Companiile Lidl din ţara noastră au încheiat anul calendaristic 2024 cu o cifră de afaceri consolidată de peste 24,6 miliarde de lei net, cu 9% mai mult decât în anul calendaristic 2023, investiţii de peste 800 de milioane de lei şi contribuţii către bugetul de stat de
peste 2,8 miliarde de lei, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Totodată, Lidl România continuă să fie cel mai bun plătitor din retailul alimentar, investind peste 257 de milioane de lei net doar în bonusuri pentru angajaţi.
Performanţa financiară se explică prin atragerea unui număr mai mare de clienţi, datorită unei politici de preţ stabile în raport cu rata inflaţiei, expansiunii reţelei, dar şi investiţiilor făcute de retailer în programul de loializare Lidl Plus, programul cu cea mai mare rată de utilizare din România, şi în categorii de marfă importante, aşa cum sunt, de exemplu, legumele şi fructele.
"Efortul continuu de a menţine stabilitatea preţurilor mici cu care ne-am obişnuit clienţii, în ciuda inflaţiei, investiţiile continue în grupe de marfă importante pentru clienţi, aplicaţia Lidl Plus şi respectarea promisiunii de a oferi mereu produse la cel mai bun raport calitate preţ au fost baza creşterii noastre solide şi în 2024. Ne menţinem angajamentul de a le oferi românilor produse de calitate la preţuri accesibile, sprijinind economia locală prin investiţii continue, parteneriate solide şi locuri de muncă stabile. Suntem hotărâţi să continuăm dezvoltarea alături de comunităţile din România", a declarat Jose Alberto Chueca Val, CEO Lidl România.
Conform comunicatului, în acelaşi an calendaristic, Lidl România a redirecţionat către bugetul de stat peste 2,8 miliarde de lei, sumă ce include taxe şi impozite, dar şi valoarea contribuţiilor şi impozitelor achitate pentru cei peste 13.000 de angajaţi, şi aproape 80 de milioane de lei taxe de mediu.
Extinderea colaborării cu producătorii români reprezintă una dintre priorităţile strategice constante ale Lidl România, retailerul luându-şi un angajament ferm pentru susţinerea acestora. Astfel, în cursul anului 2024, ponderea achiziţiilor de la furnizori români a fost de peste 50%. Mai mult, anul trecut compania a lucrat cu 535 de furnizori români pentru întreg sortimentul de produse, cu 13% mai mult ca în anul calendaristic 2023.
Totodată, Lidl România a continuat să faciliteze exportul produselor furnizorilor români către magazine Lidl din Europa, în valoare de peste 63 milioane de euro, de aproape 3 ori mai mult decât în anul calendaristic 2023.
Unul dintre pilonii importanţi pentru creşterea colaborărilor cu producătorii locali l-a reprezentat şi în anul 2024 colaborarea cu furnizorii români de legume şi fructe. Lidl a extins zona Piaţa Lidl din magazine pentru a diversifica oferta şi a spori cantităţile oferite şi a investit constant pe parcusul anului în controlul calităţii.
Lidl România şi-a propus să rămână cel mai bun plătitor din retailul alimentar, dar şi să ofere noi locuri de muncă în România. Aşadar, retailerul a crescut remuneraţia tuturor angajaţilor din companie, iar pachetul de compensaţii şi beneficii pe care îl oferă include bonusuri anuale de Paşte şi de Crăciun, tichete de masă şi altele, în valoare de peste 257 de milioane de lei net în 2024.
Potrivit Lidl, în anul calendaristic 2024, pentru cei peste 13.000 de angajaţi, Lidl România• a contribuit la bugetul de stat cu peste 647 de milioane de lei şi a oferit noi locuri de muncă prin deschiderea de noi magazine şi dimensionarea joburilor administrative în acord cu expansiunea reţelei.
În anul 2024, Lidl România• a donat peste 44 de milioane de lei, pentru a contribui la rezolvarea celor mai urgente nevoi ale societăţii româneşti. Astfel, Lidl România susţine programe ce vizează dezvoltarea sistemului de sănătate, de protejare a mediului, de educaţie şi de dezvoltare a comunităţilor.
Totodată, Lidl România este în curs de evaluare a impactului său socio-economic pentru anul 2024. Conform ultimelor date disponibile pentru anul 2023, valoarea brută adăugată generată de către Lidl în România (Lidl Discount SRL, Lidl România SCS, Lidl
România SRL şi Lidl Imobiliare România Management SCS) s-a ridicat la peste 3,1 miliarde lei, contribuţia totală la PIB-ul României ajungând la aproximativ 5,5 miliarde lei, atunci când sunt luate în considerare şi efectele indirecte şi induse. Astfel, în 2023, pentru fiecare 1 leu valoare adăugată brută contribuţie directă a companiilor Lidl din
România se generează 1,8 lei contribuţie totală în economie. Studiul cu privire la amprenta socio-economică a entităţilor Lidl din România în 2023 a fost realizat de compania Price Waterhouse Cooper, după metodologia Leontief şi tabelele de intrare-ieşire publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Opinia Cititorului