Muzeul Ţăranului, expoziţie dedicată lui Brâncuşi

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 4 februarie 2021

Iubitorii de cultură au ocazia să se bucure de un nou eveniment menit să-i smulgă din monotonia restricţiilor impuse de criza sanitară. Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, în perioada 10 - 24 februarie, expoziţia multimedia "Mirrors of Brâncuşi", un proiect care urmăreşte să surprindă esenţa sculptorului printr-o serie de instalaţii şi de experienţe bazate pe opera lui Constantin Brâncuşi.

Proiectul este organizat de Fundaţia Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activă şi Christian Westblink, cu sprijinul JTI şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Organizatorii susţin că expoziţia doreşte să lase oamenilor o amprentă mai puternică şi mai concretă asupra a cine a fost Brâncuşi, dar şi o raportare la alte concepte şi definiţii, mai apropiate de esenţa omului şi artistului: "Abordând noi tehnologii şi reinterpretând opere cunoscute şi mai puţin cunoscute ale artistului, expoziţia este o prezentare dinamică a unor întâmplări din viaţa artistului, relaţiile sale cu alţi artişti din vremea lui, precum şi trăsături de caracter despre care se vorbeşte prea puţin. La finalul experienţei, vizitatorul va reuşi să capteze informaţia, dar şi noi concepte despre sculptor. Proiectul a pornit de la o cercetare făcută pe un grup de oameni de vârste şi ocupaţii diferite, dar care a cuprins aceleaşi concluzii - ceea ce mentalul colectiv şi-a însuşit despre Brâncuşi e diferit faţă de ceea ce a vrut în esenţă să transmită artistul. Pentru a schimba direcţia, creatorii proiectului au mers pe ideea de interactivitate şi de implicare a tehnologiei în procesul de creaţie."

Curatorul expoziţiei, Silvana Dulamă-Popa a declarat: "Ca să gândim acest proiect, am mers pe un fir logic în care am pus cap la cap conceptele cu care opera Brâncuşi şi nevoile publicului, felul în care acesta interacţionează cu o informaţie şi cum o asimilează el. Am ajuns astfel la Mirrors of Brâncuşi, un proiect-oglindă, în care oamenii nu doar că sunt puşi faţă în faţă cu creaţia lui Brâncuşi, dar sunt invitaţi să se pună în locul unor opere ale artistului, ajungându-se astfel la o analiză a propriilor emoţii şi sentimente dintr-o postură nouă. Prin acest proces de a te identifica şi de a empatiza cu celălalt, vizitatorii vor avea o imagine mai clară asupra a ceea ce şi-a propus Brâncuşi prin opera lui. Verticalitate, complexitate ascunsă în linii simple, emoţie şi reîntoarcere către sine - asta veţi descoperi în cadrul expoziţiei Mirrors of Brâncuşi."

Expoziţia dispune de o scenografie amplă, în care vizitatorul va putea experimenta cum e să fii parte dintr-o operă a lui Brâncuşi, se va oglindi într-o interpretare a unui modul în mărime naturală al Coloanei fără Sfârşit şi se va bucura de un scurt film dedicat vieţii inventatorului sculpturii moderne, cu informaţii concise şi alese cu grijă. Echipa de creaţie este formată din Silvana Dulamă-Popa (curator), Diana Miroşu (scenograf), Alin Popa (design lumină), Zoli Toth (muzică), Dilmana Yordanova şi Ovidiu Eftimie (video), Iulian Dinu (foto). Proiectul se desfăşoară în mai multe spaţii, prima expoziţie fiind la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala Irina Nicolau.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro