Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea prin care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 era menţinut

A.P.
Anticorupţie / 09 octombrie 2020

Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea prin care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 era menţinut

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri în Parlament Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmite Administraţia Prezidenţială. Şeful statului argumentează că ascest institut nu a reuşit să-şi dovedească utilitatea, ci "a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public", conform News.

Pe 24 septembrie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituţional, decizia CCR fiind definitivă.

"Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înfiinţat în data de 17 decembrie 2004, ca instituţie publică de specialitate, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Astfel, deşi acest institut a funcţionat ca instituţie publică, finanţată parţial de la bugetul de stat, Legea nr. 556/2004 nu a reglementat condiţiile de integritate în exercitarea mandatului, modalitatea de revocare a membrilor forurilor de conducere, posibilitatea reînnoirii mandatului conducerii instituţiei ori prezentarea rapoartelor de activitate către Senat, instituţie din al cărei buget era finanţat Institutul.

Potrivit art. 2 din Legea nr. 556/2004, Institutul a avut ca obiect de activitate "analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor - în plan politic, economic şi social - ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre". Cu toate acestea, în perioada în care a funcţionat - până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 - această instituţie nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţată. Mai mult, nu numai că Institutul nu a reuşit să îşi demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public. Toate aceste aspecte, precum şi cele privind unele deficienţe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menţinerii funcţionării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuşi scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii, scrie News.

Prin urmare, considerăm că soluţia adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanţei de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condiţiile în care acest institut şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa. În acest sens, apreciem că soluţia legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activităţii unor asemenea instituţii. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desfiinţarea instituţiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală - aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român - ci şi o probă de ataşament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, faţă de interesele cetăţenilor, precum şi o dovadă de autentică moralitate", arată motivarea şefului statului pentru retrimiterea actului normativ în Parlament.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. poate ca ar fi timpul sa ne ocupam,in aceste zile atit de grele,de probl.emele cu adevarat presante si arzatoare ale tarii si ale oamenilor din toate categoriile ,renuntand la permanentele nimicuri care miros de departe a propaganda politica partizana .sa ne ocum de tragedia/criza sanitara prost administrata,de locurile de munca ,de imprumuturi externe coplesitoare a caror destinatie se ascunde etc..._

    poate ca ar fi timpul sa ne ocupam,in aceste zile atit de grele,de probl.emele cu adevarat presante si arzatoare ale tarii si ale oamenilor din toate categoriile ,renuntand la permanentele nimicuri care miros de departe a propaganda politica partizana .sa ne ocum de tragedia/criza sanitara prost administrata,de locurile de munca ,de imprumuturi externe coplesitoare a caror destinatie se ascunde etc..._

    astept ziua in care urmatoarea generatie îl va judeca pe iohanis pt. genocid

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro