Reporter: Cum se resimte pandemia de Covid 19 în piaţa imobiliară?
Daniel Crainic: În aprilie şi mai, din punct de vedere al tranzacţiilor, există o scădere, cauzată în special de măsurile adoptate. ANCPI a comunicat că, în aprilie, au fost cu 44% mai putine tranzacţii decât în martie şi cu 4% mai puţine decât anul trecut. Mă aşteptam la o scădere mai mare. Numărul relativ ridicat al tranzacţiilor inclusiv în aprilie arată faptul că piaţa o ducea foarte bine înainte de criză, iar tranzacţiile din aprilie au avut ca bază negocieri derulate înainte, pentru că o tranzacţie imobiliară se finalizează în cursul a minim 30-60 de zile.
Reporter: Cum consideraţi că va evolua activitatea imobiliară?
Daniel Crainic: Este posibil să vedem şi în lunile care urmeză un recul al tranzacţiilor, dar este de precizat că piaţa imobiliară structurală a dus-o bine până la această criză sanitară. Avem o piaţă imobiliară solidă, cu o cerere foarte ridicată, mult peste cea de anul trecut.
Reporter: Dacă am compara această criză cu cea din 2008, ce concluzii am putea trage?
Daniel Crainic: Nu cred că are nicio legătură situaţia de acum cu ceea ce era în 2008-2009. Atunci, totul a pornit de la o criză financiară şi i-a prins pe dezvoltatori cu foarte multe apartamente finalizate sau în stadiu avansat de construcţie, dintr-o dată. Iar acum, majoritatea apartamentelor în fază de execuţie, indiferent cât de incipientă ar fi, sunt contractate. Deci, dezvoltatorii nu sunt deloc expuşi. Ceea ce se poate întâmpla dacă cererea scade este, eventual, o amânare a planurilor de dezvoltare. Investitorii nu vor mai dezvolta trei etape în trei ani, ci trei etape în cinci ani. Dar nu sunt riscuri de falimente, de preluare a activelor de către bănci, pentru că tot ceea ce este în fază de construcţie este contractat.
Reporter: Ce strategie au abordat jucătorii din domeniu?
Daniel Crainic: Cu siguranţă se reanalizează toate planurile de business. Ca strategie a companiilor se remarcă apelul la resurse digitalizate, de la marketig la vizionări, iar aici piaţa este destul de bogată. Şi în acest domeniu piaţa imobiliară este incomparabil mai bine pregătită decât în 2008-2009. Îmi amintesc că în 2010 am organizat primul tâtrg virtual din România şi principala noastră problemă a fost lipsa materialelor de marketing digitalizate pe care clienţii să le poată accesa într-un mediu online. Acum, acest lucru nu mai există, acum avem filme de prezentare, randări 3D, randări animate etc.
De asemenea, şantierele mari au funcţionat în continuare, nu s-au oprit din construit, cu respectarea normelor sanitare.
Reporter: Cum simţiţi cererea, în acest moment?
Daniel Crainic: Este îmbucurător faptul că cerere există în continuare, doar 7% dintre cei care doreau să cumpere au declarat că vor să renunţe la achiziţie. Desigur, există o amânare de planuri - 57% din cumpărători amână planurile cu 3-6 luni, ceea ce este normal, pentru că suntem cu toţii într-o stare de amorţeală. În mod normal, cererea este acolo, latentă, dar pot exista factori externi pieţei imobiliare care să influenţeze decizia de achiziţie. Aici mă refer, de exemplu, la politicile de finanţare - dacă băncile vor fi reticente să finanţeze piaţa imobiliară -, la încrederea în mersul economiei etc.
Reporter: Ce estimări aveţi referitoare la preţurile din sectorul imobiliar?
Daniel Crainic: Nu cred că ne putem aştepta la o scădere bruscă şi foarte mare a preţurilor. Pe segmentul nou, dezvoltatorii au lucrat cu marje foarte mici, preţul terenurilor a crescut foarte mult, la fel şi cel al materilelor de construcţii şi cel cu manopera, costuri care nu s-au transpus integral clientului. De aceea nu cred că ne putem aştepta la scăderi majore de preţ, cu mici excpeţii probabil, în segmentele unde preţurile sunt foarte sus în acest moment.
Reporter: Cum este afectat segmentul chiriilor de această criză?
Daniel Crainic: Pe piaţa chiriilor, în primul rând sunt studenţii care dictează piaţa, prin volumul pe care îl reprezintă. Ei apelează în general la apartamentele mai ieftine, pe care şi le permit, dar reprezintă un volum mare pe piaţa chiriilor, cel puţin în 3-4 oraşe mari din ţară. În Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, cererea este foarte mare, iar oferta este subdimensionată şi pe piaţa chiriilor. Chiar am văzut o scădere de doar 5% pe acest segment, adica de la aproximativ 400 de euro a scăzut cu circa 20 de euro.
Un segment care are deja de suferit sunt apartamentele închiriate în regim hotelier. Sunt apartamente care nu au fost gândite să fie închiriate pe piaţa normală şi, cum turismul este mort, această piaţă a scăzut foarte mult.
În schimb, sectorul de livrabile online a crescut şi a antrenat de la sine creşterea unor industrii secundare precum cea de delivery şi logistică. Aşadar, există şi câştigători ai acestei crize.
Reporter: Vă mulţumesc!
(Interviu preluat din revista BURSA Construcţiilor)
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2020, 10:25)
Cum sa vă așteptați la scăderi teparilor? Tocmai v-a dat bancherul Citu o gura de oxigen de 140.000 de euro. Nu aveți decât să întindeți plasele sa pescuiți guvizii. Noii sclavi fericiți pe 30 de ani. Rigipsurile de 2-3 camere pe care le dădeați cu 60 mii euro că prin farmec vor urca la 100-140 de mii în funcție de "calitatea materialelor". Doar economia duduie. Niște nenorociți cu toții, o clica indestructibila guvern-bancheri-dezvoltatori. Aici chiar s-a întâlnit hotul cu prostul, doar că prostul e fericit, va sta in casa lui megasupraevaluata și va plăti 30 de ani hotului munca și bucuria familiei. Niște escroci. Sa nu va mai aud că va plângeți că nu merge economia că fac urat. Nu va plângeți că nu aveți bani, că aveți. Tocmai a garantat statul 80% din Mega teapa "noua casa". Cine va plati factura? FRAIERII, cei pe care Base ii numea PULI...mea. Acum nu aveți decât să vă distrați, că doar pe banii voștri o faceți.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Hanni în data de 13.07.2020, 11:42)
Vom trai si vom vedea. In orasele mari, preturile mi se par supraevaluate, mai ales in Cluj. Loc de scadere ar fi iar asta cu marginile mici de profit in imobiliare sa i-o zica la tac'su. Adaos de cel putin 200% si taxe platite zero. Se vede pe dezvoltatori care deabia traiesc de la o zi la alta :))))))))))
3. riscul e de urcare exploziva
(mesaj trimis de Vali în data de 13.07.2020, 12:24)
riscul e de crestere necontrolata, nu de scadere
4. fără titlu
(mesaj trimis de Alin în data de 13.07.2020, 13:19)
1. este o minciună co dezvoltatorii au lucrat cu marje foarte mici. Randamentul in imobiliare e mai mare ca in majoritatea ramurilor, bagi 1 euro vinzi cu 2 se cheamă afacere bună.
2. oricum prețul nu rezultă numai din prețul de cost ci și din cererea pe piață, or aici dezvoltatorii trișează ca intotdeauna și fac lobby cras și nerușinat la așa-zis-ul partid liberal care le-a dat un cadou uriaș, Noua Casă - credite uriașe pe riscul nostru ca sa isi vandă ei apartamentele mari (că pe alea mici le-au vandut cu prima casă). O rușine pentru cine intelege mecanismele: așa a contracarat industria imobiliară paralizia cererii normală in perioada asta de reașezare.
3. In loc să lase piața liberă, ei și-au tras un balon de subventii de la stat, să faci 140.000 credit, și să plătești la final, 300.000, asta-i rețeta de fericire si libertate propusă de acești pseudo-liberali corupti care au acceptat presiunile lobby-ului afacerist.
4. vor castiga băncile, notarii, statul și dezvoltatorii = vă ajutăm să cumpărați case mai scumpe! asta-i lozinca Noua Casă : noi creștem prețurile acum că știm că fraierii se vor arunca in credite care promit luxul accesibil și vor trage la jug.
5. Deja creditele ipotecare sunt uriașe și oneroase, in cativa ani vor exploda și băncile care acum presează pentru garantii vor veni să fie salvate pe banii noștri, win-win situation să dai bani riscanti la grămadă că te salvează statul oricum cand pică piața.
6. toate asigurările date aici că industria o duce bine se dovedesc mincinoase: de aia a inceput asaltul dezvoltatorilor la bugetul de stat, că oamenii s-au prins că nu merită preturi supraevaluat și au blocat achizițiile. Păi dacă e așa ok industria, de ce dati lovitură la bugetul de stat să vă asigure credite să vindeti produse nevandabile prin subventii?
o rușine de liberali, o rușine de antreprenori.
5. Noua casa - sclavie la banci si imobiliare
(mesaj trimis de gogu în data de 13.07.2020, 14:38)
Noua casa va ridica profiturile băncilor si dezvoltatorilor imobiliari si va duce la sclavia celor împrumutați. Noua ne place, vom avea propria casa. Ce isi mai bat toti joc de noi, PSD, PNL, inclusiv BNR care apara bancile (camatari). Asa este cand un popor voteaza aceeasi hoti si mafioti. Luati de la PNL. Daca am fi un popor normal PSD si PNL ar avea 1% impreuna.
6. Nuuuuu :)
(mesaj trimis de Un guru în data de 13.07.2020, 15:54)
Pai sa nu va asteptati :) Toate sa se scumpeasca ,doar viata s-a ieftinit :) Nu mai valoreaza doi bani )) Viata zic ...Imo sigur cresc ))))
7. Sus ,tot mai sus :))
(mesaj trimis de Un guru în data de 13.07.2020, 15:59)
Io zic ca puteau sa il urce la 500000 euro ca doar salariile s-au inzecit ,somajul e zero ,si pibul ca in Germania :) Se da si o caruta cu lemne la fiecare credit si o cisterna cu apa ca doar nu ramane omul la mana Radet ))) Tremuri altfel in 140000 decat in 70000 ))
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Fi bun în data de 13.07.2020, 21:32)
Sobe se dau??
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2020, 16:54)
Sigur că nu mai suntem în 2008!!
De atunci s-au construit vreo jumate de milion de locuințe noi , iar populația scăzut și ea, doar prin decese peste nașteri cu peste 500 mii.
La achiziție de imobile vin generații subțiri, de după 89, iar eliberari pe cale naturală se vor produce accelerat (generațiile aduse de Ceașcă în anii 60-70 în marile orașe ne părăsesc ușor ușor)
Deci atâtea motive să nu mai ajungă niciodată preturile din 2008
8.1. Radeti toti ! ))) (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Un guru în data de 13.07.2020, 17:02)
Cam asa dar ce te faci cu radetii adica dependentii de Radet :) ca vrea si ei caldurica :) Tanti F e cel mai bun agent imo :) pt apartamente noi :) si fratiorii ei de la sectoare sa fim impartiali ,zic )) Frigut ,scumput ,programul e de fapt O casa calda :)
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de Fi bun în data de 13.07.2020, 21:31)
Corect domnule, corect. Dacă pleacă doamna primar general maior al României cred că se ia apa calda in București. De căldură nici nu mă mai gândesc. Mă duc la Ikeea că au oferta la plăpumi.
9. au dat banu......
(mesaj trimis de BULAN în data de 14.07.2020, 08:00)
nici tripleta dragnea-valcov-orlando...nu iesea cu asa ghidusie financiara gen plafon 140 mii euro....sigur sica nu stie nimic....sarac si cinstit ca iliescu...cineva o sa se lafaie in dubai pe garantia statului..iar noi om plati....casele in papusoi...