Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
PREŢUL SĂNĂTĂŢII

MARK MOBIUS, "FRANKLIN TEMPLETON":"Polonia nu a dat un bun exemplu cu naţionalizarea fondurilor de pensii private"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional /

"Polonia nu a dat un bun exemplu cu naţionalizarea fondurilor de pensii private"

Motivaţia măsurii a fost una politică

Economia Poloniei ar putea ajunge în recesiune din cauza reducerii creşterii pieţelor de capital, potrivit lui Mark Mobius

Cel mai important eveniment recent de pe piaţa de capital din Polonia a fost, probabil, preluarea deţinerilor de obligaţiuni ale fondurilor private de pensii de către guvern, arată Mark Mobius, preşedintele "Franklin Templeton Investments", care avertizează că ţara nu a dat un bun exemplu cu această măsură.

La începutul lui 2014, guvernul de la Varşovia a naţionalizat bonduri de 153 miliarde zloţi (50,4 miliarde dolari) de la 13 fonduri de pensii private, titluri care reprezentau circa jumătate din portofoliile de investiţii ale fondurilor.

"Desigur, măsura a consolidat finanţele publice pe termen scurt, însă ameninţă să submineze ţintele cheie ale reformei pensiilor, respectiv creşterea economiilor naţionale şi reducerea poverii pe termen lung a costurilor publice cu pensiile", susţine Mark Mobius, adăugând: "Ca să se înrăutăţească şi mai mult lucrurile, guvernul a introdus norme ce vor îngreuna supravieţuirea fondurilor private de pensii. Printre acestea: solicitarea ca toţi cei 16 milioane de contribuabili la fondurile de pensii din Polonia să aleagă, până la finele lunii iulie 2014, dacă rămân la fondurile private sau se transferă la sistemul de asigurări sociale de stat". În opinia lui Mobius, "această schimbare este crucială".

Oficialul "Franklin Templeton" consideră că principalul motiv al măsurii luate de guvernul polonez pare acoperirea datoriei publice, în creştere. "După ce a preluat toate titlurile de stat din portofoliile fondurilor de pensii private, guvernul le-a anulat, ceea ce a transformat deficitul bugetar în surplus şi a redus datoria publică, dar a plasat răspunderea pe termen lung a plăţii de pensii asupra bugetului de stat. În opinia noastră, motivaţia măsurii este una politică, fiind o modalitate prin care guvernul a evitat măsurile de austeritate şi, totodată, a obţinut libertatea să cheltuiască bani ca sa atragă votanţi pentru alegerile din 2015", susţine Mobius.

Domnia sa consideră că temerea care apare cu privire la reducerea sistemului de pensii private din Polonia este, în viitor, că populaţia ce îmbătrâneşte va cere tot mai mult sprijin de la guvern.

"Prin reducerea creşterii pieţelor de capital, economia Poloniei ar putea avea de suferit, respectiv ar putea intra recesiune într-un moment de criză economică globală", arată Mobius, dar spune că, deşi a criticat planul de naţionalizare a sistemului privat de pensii, îşi menţine încrederea în piaţa din Polonia. "Cred că în timp ce plăţile cu pensiile vor creşte şi vor deveni o povară tot mai mare pentru bugetul de stat, vor fi tot mai mari presiunile pentru revenirea la schema pensiilor private", concluzionează Mobius.

Mark Mobius: "PIB-ul Poloniei este estimat să crească cu peste 3% în 2014, ceea ce ar reprezenta una dintre cele mai mari rate de expansiune din Europa. În ultimii zece ani, trendul general a fost de încetinire, economia ţării continuând să se maturizeze. În 2006, creşterea a fost de peste 6%, iar în 2007, de aproape 7%. Ulterior, ritmul de expansiune a încetinit. Economia Poloniei este impulsionată atât de cererea internă, cât şi de cea externă. Deşi Polonia se învecinează cu Ucraina, impactul crizei ruso-ucrainene va fi unul minor".

"Per ansamblu, în acest moment, Polonia este o ţară cu un bun potenţial de progres economic pe viitor şi cu diverse interese pe segmentul de afaceri. Vom continua să monitorizăm afacerile din Polonia pentru potenţiale oportunităţi de investiţii atractive", spune Mark Mobius.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dear Mr. Mobius,

    atunci cand in Romania la inceputul anului 2012 piata de capital se afla pe pozitia a PATRA din lume si PRIMA in Europa datorita reformelor structurale implementate nu am gasit prea multe articole care sa exprime exaltarea dumneavoastra. Singura contributie interesanta a fost aceea "Romania is a marginal market from the point of view of investors, who do not make the difference between Romania and Uganda and Botswana". Faptul ca aceasta tara se afla in UE nu reprezinta vreun avantaj "Even if it is a member of the EU this does not mean muc from the point of view of the capital market." Eu totusi parca auzisem de la prietenul Andreas ca cei din est sunt invatati cu brutalitatea....Chiar asa stimate domn, sa nu observati aceasta mica mare diferenta. Sunteti cel putin o bestie la fel mare de mare ca mine si nu ati inteles esentialul... Ooooh jeeeee, cum spune prietenul Martin :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
ADAMA

Curs valutar BNR

30 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4111
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.6793

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie