Modificări privind regimul stării de asediu şi stării de urgenţă

M.A.
Politică / 4 septembrie 2019

Modificări privind regimul stării de asediu şi stării de urgenţă

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificările la Ordonanţa de urgenţă privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, informează Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 pentru asigurarea cadrului legal pentru pregătirea şi utilizarea resurselor umane din rezerva de mobilizare, respectiv pentru accesarea produselor şi serviciilor din economia naţională de care forţele destinate apărării au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor pe timpul stărilor de urgenţă şi de asediu.

Astfel, conducătorii autorităţilor publice şi administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domenii energetic, sănătate, agricultură şi alimentaţie, alimentare cu apă, comunicaţii şi transporturi au obligaţia de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esenţiale pentru populaţie şi pentru forţele destinate apărării.

În funcţie de situaţia operativă concretă, pe timpul stării de asediu sau stării de urgenţă, CSAT poate dispune ca unităţile militare din forţele destinate apărării să fie trecute în trepte superioare ale capacităţii de luptă, potrivit planurilor întocmite inclusiv completarea lor cu resurse umane şi materiale.

Instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale pot concentra rezervişti pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări servicii în interes public.

Pe durata stării de asediu şi stării de urgenţă se pot lua şi măsuri de rechiziţionare de bunuri, amplificarea activităţilor de producţie a operatorilor economici care au atribuţii în realizarea produselor cu destinaţie militară, organizarea şi asigurarea cu prioritate a transporturilor, comunicaţiilor, produselor, resurselor şi infrastructurii pentru nevoile forţelor destinate apărării.

De asemenea, nerespectarea de către conducătorii autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi de către alte persoane juridice a acestor măsuri va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice şi de la 1.000 lei la 70.000 lei pentru persoane juridice.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0603
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2917
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8612
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb