Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

MINISTERUL JUSTIŢIEI:"România a propus 10 procurori şi 20 de specialişti de suport la Parchetul European"

A.P.
Anticorupţie /

"România a propus 10 procurori şi 20 de specialişti de suport la Parchetul European"

Ministerul Justiţiei a făcut miercuri mai multe precizări cu privire la procedura delegării procurorilor români la Parchetul European, subliniind că informaţiile şi afirmaţiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situaţia reală din teren, scrie Agerpres.

"Procedura de stabilire a numărului de procurori români delegaţi la Parchetul European (EPPO) a fost iniţiată încă de la sfârşitul anului 2019, Ministerul Justiţiei fiind primul care a iniţiat dialogul cu procurorul şef european (PSE) în legătură cu acest subiect (scrisoarea ministrului Justiţiei din data de 8 noiembrie 2019). Procedura de stabilire a numărului de procurori presupune un dialog între fiecare autoritate naţională competentă din fiecare stat membru UE şi PSE. Procedura este încă în curs de desfăşurare atât între Ministerul Justiţiei din România şi PSE, cât şi între alte ministere de Justiţie din alte state membre şi PSE. Informaţiile şi afirmaţiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situaţia reală din teren", se arată într-un comunicat al MJ.

Conform sursei citate, România, prin Ministerul Justiţiei, a propus un număr de 10 procurori şi 20 de specialişti de suport (poliţişti, personal auxiliar etc.) după ce a efectuat temeinice şi detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cât şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie, conform Agerpres.

"Ministerul Justiţiei a organizat şi condus consultări (în sistem videoconferinţă) ale acestor instituţii cu PSE plecând de la o evaluare a numărului de cauze în perspectivă, a stadiului procesual al celor mai multe din aceste cauze şi complexităţii lor. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanţă cu poziţiile cvasitotalităţii miniştrilor de Justiţie din statele membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaţionalizarea treptată a Parchetului European şi extinderea capacităţii acestuia pe măsura progreselor înregistrate", precizează sursa citată.

Orientativ, ca număr de procurori delegaţi, în raport cu cifrele neoficiale şi nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând doi procurori, cu excepţia a şase - opt state, între care şi România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 şi respectiv 20 de procurori (două state), informează MJ.

"Ministerul Justiţiei subliniază din nou că procesul de consultări este în curs cu majoritatea autorităţilor competente din statele membre şi îşi exprimă speranţa că poziţiile publice adoptate de diverşi actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situaţiei reale din teren, în raport cu particularităţile fiecărei ţări şi statistici riguroase", se mai arată în comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La ce specialisti?la paradeala

    sper ca l-au propus si pe portocala!! ar fi pacat sa isi iroseasca talentul in romanica! sa paradeasca si in europa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

25 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1874
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3319
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.0994

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
CEZ România
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie