LIVE - VIDEO Conferinţa "CSR şi sustenabilitate" ediţia a II-a

Miscellanea / 21 octombrie



Actualizare - Mihai Boca, NESPRESSO România: "Cel mai dificil a fost să găsim traducerea potrivită pentru sustenabilitate"

Sustenabilitatea este prima valoare a unei companii la care contribuie şi consumatorul, respectiv clientul business-to-business, este de părere Mihai Boca, TQM & After Sales Manager, NESPRESSO România, subliniind că aceasta nu mai este o valoare doar a organizaţiei, pe care aceasta şi-o setează şi-o alege.

Domnia sa adaugă: "Cel mai dificil pentru noi, la Nestle, a fost, până acum, să găsim traducerea potrivită pentru sustenabilitate, în funcţie de audienţă. Nu este la fel de uşor să traduci sustenabilitatea, ESG, CSR, toţi termenii care «au năvălit» peste noi în ultimii cinci ani, pentru toate grupele de clienţi şi de consumatori. Este extrem de greu. De zece ani mă ocup de sustenabilitate, iar obiectivul net zero înseamnă, pentru Nestle, că până în 2050 o să ajungem la nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră din 2018. Business-ul nostru, din 2018 până în 2050, creşte exponenţial. Cu toate acestea, ne dorim ca acea curbă din grafic care reflectă amprenta de carbon să se ducă înapoi la nivelul anului 2018. Avem stabilit un plan, este ambiţios, avem şi paşii prin care ajungem acolo".

(A.V.)

---

Actualizare - Gabriel Ţecheră, TTS: "Statul va fi la fel de încurcat în materie de CSR precum este mediul privat"

Statul va fi la fel de încurcat în materie de CSR precum este mediul privat, a afirmat Gabriel Ţecheră, Director Guvernanţă Corporativă şi Relaţii Investitori în cadrul Transport Trade Services.

Domnia sa a spus: "În 2025 vor fi, folosind o cifră rotundă, 500 de companii care vor face această raportare non-financiară. Cum nu există nicio posibilitate de prelucrare automată, (...) Ministerul Finanţelor se va afla în situaţia să prelucreze, într-o estimare optimistă, 60.000 de pagini de imagini din 500 de fişiere, care se vor strânge undeva pe un server la Minister şi vor rămâne acolo (...). Temerea mea este că în 2026, când vor mai veni 5.000 de companii, ceea ce se va întâmpla în 2025 se va înmulţi cu zece. Chiar şi să vrea cineva, omeneşte va fi aproape imposibil să prelucreze aceste date. Există platforme online, dar care sunt foarte greu de construit la nivelul de diversitate pe care-l cere această raportare non-financiară".

Gabriel Ţecheră a adăugat: "Comisia Europeană a demonstrat o incapacitate aproape la limita incompetenţiei de a focaliza şi de a avea cât de cât un contact cu realitatea. Comisia Europeană vrea tot şi dacă se poate în secunda doi. Vine cu CSRD-ul, cuplat cu standarde ISRS, în care nu există nicio diferenţă între toate punctele de date, totul trebuie abordat la calitate maximă şi imediat. În loc să existe o focalizare, prin care să se înceapă cu punctul crtic, de pildă o anumită industrie, apoi altă industrie, etc. Se aleg nişte criterii şi se face cu o listă de priorităţi. Aceeaşi situaţie este şi în materie de categorii, domenii pilon. Se abordează în mod egal, pe orizontală şi pe adâncime, atât partea de mediu cât şi cea socială şi de guvernanţă, ceea ce este profund greşit".

(A.I.)

---

Actualizare - Lucian Prisecaru, Kindred Group: "Ne-am propus să reducem spre 0% ponderea jucătorilor de gambling iresponsabili"

Kindred Group şi-a propus să reducă spre 0% ponderea jucătorilor iresponsabili din domeniul gamblingului, a spus Lucian Prisecaru, directorul general pe România al companiei.

Managerul Kindred Group a subliniat: "Observăm o schimbare, în ultimii opt ani, a motivaţiei jucătorilor, care nu practică jocurile de noroc pentru a câştiga bani, ci pentru distracţie. Însă, pentru o parte dintre jucători, gamblingul devine dăunător. Trebuie să înţelegem că sunt oameni pe care jocurile îi afectează; de asemenea, dependenţa lor de jocuri le afectează şi familiile. Ca pondere în totalul jucătorilor de gambling, cei care devin dependenţi reprezintă o minoritate, de circa 3% în cazul nostru. Este o problemă gravă, dar nu este o pondere îngrijorătoare.

Este important să ne concentrăm pe aceşti 3% astfel încât să reducem această proporţie până când ajungem aproape de 0%. În acest sens, există campanii de joc responsabil, dar se pune întrebarea câţi îşi schimbă comportamentul după aceste campanii?

Cum ne asigurăm că vom ajunge la 0% jucători responsabili? Avem instrumente care îi ajută pe jucători. Un simplu mesaj «Joc Responsabil» pe un ecran nu este de ajuns, de aceea am încercat să intrăm în sport, avem şi un ambasador responsabil, pe Florin Piersic jr., AKA «Responsabilul» de la Vlad Cazino, încercând să ajungem la jucători într-un limbaj apropiat lor".

Lucian Prisecaru a prezentat şi un studiu de caz, în care a intervenit în comportamentul unui tânăr de 24 de ani, oprindu-l din avântul său pe care părea că-l luase pe drumul către iresponsabilitate în jocurile de noroc.

Reprezentantul Kindred a conchis: "Ca parte a angajamentului nostru pentru un joc responsabil, ne propunem să obţinem zero venituri din jocurile de noroc dăunătoare - Misiunea Împreună spre Zero. Pentru a atinge acest obiectiv, investim constant în prevenţia dependenţei de jocurile de noroc".

În opinia sa, pentru a schimba această industrie în România este nevoie de implicarea tuturor - a companiilor, a jucătorilor, a familiilor, a autorităţilor, a experţilor.

(E.O.)

---

Actualizare - Flavia Popa, BRD: "Investim în educaţie, cultură şi sport - axele pe care pe care le considerăm esenţiale în dezvolatarea unei naţiuni"

BRD investeşte în educaţie, cultură şi sport, cele trei axe pe care grupul financiar le consideră esenţiale pentru dezvolatarea unei naţiuni, a afirmat Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Societe Generale.

Domnia sa a spus: "Responsabilitatea socială este despre modul în care noi, companiile, am înţeles să întoarcem în societate ceea ce primim şi, în acelaşi timp, să creăm comuniăţi. Să creăm un mai bine comun, nouă şi tuturor celorlalţi. Statisticile ne spun că, în ultima vreme, 90% dintre marile companii sunt din ce în ce mai implicate şi investesc în această zonă (...). De asemenea, 70% dintre angajaţi sunt mai ataşaţi de compania în care lucrează, atât timp cât acea companie se implică în societate. Dar poate cea mai importantă statistică din perspectiva profitabilităţii unei companii este cea care spune că 60% din consumatori aleg să rămână mai aproape de o companie care se implică în societate".

Flavia Popa a adăugat: "Noi la BRD, investim de mai bine de zece în trei axe importante legate de implicarea în societate. Trei zone care pentru noi sunt esenţiale, respectiv educaţia, cultura şi sportul. Sunt ariile pe care le considerăm esenţiale în dezvolatarea unei naţiuni".

(A.I.)

---

Actualizare - Florin Spătaru, Cancelaria Primului Ministru: "Am uitat să devenim industriali"

"Europa trebuie să recupereze nişte paşi pierduţi, pentru că am uitat să devenim industriali, am crezut că independenţa economică înseamnă doar să producem, să cercetăm, să inovăm, să creăm nişte licenţe pe care să le livrăm către alte ţări", dedclară Florin Spătaru, consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru, subliniind: "Cele trei crize economice care au venit peste noi ne-au învăţat că sustenabilitatea înseamnă altceva. Şi atunci, pentru mine, ca fost ministru şi ca om care a înţeles ce înseamnă o dezvoltare pe termen lung, şi am înţeles şi mesajele pe care mediul de afaceri le-a transmis, am spus că este extrem de important să facem acest Green Deal Industrial Plan, care va da direcţiile principale de dezvoltare, cum trebuie să facem lucrurile, care sunt sursele de finanţare şi cum aplicăm aceste surse de finanţare".

(V.R.)

---

Actualizare - Laszlo Borbely, consilier de stat: "Avem logate 94 de companii şi depuse două rapoarte de sustenabilitate"

Companiile din ţara noastră trebuie să se pregătească pentru depunerea raporturilor pe sustenabilitate conform normelor europene, a arătat Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilp din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Laszlo Borbely a spus: "În urmă cu două săptămâni am căzut de acord asupra unor lucruri: un cod român al sustenabilităţii şi un ghid care au la baza o hotărâre de guvern, documente care sunt rodul a 4 ani de discuţii cu mediul privat de afaceri şi cu alţi parteneri sociali. Pe platforma online înfiinţată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem logate 94 de companii şi depuse două rapoarte de sustenabilitate. Noua reglementare europeană ce a intrat în vigoare anul trecut prevede trei momente importante: în anul 2024 - întocmesc şi depun raport pe sustenabilitate doar companiile mari, cu peste 500 de salariaţi, în anul 2025 cele cu peste 50 de salariaţi, iar din 2026 vor depune acest raport toate companiile. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, anul viitor ar trebui să întocmească şi să depună acest raport peste 4000 de companii. (...) Discutăm mult cu Ministerul Finanţelor, chiar dacă deocamdată la noi raportarea CSR e voluntară. Noi oferim platforma, vom compatibiliza cu ce se depune la Ministerul Finanţelor şi vom primi pe platforma noastră raportul de sustenabilitate. Avem nevoie de feed-back din partea mediului privat. (...) Vom avea şi o aplicaţie a platformei de pe care companiile pot să afle tot ce înseamnă CSR şi dezvoltare durabilă. Mediul bancar este extraordinar de interesat de platforma online pe care am lansat-o şi vom avea o secţiune pentru zona bancară, ce va avea un conţinut ceva mai specific".

Domnia sa a mai arătat că în această activitate un rol important îl vor avea şi cei 2000 de experţi în dezvoltare durabilă, din care 1600 vor fi pe plan local, deoarece sunt mai apropiaţi de cetăţeni, iar 400 la nivel central.

Laszlo Borbely a precizat: "Avem deja 150 de oameni pregătiţi şi vom avea o reţea de experţi. Noi am pregătit terenul, am instituţionalizat reţeaua de nuclee din ministere pentru aceşti oameni. Avem mulţi auditori, dar depinde de companii ce le dau de lucru şi până unde verifică ei conform reglementărilor europene. Aici nu e vorba de bani, ci de mentalitate, deoarece fiecare companie analizează în ce stadiu se află, face un inventar şi stabileşte ce trebuie să facă pentru sustenabilitate. De aici vom şti cum să sprijinim companiile mai mici. Vă anunţ că anul viitor vom înfiinţa un centru de excelenţp pe dezvoltare durabilă pentru administraţia publică, deoarece avem o legislaţie care stabileşte că e nevoie de studiu de impact pentru orice măsură sau proiect şi deocamdată nu avem suficienţi oameni pregătiţi care să facă aceste analize".

(G.M.)

---

Actualizare - Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat MMAP: "AFM gestionează peste 20 linii de finanţare care pot contribui la îndeplinirea indicatorilor de CSR ai companiilor"

Statul asigură prin Administraţia Fondului de Mediu finanţarea necesară pentru implementarea proiectelor privind protecţia mediului, a afirmat Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Bogdan Balanişcu a spus: "AFM gestionează peste 20 linii de finanţare anual, cu un buget semnificativ, care pot contribui la îndeplinirea indicatorilor de CSR ai companiilor. Sunt linii de finanţare care au creat un impact pozitiv semnificativ în rândul populaţiei: Casa Verde -fotovoltaice, program pe care l-am eficientizat în ultimii doi ani prin interacţiunea beneficiarilor cu autoritatea în mediul online privind documentele depuse şi obţinerea acestora. 67.000 de case vor beneficia de panouri fotovoltaice în anul 2024, programul având ceva nou - finanţarea şi a sursei de stocare, noutate pentru care am crescut finanţarea de la 20.000 la 30.000 euro maximum per proiect. În numai doi ani, discutăm despre 150.000 de case dotate cu panouri fotovoltaice, ceea ce înseamnă 450.000 persoane ce beneficiază de curent electric produs verde pe care îl utilizează în gospodăria proprie. Pe lângă acest program, mai avem şi programele Rabla clasic şi Rabla Plus, prin intermediul cărora ne-am propus să scoatem din trafic 250.000 de maşini poluante. Programul Rabla Plus beneficiază de sume destul de mari, cererea a fost destul de mare, chiar dacă a încetinit un pic ritmul pe maşinile electrice faţă de anul trecut. Am implementat acest program, pentru că, dacă ne uităm pe toate studiile efectuate, de exemplu în Bucureşti una din cele trei mari cauze de poluare a aerului este traficul rutier".

(G.M.)

---

Actualizare - Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru: "Responsabilitatea guvernului în mediul de business are 2 direcţii principale"

"Responsabilitatea guvernului, în ceea ce priveşte sustenabilitatea afacerilor din România, are 2 direcţii principale. În primul rând, politicile publice pe care le pune la dispoziţia mediului de afaceri şi sursele de finanţare pe care le pune la dispoziţie. Politicile publice sunt reprezentate în primul de implementarea directivelor europene. Implementarea celor mai noi directive europene s-a făcut prin ordinul Ministerului Finanţelor. Dincolo de aceste implementări, Guvernul a introdus şi o serie de ghiduri, deoarece directivele şi, în general legislaţia, sunt stufoase şi greu de înţeles. Astfel, fiecare directivă are nevoie de un ghid de bune practici, în aşa fel încât mediul de business să ştie cu adevărat despre ce este vorba" a declarat Mihaela Frăsineanu.

(S.B.)

---

Ziarul BURSA organizează a II-a ediţie a conferinţei "CSR şi sustenabilitate", în data de 21 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, salon AB.

Evenimentul se va desfăşura cu participare fizică, fiind transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, pe contul de Facebook al ziarului BURSA, pe canalul de Youtube BURSA, precum şi pe conturile de Facebook ale partenerilor media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0043
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.7351

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb