Moldova îndeamnă UE să accelereze negocierile de aderare

S.B.
Internaţional / 4 iulie, 10:43

Moldova îndeamnă UE să accelereze negocierile de aderare

Republica Moldova doreşte să înceapă primul capitol al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană înainte de alegerile din septembrie, pentru a contracara dezinformarea rusă din ţară cu privire la UE, a declarat viceprim-ministrul Cristina Gherasimov, informează news.ro.

„Pentru Moldova, momentul este crucial. Pe 28 septembrie avem alegeri parlamentare, în care dezinformarea joacă, din păcate, un rol important, iar cea mai mare parte a acestei dezinformări vizează UE”, a explicat Gherasimov.

Politicienii pro-ruşi, mass-media şi conturile de social media pro-ruse susţin că UE nu este interesată să aibă Moldova ca membru.

„Trebuie să arătăm că, atunci când ne respectăm angajamentele, UE face acelaşi lucru. Acest lucru ne va ajuta să reducem la tăcere vocile care vor să demonstreze contrariul”, a arătat Gherasimov.

Atât Moldova, cât şi vecina Ucraină, care se află în război cu Rusia de peste trei ani, au început oficial negocierile de aderare în iunie anul trecut, dar nu au avansat încă la negocieri concrete şi substanţiale în legătură cu politicile-cheie.

VETO-UL LUI ORBAN PUNE UE ÎNTR-O SITUAŢIE DIFICILĂ

Deşi Comisia Europeană, organul executiv al UE, şi aproape toate statele membre afirmă că Moldova şi Ucraina au îndeplinit criteriile necesare, Ungaria blochează accesul Kievului în blocul comunitar, iar statele membre ale UE sunt reticente să acorde Moldovei undă verde fără a face acelaşi lucru şi pentru Ucraina.

Aderarea la UE este un obiectiv strategic major atât pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi pentru preşedinta Moldovei, Maia Sandu, care doresc să se elibereze de influenţa Rusiei şi să ancoreze în Occident ţările lor, foste republici sovietice.

Înaintea primului summit UE-Moldova, care va avea loc vineri la Chişinău, oficialii europeni se află într-o dilemă, dorind să spună Moldovei că UE este implicată şi doreşte integrarea sa viitoare, dar fără a alimenta îngrijorările Ucrainei că ar putea fi lăsată în urmă.

Negocierile de aderare sunt împărţite în şase secţiuni tematice - „capitole” - care acoperă domenii precum drepturile fundamentale, politica economică şi relaţiile externe.

„Avem încredere deplină în statele membre că vor găsi o soluţie atât pentru Moldova, cât şi pentru Ucraina, pentru a deschide capitolul unu în viitorul apropiat”, a declarat pentru Reuters Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul moldovean pentru integrare europeană.

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban afirmă că admiterea Ucrainei în UE ar atrage întregul bloc într-un război cu Rusia. În replică, Oficialii UE spun că dezbaterea actuală se referă doar la demararea procesului de aderare, care durează de obicei mulţi ani.

Deşi în UE nu există voinţă politică pentru o rundă majoră de extindere pe termen scurt, analiştii spun că impasul cauzat de veto-ul Ungariei ridică întrebări mai ample.

„Miza este foarte mare”, a declarat Anastasia Pociumban, cercetătoare la Consiliul German pentru Relaţii Externe. „Cred că, atunci când UE nu este în măsură să-şi respecte această promisiune şi să ducă la bun sfârşit acest proces, se pune întrebarea: cât de relevantă este atunci UE în această nouă ordine?”, a subliniat experta.

PRIMUL SUMMIT UE-REPUBLICA MOLDOVA

Vineri, 4 iulie, la Reşedinţa de Stat din Chişinău va avea loc primul summit bilateral Moldova - Uniunea Europeană, un moment de referinţă pentru parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul este organizat sub egida preşedintei Maia Sandu şi reflectă angajamentul ferm al autorităţilor de la Chişinău pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, arată un comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Din partea Moldovei, la summit vor paticipa preşedinta Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi prim-ministrul Dorin Recean. Din partea Uniunii Europene vor participa preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Summitul se va desfăşura între orele 17:00 şi 20:00, încheindu-se cu o conferinţă de presă comună.

Discuţiile din cadrul summitului se vor concentra pe subiecte esenţiale pentru viitorul Republicii Moldova şi pentru parteneriatul cu Uniunea Europeană. Printre temele principale se numără procesul de aderare a ţării la UE, sprijinul european în contextul războiului din Ucraina, precum şi implementarea Planului de Creştere pentru Moldova. De asemenea, vor fi abordate consolidarea relaţiilor comerciale, cooperarea în domeniul securităţii şi apărării, tranziţia energetică, transformarea digitală şi facilitarea contactelor între cetăţeni, precizează comunicatul Preşedinţiei moldovene.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. O să iasă UN FÎS cît Tratatul RIBENTROP-MOLOTOV de mare ! Că pe atunci nu era UKRAINA sau UE să ne infulece cu pene cu tot aripile libertătii.CHESTIA e de fapt veche. De pe vremea cînd se zicea „cine nu e cu noi, e impotriva noastră„!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    unirea cu RO si sunt in EU

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb