Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”Conferinţa BURSA “FONDURILE EUROPENE”

Listă deschisă pentru şefia DNA

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Ministerul Justiţiei a demarat, ieri, o nouă procedură de selecţie a viitorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, func-ţie care a rămas vacantă după revocarea, în 9 iulie, a Laurei Codruţa Kövesi.

Pentru a nu se mai repeta situaţia de la fosta procedură, în care doar patru procurori s-au înscris în ultima zi, şeful Parchetului General Augustin Lazăr i-a invitat pe conducătorii parchetelor de pe lângă curţile de apel din ţară să participe la selecţia organizată de minister.

Procurorul-general Austin Lazăr a spus că mulţi dintre procurorii cu func-ţii de conducere au beneficiat de un proiect al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum şi a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit Ministerului Justiţiei, noua procedură are loc în perioada 6 august - 6 septembrie. Candidaţii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 24 august inclusiv.

Această procedură a fost declanşată după ce, în 27 iulie, ministrul Tudorel Toa-der a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi nu l-a convins, la interviul dat în faţa comisiei de examinare, că este apt să conducă DNA.

Cei patru candidaţi înscrişi în cursă au fost Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror-şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror-şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror-şef serviciu în structura centrală a DNA.

Referitor la activitatea procurorilor anticorupţie, ministrul Tudorel Toader a solicitat şefului interimar Anca Jurma să îi prezinte o listă cu toţi magis-traţii care au fost detaşaţi la DNA de diferite parchete. În urma verificărilor, ministrul justiţiei va stabili dacă aceştia îşi mai pot exercita activitatea în DNA, conform noilor condiţii din pachetul de legi ale justiţiei.

Augustin Lazăr retrage procurorii delegaţi la DNA 

Solicitarea făcută de ministrul jus-tiţiei Tudorel Toader către Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la delegarea procurorilor a rămas fără obiect. Parchetul General a anunţat, ieri, că Augustin Lazăr, şeful instituţiei, a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori, care nu îndeplineau condiţia minimă de vechime în activitate, de 8 ani.

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat, joia trecută, procurorului-şef interimar al DNA, Anca Jurma, să îi prezinte evidenţa nominală a tuturor procurorilor care sunt delegaţi în cadrul instituţiei şi să menţioneze dacă aceste persoane au vechimea necesară cerută de lege.

Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţionează că, după intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, nu au mai fost făcute delegări ale unor procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 8 ani, necesară pentru numirea în funcţie la DNA.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019
Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS