Senatorul PNL Iulia Scântei, susţine că procedura de selecţie a procurorului de rang înalt este ilegală deoarece nu este prevăzută în Legea nr. 303/2004.
"Ministerul Justiţiei a inventat o procedură de selecţie a procurorilor de rang înalt care nu este legală, nefiind prevăzută în Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi care încalcă deliberat independenţa justiţiei lăsând întreaga procedură exclusiv la aprecierea discreţionară a unui ministru al justiţiei numit politic", a precizat senatorul PNL Iulia Scântei prin intermediul unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
De asemenea, senatorul aduce în discuţie Rapoartele MCV cu recomandarea 3.1 care constă în: "punerea în practică de către România a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, dar şi pe bază de merit şi cu sprijinul Comisiei de la Veneţia".
Senatorul PNL afirmă că: "Evaluarea candidaţilor şi fundamentarea propunerii ministrului justiţiei sunt supuse cerinţelor Comisiei Europene".
Pe de altă parte, Iulia Scîntei este de părere că: "Proba interviului în urma căruia va fi selectat un candidat pentru conducerea DNA nu respectă recomandările din rapoartele MCV şi nici standardele europene statuate de Comisia de la Veneţia în procesul numirilor procurorilor de rang înalt. Interviul va fi susţinut doar în faţa ministrului Tudorel Toader. Se impune însă o precizare: dintre cei patru secretari de stat în funcţie la Ministerul Justiţiei, niciunul nu este procuror (ori fost procuror) ori psiholog, niciunul nu are expertiză în managementul unui parchet, iar recomandările lor nu au nicio valoare în adoptarea deciziei, tot ceea ce contează este puterea discreţionară de apreciere a ministrului justiţiei".