Acţiunile internaţionale par să îşi piardă din avânt în luna iulie, comparativ cu cele americane, după un început de an spectaculos - însă este probabil prea devreme să spunem că perioada favorabilă pentru pieţele din afara Statelor Unite s-a încheiat, scrie MarketWatch.
Este adevărat că piaţa bursieră americană a atins noi recorduri istorice, însă dolarul nu pare să îşi revină după ce a înregistrat cel mai slab prim semestru dintr-un an de la administraţia Nixon încoace. Tendinţa tot mai accentuată a Statelor Unite de a se concentra asupra propriei agende, în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Trump - şi impactul pe care acest lucru îl are asupra ideii de ”excepţionalism american” în pieţele financiare - are acum o importanţă mult mai mare pentru investitori decât în anii trecuţi, mai notează publicaţia menţionată.
”Am avut, fără îndoială, un parcurs remarcabil anul acesta,” a spus Ken Ryan, administrator de portofoliu la Parnassus Investments, companie care gestionează active în valoare de 48 de miliarde de dolari, referindu-se la performanţa solidă a acţiunilor internaţionale în 2025.
Cu toate acestea, Ryan crede că mulţi investitori americani au devenit ”cam comozi” în privinţa riscului de a investi predominant pe piaţa din Statele Unite, având în vedere revenirea bursei la noi maxime şi doi ani la rând cu creşteri puternice, de peste 20%.
După ani în care au jucat un rol secundar, Ryan vede un potenţial semnificativ de creştere pentru acţiunile internaţionale ale marilor companii, în special datorită caracterului global al competiţiei în domeniul inteligenţei artificiale şi a altor factori favorabili dezvoltării din afara Statelor Unite. Mai exact, Germania şi alte ţări europene au început să adopte politici fiscale mai relaxate, în timp ce administraţia Trump s-a concentrat pe reduceri de taxe şi pe diminuarea aparatului guvernamental. În plus, spre deosebire de multe alte bănci centrale care au redus dobânzile, Rezerva Federală a ales o abordare de tip ”aşteaptă şi vezi”, din cauza incertitudinilor legate de tarifele comerciale.
”Vrei să fii expus la aceste tendinţe diferite din întreaga lume şi să nu fii prea concentrat într-o singură direcţie,” a spus Ryan, citat de MarketWatch.
• Statele Unite şi restul lumii
Pieţele globale au urmat un trend ascendent în 2025, în parte deoarece eforturile lui Trump de a reconfigura alianţele comerciale şi de apărare ale Statelor Unite i-au determinat pe alţi actori internaţionali să se adapteze la o posibilă schimbare a ordinii mondiale, mai notează sursa menţionată.
De altfel, mulţi dintre cei mai mari administratori de active la nivel global au observat această evoluţie. De la începutul anului, acţiunile din sectorul aerospaţial şi al apărării din Europa au înregistrat performanţe remarcabile, alături de cele ale băncilor şi ale companiilor de semiconductori.
”Decizia Europei de a creşte cheltuielile pentru apărare - şi de a investi sumele, pe cât posibil, la nivel local - ar trebui să devină o sursă solidă de susţinere a profiturilor”, a scris Helen Jewell, director de investiţii pentru regiunea EMEA la BlackRock, divizia Fundamental Equities, într-o notă adresată clienţilor la începutul acestei săptămâni.
Pe lângă sectorul apărării, ea remarcă faptul că volumul călătoriilor a depăşit nivelurile de dinainte de pandemie, însă piaţa se confruntă şi cu un deficit estimat de aproximativ 2.000 de aeronave noi, ca urmare a blocajelor din perioada COVID - ceea ce ar trebui să însemne ”o putere de stabilire a preţurilor foarte mare” pentru principalii producători de avioane comerciale. În plus, companiile europene din domeniul semiconductorilor şi al software-ului ar trebui să beneficieze de pe urma cursei pentru inteligenţa artificială din industria tech americană, potrivit directorului BlackRock.
Deşi au înregistrat o uşoară corecţie în luna iulie, acţiunile din pieţele dezvoltate din afara Statelor Unite erau totuşi în creştere cu 16,6% în termeni de randament al preţului, de la începutul anului până la închiderea de vineri, potrivit indicelui MSCI World ex-USA, conform datelor Dow Jones Market Data. Prin comparaţie, indicele S&P 500 a înregistrat o creştere de 7,1% în aceeaşi perioadă. De asemenea, acţiunile din pieţele emergente au depăşit performanţa celor americane în primele şase luni ale anului, cu un avans de 15,3%, potrivit Pimco, mai scrie MarketWatch.
• Fluxuri de capital
Indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite au atins noi maxime la începutul acestei săptămâni, în timp ce Dow Jones Industrial Average s-a menţinut aproape de recordul său din decembrie, conform sursei menţionate.
Evoluţia are loc în pofida apropierii datei de 1 august, când vor intra în vigoare noile tarife comerciale mai ridicate anunţate de preşedintele Trump la nivel global.
În prognoza sa pentru a doua jumătate a anului, Pimco, care în iunie administra active de 2,1 trilioane de dolari, a avertizat că revenirea rapidă a acţiunilor americane maschează ”riscuri persistente şi costul de oportunitate al unei expuneri insuficiente la pieţele internaţionale”.
Thierry Wizman şi Gareth Berry, strategi specializaţi în instrumente cu venit fix la Macquarie au punctat că, deşi Trump a lansat ideea unui tarif vamal de 30% pentru bunurile importate din Uniunea Europeană în Statele Unite, scenariul nu pare să marcheze un ”punct fără întoarcere” - chiar dacă termenul pentru introducerea tarifelor reciproce ar trece fără un acord comercial.
”Nimic din ceea ce s-ar putea întâmpla pe 1 august nu este definitiv, atâta vreme cât administraţia americană rămâne deschisă dialogului - aşa cum reiese din scrisorile transmise de Trump acum două săptămâni', au scris aceştia într-o notă pentru clienţi, publicată la începutul acestei săptămâni.
Ryan de la Parnassus Investments punctează că, un alt factor important pentru dinamica pieţelor în acest an a fost cursul valutar, subliniind că, din punct de vedere istoric, în perioadele în care dolarul se depreciază, acţiunile internaţionale tind să aibă performanţe bune. Or, de la finele anului trecut şi până la începutul acestei săptămâni, Indicele Dolarului American, ce mosoară dinamica monedei Statelor Unite în raport cu un coş de alte monede importante, a avut o depreciere de 9,8%.
Mai mult decât atât, investitorii au direcţionat circa 116,3 miliarde de dolari către fonduri de acţiuni din afara Statelor Unite în acest an, în timp ce doar 33,6 miliarde de dolari au intrat în fonduri americane dedicate acţiunilor, potrivit lui Winston Chua, analist la EPFR, parte a ISI Markets.
Deşi aceste fluxuri nu indică niveluri extreme, Chua susţine că ele arată totuşi o schimbare de direcţie, investitorii orientându-se mai mult către acţiuni internaţionale şi retrăgându-se parţial din cele americane, pe fondul incertitudinilor legate de tarife, inflaţie şi tensiuni geopolitice.
Lawrence Gillum şi Adam Turnquist, strategi la LPL Financial, au punctat că, dincolo de acţiuni, investitorii în obligaţiuni la nivel global au la dispoziţie şi alte opţiuni în afară de titlurile de stat americane - având în vedere că randamentele pe termen lung ale titlurilor din Marea Britanie, Japonia şi Germania au crescut semnificativ anul acesta.
”Prin urmare, dobânzile sunt mult mai ridicate în multe pieţe din afara Statelor Unite, ceea ce poate însemna că investitorii străini - care deţin aproximativ 30% din titlurile de stat americane - ar putea fi mai puţin dispuşi să investească în obligaţiunile Trezoreriei Statelor Unite,” au scris aceştia într-o analiză publicată la începutul acestei săptămâni, conform MarketWatch.
Opinia Cititorului