Mitrea îi sabotează proiectul premierului cu sălile de sport?!

O.C.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 30 iunie 2004

Chiar lîngă sediul Ministerului Transporturilor şi Construcţiilor, iniţiatorul proiectului, există un şantier, pe locul căruia încă de acum două luni ar fi trebuit să fie dată în folosinţă o sală de sport

Afacerea sălilor de sport ne va costa circa 7.200 miliarde de lei. Jumătate din bani vor fi plătiţi de la buget, iar restul, din credite. Ca să arate cît de mult ţine la acest proiect, premierul Adrian Năstase a pariat ca un aventurier cu Ion Ţiriac că va finaliza, în acest an, construcţia celor 400 de săli de sport, prevăzute în programul de guvernare. Miza pariului: un autoturism "Mercedes" de zeci de mii de euro. Surse guvernamentale susţin că ministrul transporturilor şi construcţiilor, Miron Mitrea, nu a fost prea încîntat de ideea proiectului cu sălile de sport, el preferînd ca banii să fie alocaţi pentru proiectele de construcţie de autostrăzi. Acesta să fie oare motivul pentru care, la o sută de metri de biroul domnului Mitrea, zace un proiect de sală de sport care ar fi trebuit finalizat încă din aprilie?!

Numărul sălilor de sport pe care Compania Naţională de Investiţii (aflată în subordinea MTCT) îl are în plan este de 460 bucăţi. Toate acestea au ca termen de finalizare sfîrşitul anului 2004.

Surse din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) susţin că 150 de săli sînt deja finalizate, 15 se află în fază de licitaţie, alte 15 în pregătire, iar la celelalte 280 se lucrează într-un ritm foarte alert.

"Ritmul alert" în care se construiesc sălile de sport este demonstrat de un şantier aflat chiar lîngă sediul MTCT, minister responsabil cu derularea programului. Pe panoul de pe gardul unei şcoli aflate peste drum de MTCT, trecătorii sînt anunţaţi că în spatele gardului este executat un proiect care face parte din programul guvernamental intitulat "Săli de sport". Inscripţia de pe panou anunţă că obiectivul urmează să fie finalizat în luna aprilie... 2004. Constatăm că, la două luni din momentul în care sala de sport ar fi trebuit să fie finalizată, construcţia nu este decît un schelet metalic care tronează falnic chiar sub ferestrele MTCT.

Sursele din cadrul MTCT susţin, totuşi, că: "În perioada de vîrf, lunile iulie-septembrie, ministerul va lansa lunar cîte 80 săli de sport, astfel, încît toate cele 460 de săli să fie deschise în 2004".

Sursele citate ne-au asigurat că banii necesari proiectului -aproximativ 7.200 miliarde de lei - sînt suficienţi pentru ca Guvernul să-şi onoreze promisiunea făcută la începutul mandatului. Jumătate din această sumă are ca sursă de finanţare bugetul de stat, restul fiind credite bancare externe. Anul trecut, MTCT a împrumutat 40 milioane de dolari de la "Credit Suisse Firste Boston", iar în urmă cu trei luni, Executivul a aprobat de urgenţă acordul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru un credit în valoare de 54,5 milioane de euro.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro