Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a insistat că Ucraina are nevoie urgentă să primească 'tot sprijinul posibil' pentru a putea face faţă agresiunii ruse după ce Pentagonul a anunţat o pauză în livrarea unor tipuri de arme către Kiev, invocând îngrijorări legate de stocurile americane reduse de armament, relatează EFE.
'Pe termen scurt, Ucraina are nevoie de tot sprijinul pe care îl poate primi, în special în ceea ce priveşte muniţia şi sistemele de apărare antiaeriană', a subliniat Rutte într-un interviu acordat Fox News.
Întrebat dacă Washingtonul i-a comunicat decizia sa înainte de a o face publică, secretarul general al NATO a răspuns că 'rapoartele erau noi' pentru el.
'Înţelegem că SUA trebuie să aibă grijă de rezervele lor şi, în acelaşi timp, trebuie să permitem o anumită flexibilitate în această privinţă', a declarat Rutte, subliniind importanţa ajutorului SUA.
Înalţi funcţionari de la Casa Albă au confirmat miercuri pentru CNN că secretarul apărării, Pete Hegseth, a autorizat o pauză în livrările către Ucraina pentru a 'prioritiza interesele SUA'.
Livrările suspendate cuprind interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, proiectile de artilerie ghidate de înaltă precizie şi rachete pe care forţele aeriene ucrainene le lansează din avioane F-16 fabricate în SUA.
Moscova a salutat decizia SUA, despre care purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că va apropia sfârşitul războiului, întrucât - aşa cum au explicat pe parcursul zilei propagandiştii ruşi - Ucraina va avea din ce în ce mai puţine resurse pentru a opune rezistenţă.
Potrivit unor media occidentale, este vorba în primul rând de suspendarea livrărilor de rachete pentru sistemele Patriot, Hellfire şi Stinger. Conform Politico, iniţiatorul suspendării a fost un oficial al Pentagonului şi un critic al ajutorului acordat Ucrainei, Elbridge Colby. Această decizie a fost luată fără să fi existat o coordonare prealabilă cu partea ucraineană.
De la începutul agresiunii militare ruse declanşate în 2022, SUA au fost principalul furnizor de arme pentru Kiev, situaţie care s-a schimbat odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie. Europa a depăşit deja Washingtonul în ceea ce priveşte ajutorul total acordat, conform mai multe bilanţuri.
Secretarul general al NATO a subliniat în interviul acordat Fox News că aliaţii europeni şi-au 'intensificat eforturile' pentru a contribui la apărarea Ucrainei, pentru care s-au angajat să acorde asistenţă militară în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, Rutte a subliniat că europenii nu se pot descurca 'fără sprijinul practic' al Washingtonului, căruia - potrivit lui - 'nu-i convine ca Ucraina să piardă acest război şi să apară brusc o Rusie uriaşă chiar la graniţa europeană'.
'O Europă în siguranţă înseamnă şi SUA mai sigure. Aşadar, toate acestea sunt complet interconectate', a avertizat secretarul general al NATO.
De asemenea, Mark Rutte i-a adus un nou elogiu lui Trump pentru că 'a depăşit impasul' în discuţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a se ajunge la o pace durabilă în Ucraina.
'Acum trebuie să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie şi că Rusia se aşează la masa negocierilor pentru un dialog semnificativ cu Kievul', a declarat liderul NATO.
Totodată, Rutte i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru contribuţia sa la succesul summitului NATO desfăşurat săptămâna trecută la Haga, unde marea majoritate a statelor membre s-a angajat să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, o prioritate pentru Washington.
În acelaşi timp, potrivit Financial Times, încetarea furnizării de rachete antiaeriene de către Statele Unite ar putea reduce semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile ruseşti cu rachete şi drone. Partea ucraineană, aşa cum s-a subliniat, miza pe această asistenţă într-o perspectivă mai lungă de timp.
Stocurile existente îi vor permite Ucrainei să se apere împotriva atacurilor cu rachete ruseşti până aproximativ la sfârşitul verii, potrivit Bild, care citează surse de la Kiev.
Întreruperea furnizării de rachete antiaeriene şi muniţii de înaltă precizie de către SUA reprezintă un semnal negativ serios din partea Washingtonului, mai ales pe fondul intensificării bombardamentelor ruseşti, inclusiv cu rachete balistice şi Kinjal, a declarat analistul militar ucrainean Denis Popovici la Radio NV.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 19:44)
Daca vreti sa le dati sprijin total, iesiti public si spuneti cetatenilor europeni ca militarii lor vor porni spre frontul de Est.
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 02.07.2025, 19:48)
Trump are o mare dilema .Daca nu ajuta Ucraina istoria il va arata ca pe un prieten al rusilor iar natiunea ucraineana si Europa il vor atasa istoriei la negativ .Prietenul la nevoie se cunoste este totusi zicala cea mai potrivita .Trump nu face altceva decit sa forteze Ucraina si Europa spre a cumpara armamentul necesar cu toate ca si europenii au capacitati de lupta similare .Trump nu este convenabil cu idee de a lasa lui Zelenski toate meritele cu toate ca el da banii .Nu ii convine deloc .In Iran a preluat maretia lui Netanyahu lovind structurile nucleare ale persilor dar in Ucraina cade mereu pe locul doi ceea ce nu ii convine .Situatia in Ucraina depaseste procentul de 50% armament propriu iar restul a fi asigurat de catre europeni .Dilemele lșui Trump in fata Istoriei sunt mai mult decit evidente .Va livra tot ceea ce trebuie pentru Ucraina
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 19:57)
Trump si-a incalcat aproape toate promisiunile facute bazei maga. Trump e un tip fara onoare si marioneta israelienilor.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 20:48)
Totusi se crede ca Trump nu va mai livra nimic
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 19:52)
trebuie sa facem pace. ce sprijin total?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 20:51)
Draga Domnisoara Rutte, te rugam frumos mergi in ucraina si lupta tu acolo pentru "mult admiratul" (doar de tine) "mare conducator" Zdrelinsky
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 20:57)
Ha ha ha acu ne pun Telenovela cu
"ucraina apara de rusi pe cei 500.000.000 locuitori ai UE", episodul 599-genul: comedie slaba, (toate cele 598 erau tot asta),
s a banalizat total, gogomania asta n o mai zice de mult nimeni inafara de domnisoara Rutte
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 21:24)
daca da o criza economica prin Europica sa vezi ce ii arde de sustineri
7. fără titlu
(mesaj trimis de BASCALIERUL în data de 03.07.2025, 02:57)
Vorbiți ba cu AI militară că să va scape de rusi
De exemplu o drona ar putea să intre peste Putin in baie