Luptele au opus în continuare sâmbătă triburi şi beduini sunniţi combatanţilor druzi în oraşul sirian Suweida, în pofida anunţului privind o încetare a focului, în a şaptea zi de violenţe intercomunitare, care au făcut până în prezent 940 de morţi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, relatează AFP.
Puterea siriană a anunţat mai devreme începerea desfăşurării forţelor sale în provincia meridională cu o populaţie majoritar druză, cerând 'tuturor părţilor să respecte' încetarea focului pe care o proclamase.
SUA anunţaseră de asemenea vineri seara un acord de încetare a focului între Siria şi Israel, făcând apel la 'druzi, beduini şi sunniţi să depună armele'.
Într-un cartier al oraşului, combatanţi tribali, unii cu chipul acoperit, trăgeau cu arme automate în direcţia adversarilor lor, conform imaginilor AFP. Coloane de fum se ridicau sâmbătă deasupra capitalei provinciei.
Unul dintre combatanţi are o bandă neagră în jurul frunţii, ceea ce relevă apartenenţa sa la islam. Un altul agită nişte foarfece, utilizate pentru a tăia mustăţile bătrânilor druzi, insultă supremă pentru acest popor de luptători mândri.
Zeci de case şi maşini în flăcări şi oameni înarmaţi incendiind magazine după ce le jefuiseră au fost observate de un corespondent al AFP.
'Am venit aici şi îi vom masacra pe toţi în casele lor', a lansat - referindu-se la druzi - unul dintre combatanţii tribali, care s-a prezentat drept Abu Jassem.
Confruntările între triburi şi beduinii sunniţi pe de o parte şi combatanţii minorităţii druze, pe de alta, au continuat în vestul oraşului şi în împrejurimi.
Ahmad al Shareh, preşedintele interimar sosit la putere după răsturnarea preşedintelui Bashar al-Assad în decembrie, şi-a reafirmat angajamentul de a proteja minorităţile şi a salutat 'rolul important jucat de SUA, care au confirmat sprijinul lor pentru Siria'.
Ministerului său de Interne a anunţat în acelaşi timp 'începerea desfăşurării forţelor de securitate în provincia Suweida cu scopul de a proteja civili şi de a pune capăt haosului'.
Parisul a cerut 'tuturor părţilor' să respecte 'cu stricteţe' încetarea focului anunţată de Damasc şi să se 'abţină de la orice acţiune unilaterală'.
Israelul, care afirmă că vrea să-i apere pe druzi, o minoritate ezoterică provenită dintr-o ramură a islamului, s-a opus anterior prezenţei unor astfel de forţe în această regiune.
Puterea siriană, spunând că vrea să restabilească ordinea, îşi desfăşurase deja forţe marţi la Suweida, până atunci controlată de combatanţii druzi.
Îşi retrăsese totuşi forţele, explicând că vrea să evite un 'război deschis' cu Israelul, care bombardase mai multe ţinte la Damasc şi ameninţase că îşi va intensifica loviturile dacă autorităţile siriene nu îşi retrag forţele din Suweida.
Uniunea Europeană a salutat încetarea focului anunţată de emisarul american pentru Siria, Tom Barrack, estimând că acum este 'momentul dialogului'.
Într-un mesaj pe platforma X, Barrack a indicat că s-a pus de acord cu şefii diplomaţiilor iordaniană şi siriană asupra 'măsurilor concrete pentru a ajuta Siria să aplice acordul' de încetare a focului, la finalul unei reuniuni la Amman sâmbătă.
Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), martori şi grupări druze au acuzat forţele guvernamentale desfăşurate la Suweida de a fi luptat de partea beduinilor şi de comiterea de execuţii sumare.
Din 13 iulie, violenţele au făcut 940 de morţi în provincie, dintre care 588 druzi (326 combatanţi şi 262 civili), 312 membri ai forţelor guvernamentale şi 21 de beduini sunniţi, potrivit OSDO.
Aproape 87.000 de persoane au trebuit să-şi părăsească casele,conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Combatanţi ai triburilor se îndreptau vineri din diferite regiuni siriene spre Suweida pentru a-i ajuta pe beduini.
Potrivit medicului Omar Obeid de la spitalul guvernamental din Suweida, singurul din oraş încă în stare de funcţiune, spitalul a primit între luni şi vineri 'peste 400 de trupuri'.
'Acesta nu mai este un spital, ci o groapă comună', a declarat alt membru al personalului acestei instituţii, în timp ce oraşul este privat de apă.
Aceste noi violenţe intercomunitare fragilizează şi mai mult puterea lui al-Shareh, într-o ţară afectată de aproape 14 ani de război civil.
Prezentă în special la Suweida, comunitatea druză din Siria avea înainte de războiul civil circa 700.000 de persoane. Această minoritate este stabilită şi în Liban şi Israel.
Opinia Cititorului