Kremlinul a descris drept un 'act de eroism' decizia premierului slovac Robert Fico şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea şefei diplomaţiei UE, Kaja Kallas, şi în refuzul statelor baltice de a le autoriza survolul, cei doi lideri fiind forţaţi astfel să folosească rute ocolitoare pentru a ajunge în capitala rusă, relatează agenţia EFE, de la care redăm cele ce urmează.
'Mulţi au participat, în pofida presiunilor, dar dacă vorbim despre Vucic şi Fico, acesta este pur şi simplu un act de eroism', a declarat la televiziunea publică rusă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Preşedintele sârb şi premierul slovac şi-au demonstrat voinţa suverană de a celebra Ziua Victoriei, în pofida presiunilor 'grosolane şi obraznice', lucru 'demn de cele mai înalte elogii', a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a avut cu acest prilej discuţii cu Vucic şi Fico. Aceşti doi lideri au distribuit imagini video pe care le-au înregistrat în comun în Piaţa Roşie din Moscova.
Ei au sosit cu întârziere la Moscova faţă de planul iniţial, întrucât cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) le-au refuzat survolul. Astfel, avionul lui Vucic a trebuit să facă o escală în Azerbaidjan, iar cel al lui Fico a survolat Turcia şi de asemenea Azerbaidjanul înainte de a intra în spaţiul aerian rus, conform unor surse slovace, alte surse afirmând însă că avionul guvernamental slovac a survolat România şi Georgia.
Robert Fico a fost singurul dintre liderii statelor UE care au participat la ceremoniile organizate vineri la Moscova cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, el sfidând astfel Bruxelles-ul, unde şefa diplomaţiei europene, estona Kaja Kallas, le-a cerut liderilor europeni - inclusiv celor din ţările candidate la aderarea la UE - să nu fie prezenţi la Moscova pe 9 mai, avertizându-i că o participare a lor la festivităţile din capitala rusă nu va fi considerată la Bruxelles 'un lucru minor'.
În replică, premierul slovac a descris această declaraţie a şefei diplomaţiei UE drept lipsă de respect faţă de suveranitatea ţărilor membre şi o confirmare a faptului că este nevoie de o dezbatere despre starea democraţiei în UE, potrivit sursei citate.
La rândul său, preşedintele sârb a declarat că se aşteaptă la 'reacţii foarte dificile' din partea UE faţă de această vizită a sa la Moscova, dar a asigurat că nu va rămâne tăcut în faţa criticilor venite de la Bruxelles. 'Dacă ei cred că voi rămâne tăcut, cum au tăcut unii la ultima (reuniune a) Comunităţii Politice Europene când i-au atacat pentru vizitele lor la Moscova, să ştie că nu am să tac. Răspunsul meu va fi serios, responsabil şi bine pregătit', a spus Vucic în capitala rusă.
Mai mult, la următorul summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), care se va desfăşura pe 16 mai în capitala albaneză Tirana, 'voi spune tot ce cred' cu privire la atitudinea Bruxelles-ului faţă de Serbia, a adăugat preşedintele sârb, care se confruntă la Belgrad cu manifestaţii ale opoziţiei despre care afirmă că sunt orchestrate din străinătate.
În acest timp, premierul polonez Donald Tusk a declarat vineri că ar trebui să le fie 'ruşine' liderilor care au participat la Moscova la ceremoniile de 9 mai, relatează AFP. Circa 30 de lideri străini au fost vineri în capitala rusă, inclusiv preşedintele chinez Xi Jinping.
'Prezenţa la parada victoriei celor care bombardează oraşe, spitale, grădiniţe, şi care, de trei ani, au provocat moartea a peste un milion de persoane sau răniţi grav (...) este o ruşine', a spus Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, referindu-se la războiul din Ucraina.
El a făcut această declaraţie în oraşul francez Nancy, unde a semnat împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron un tratat de cooperare consolidată între Franţa şi Polonia, liderul de la Elysee promiţându-i că trupele franceze vor putea fi desfăşurate în Polonia în mai puţin de 30 de zile în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.
Opinia Cititorului