa cum ştiti, la începutul lui iunie, Comisia chiar a spus «nu aţi luat niciun fel de măsuri eficiente» şi de acolo a început să curgă timpul în cronometru, destul de implacabil”, a declarat Ionuţ Moşteanu.
Moşteanu a precizat că, în urma măsurilor anunţate de Guvernul Bolojan, România a scăpat de blocarea fondurilor şi de o potenţoală retrogradare, dar că acum trebuie să înceapă reconstrucţia.
”Dar iată că, cu noua guvernare, cu guvernarea Bolojan, cu cele patru partide care sunt în această guvernare, munca pe care au făcut-o Alex Nazare şi cu Dragoş Pâslaru, am reuşit împrună cu partenerii de coaliţie, să propunem Parlamentului un pachet solid de consolidare fiscal bugetară şi a contat foart mult. Pentru că ieri, aţi văzut, la ECOFIN, practic am scăpat de ameninţarea blocării fondurilor, am scăpat de potenţiala retorgradare la junk din partea fondurilor de investiţii, ceea ce înseamnă că suntem într-un punct în care practic am oprit o alunecare destul de abruptă şi acum trebuie să începem să construim”, a mai spus Moşteanu.
Ministrul Apărării a adăugat că, până în 15 octombrie, este suficient timp pentru un plan mai clar de măsuri.
”Avem timp până pe 15 octombrie să venim cu un plan şi mai clar, şi mai detaliat în faţa Comisiei să arătăm că, în câţiva ani de zile, revenim la undeficit de 3%, şi apoi, după ce ne punem pe o direcţie bună, corectă, sănătoasă, finanţele ţării, putem să vorbim şi despre activarea acestei clauze”, a declarat Moşteanu.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 10.07.2025, 07:54)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 08:13)
Mai lasa-ne cu biotera, habarnistule cu ifose ce esti!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 08:14)
Voi astia de la usr suntei un fel de psdisti pe invers, nimic altceva in rest, la fel de prosti.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 09:01)
Milogeala asta dupa fonduri va ramane o pată negara in istoria Romaniei. Si de la cine, de la Comisia Europeana, care e practic sluga noastra, pe hartie
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 10:48)
Pai daca de muncit nu muncim .... cersim, nu? Noi raportat la munca credem in cultura calului dar vrem sa ne plimbam in Mercedes.
5. Deci astia
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 10:12)
Deci astia nu au obtinut absolut nimic de la UE dar acum ne aburesc ca am scapat de nu stiu ce pericol care plutea in aer....!
Ministrul Caciu s-a intors cu coada intre picioare si cu un nou termen de evaluare pentru octombrie 2025.
Deci bani zero.. Tot ce avem sunt imprumuturile alea de 3 milarde facute ieri cat sa nu murim de foame.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 11:15)
Mai bine ne spui ce sume s-au obtinut / se vor obtine prin offset-ul din achizitia de armament. Daca predecesorii tai n-ar fi fost prosti(?), corupti(?)... am fi avut deja cateva (zeci?) miliarde de dolari investiti in industria de armament.