Ministrul interimar al Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat că accesul minorilor la reţelele de socializare ar trebui să fie permis doar cu acordul părinţilor, subliniind importanţa supravegherii parentale într-un context digital tot mai complex.
"Doar cu acordul părinţilor mi se pare un lucru bun", a spus ministrul. "Dacă se face ilegal, părintele trebuie să fie atent ce se întâmplă cu copiii lui".
• Expunerea la ecrane în era digitală
Daniel David a reamintit, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu două decenii, standardele medicale şi psihologice recomandau interzicerea expunerii copiilor la ecrane, însă evoluţia cercetării şi a realităţii socio-tehnologice a schimbat perspectiva. "Acum 20 de ani, diverse asociaţii spuneau că nu e bine să expui copiii la ecrane. Între timp, studiile arată că, în plină revoluţie industrială, lipsa expunerii poate duce la pierderi de avantaje competitive", a explicat el. Ministrul atrage atenţia asupra riscului de a repeta greşelile trecutului: "Dacă iarăşi blocăm şi închidem lucrurile fără o bază solidă de date, peste zece ani am putea realiza că am greşit, iar copiii noştri au pierdut oportunităţi."
• Gaming-ul, un potenţial aliat al educaţiei
Oficialul susţine integrarea gaming-ului în procesul educaţional, ca o completare a metodelor clasice, nu ca o înlocuire a acestora. "Am văzut că unii se sperie de gaming în metodele de predare. Dacă nu introducem astfel de metode, mă tem că devenim rezervaţii educaţionale", a avertizat Daniel David. Ministrul a declarat că este pentru introducerea "pe scară largă' a tehnologiei în şcoli, dar într-un context de etică şi siguranţă pentru copii: "Eu sunt pentru introducerea pe scară largă a tehnologiei în şcoli, dar am spus foarte clar - într-un context de etică şi de siguranţă pentru copii. Asta înseamnă că trebuie să ai grijă să vezi ce spun specialiştii, câtă expunere să ai la ecran, şi telefon, şi tablă inteligentă, şi televizor şi aşa mai departe, cum faci expunerea respectivă, să nu creeze discrepanţe între cei care îşi permit şi cei care nu îşi permit şi niciodată nu am spus că învăţământul clasic trebuie înlocuit, am spus că pe lângă învăţământul clasic, pe care vreau să-l facem mai bun, de aceea avem programe de formare pentru metode moderne de predare, şi nu toate sunt bazate pe tehnologie, trebuie treptat să ducem şi zona de tehnologie acolo, constrânsă însă etic şi de siguranţa copiilor".Ministrul a mai spus că telefonul nu poate fi utilizat în timpul activităţilor educaţionale decât dacă este obţinut acordul cadrului didactic: "Telefonul nu poate să fie utilizat în timpul activităţilor educaţionale decât cu acordul cadrului didactic. Problema este că foarte mulţi nu îşi asumă acest rol şi nu implementează legea. Ar trebui ca reglementările interne ale şcolii să ajute profesorul să implementeze aceste norme şi am văzut şcoli care funcţionează foarte bine: când copiii intră în sala de clasă au un dulap special în care îşi pun telefoanele, când ies în pauză eventual îi lasă să aibă acces la ele pentru a vorbi cu părinţii sau să facă alte activităţi, le pot lua din dulap dacă profesorul spune că la lecţia X avem o temă şi utilizarea telefonului ajută, spre exemplu implementarea temei respective, dar trebuie să aibă ori toţi acces, ori alţii să aibă alte mijloace de accesare a informaţiei respective. Normele sunt acolo, dar trebuie să fie asumate de profesor". Ministrul a pledat pentru o abordare echilibrată în privinţa accesului copiilor la tehnologie: protecţie şi supraveghere, dar şi adaptare la realităţile unei lumi în continuă schimbare.
Opinia Cititorului