JOHANN MEYER, FP: "Este extrem de dezamăgitor să asistăm la încă o încercare de îngheţare a listărilor companiilor de stat"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iunie 2020

Bogdan Badea, director general Hidrolectrica: "Proiectul de lege ne complică listarea la bursă, dar aşteptăm votul final şi forma finală pentru a evalua impactul asupra procedurilor de listare" FP: "Proiectul de lege pentru interzicerea vânzării participaţiilor statului în companii pune în pericol dezvoltarea pieţei de capital"

Piaţa de capital este o componentă cheie în orice economie şi este extrem de dezamăgitor că asistăm la încă o încercare de a introduce o legislaţie care ar complica serios sau ar putea chiar îngheţa listările companiilor de stat, consideră Johann Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP). El subliniază că ultima listare a unei companii de stat a avut loc acum şase ani.

Acesta a transmis, printr-un comunicat: "Piaţa de capital este o componentă cheie în orice economie şi are astfel potenţialul de a accelera considerabil redresarea ţării, pe măsură ce pandemia regresează. Este incorectă încercarea introducerii unor astfel de obstacole, care riscă să împiedice potenţialul economic al ţării. Pe scurt, obstrucţionarea pieţei de capital înseamnă obstrucţionarea economiei. Ultima listare a unei companii de stat pe piaţa locală a avut loc în 2014. Este extrem de dezamăgitor să asistăm la încă o încercare de a introduce legislaţie care ar complica serios sau ar putea chiar îngheţa listările companiilor de stat, mai ales luând în considerare că aceste listări îmbunătăţesc transparenţa, asumarea responsabilităţii, guvernanţa corporativă din companii, dar şi sursele lor de finanţare. Listările joacă, de asemenea, un rol esenţial în potenţiala promovare a României la statutul de piaţă emergentă, care riscă să fie amânată pe termen nedeterminat, ceea ce înseamnă că România îşi sabotează propriul obiectiv. Dacă va fi aprobat, proiectul de lege ar trimite un semnal extrem de negativ în privinţa lipsei eforturilor de a amplifica potenţialul de redresare economică şi a sprijinului politic pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. Încă o dată, va fi ca şi cum te-ai împiedica chiar înainte de linia de finish".

Fondul solicită, de altfel, Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, să analizeze potenţialele efecte negative ale proiectului de lege care interzice vânzarea participaţiilor statului la companii şi societăţi naţionale şi să îl respingă.

Fondul Proprietatea are o participaţie de 20% la Hidroelectrica, companie care era aşteptată - cu demersuri solide în acest sens din partea conducerii - să se listeze în toamna acestui an după mai bine de zece ani de la prima declaraţie de intenţie în acest sens.

De altfel, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, ne-a precizat că proiectul de lege complică destul de mult procesul de listare la bursă, însă acesta s-a abţinut să comenteze pe larg proiectul în contextul în care Hidroelectrica aşteaptă votul final din Parlament şi implicit forma finală a legii înainte de a evalua impactul asupra procedurilor de listare.

"(Legislaţia) complică destul de mult procesul de listare la bursă. Nu ştiu cum arată textul final. Noi eram pregătiţi pentru listare, deja finalizasem procedurile de selecţie pentru equity adviser şi consultant juridic, urma să dăm drumul la ce înseamnă lucrul cu cei doi consultanţi pentru selecţia consorţiului de listare care va sta la baza procesului de listare. Aici este absolut necesar să pregătim listarea cât mai bine, să luăm deciziile cele mai bune în funcţie de condiţiile de piaţă şi de pachetul pe care îl vom scoate. Consultanţii vor stabili care este pachetul optim pe care să-l scoatem pentru a maximiza veniturile obţinute din listare. Nu ştiu însă dacă se interzice listarea propriu-zisă sau întreg procesul de listare, de aceea aşteptăm să vedem care va fi rezultatul votului în Parlament şi textul final al legii şi după vom putea să evaluăm impactul acestei legi asupra procedurilor de listare ale Hidroelectrica", ne-a precizat Badea, CEO-ul Hidroelectrica.

Potrivit FP, legislaţia, care intenţionează să suspende toate acţiunile de vânzare a participaţiilor deţinute de statul român pe o perioadă de doi ani, va pune serios în pericol recuperarea economică a României, împiedicând dezvoltarea pieţei de capital şi descurajând potenţiale investiţii. Fondul Proprietatea mai afirmă că "deşi proiectul de lege pretinde să protejeze interesele economice ale României în perioadele dificile, este de aşteptat să producă exact efectul opus din cauza caracterului său excesiv".

"Printre altele, riscă să îngheţe procedurile curente de listare a companiilor de stat (precum Hidroelectrica) la Bursa de Valori Bucureşti, a căror finalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital din România, îmbunătăţirea implementării principiilor guvernanţei corporative şi posibila promovare a pieţei locale la statutul de Piaţă Emergentă. Mai mult, proiectul de lege a fost propus fără o evaluare corespunzătoare a impactului şi a riscurilor implicite. Ar fi extrem de îngrijorător şi dezamăgitor să vedem repetarea greşelilor din trecut, când au fost introduse modificări legislative majore fără analize de impact, producând nu numai daune de ordin economic semnificative, ci afectând şi imaginea României ca destinaţie atractivă de investiţii. În consecinţă, Fondul Proprietatea solicită Camerei Deputaţilor să ia în considerare potenţialele efecte dăunătoare asupra pieţei de capital şi economiei şi să respingă categoric proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică", notează Fondul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De unde mulge SISTEMUL???

    1. Bagam la bursa , facem cumva pana ajung actunile de rasul curcii si ... cumparam (noi ,o companie internationala, un baiat destept care a furat la greu..., un nepot de la cei din putere "care este" la putere) asa cam ot ce poate fi licitat

      DUPA, pe piata LIBERA vindem Kw la 8,2 RON, sa il cumperi tu cu 1/2 din salariu! 

      Stii, "este" unele /putine sectoare economice STRATEGICE care NU se vand 100% , dar am uitat : suntem in economia de piata si in democratia a mai tare!!!

      RIP si ultimul neuron... 

    ce-i draguta?

    ti-e frica ca nu mai vaci de muls? 

    poate te crezi f smecher fata de cine? 

    hai pa!

    sau munca e doar pt tractoare? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb