Abonament gratuit

Nuclearelectrica scapă de sechestrul pus pe 22% din companie

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie /

Nuclearelectrica scapă de sechestrul pus pe 22% din companie

Şi în cazul Conpet sechestrul asupra întregului pachet deţinut de stat a fost radiat, la finele săptămânii trecute

În decembrie anul trecut, fraţii Micula au primit 912 milioane de lei de la Ministerul Finanţelor Publice

Sechestrul pus de Ioan şi Viorel Micula asupra unui pachet de 22,24% din acţiunile Nuclearelectrica (SNN) deţinute de Statul Român a fost radiat, în condiţiile în care, la finele anului trecut, cei doi fraţi au primit de la stat peste 900 milioane de lei ca plată a unei datorii, reiese dintr-un raport al companiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"În data de 20 ianuarie 2020, Nuclearelectrica a primit (...) procesul verbal de radiere a sechestrului instituit asupra unui număr de 67,07 milioane de acţiuni, deţinute de Statul Român la SNN, cu o valoare nominală de 10 lei/titlu, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ca urmare a recuperării integrale a creanţei, a cheltuielilor de executare şi a îndeplinirii obligaţiilor de către debitor", se arată în notificarea remisă de companie operatorului pieţei noastre de capital.

Pe lângă Nuclearelectrica, cei doi reuşiseră să pună sechestru şi pe întregul pachet de 58,72% al statului de la Conpet, ce a fost radiat la finele săptămânii trecute.

În decembrie 2019, Ioan şi Viorel Micula împreună cu o serie de firme controlate de aceştia reuşiseră să pună sechestru pe întreaga deţinere a Ministerului Energiei la Conpet şi pe 22,2% din Nuclearelectrica, în condiţiile în care Statul Român avea o datorie către cei doi, aceştia câştigând la Curtea de Arbitraj Internaţional un proces în acest sens.

Ulterior, pentru stingerea datoriei, Ministerul Finanţelor Publice a plătit către fraţii Micula suma de 912,5 milioane de lei.

Ioan şi Viorel Micula (care sunt şi cetăţeni suedezi) şi societăţile European Food, Starmill şi Multipack, au acţionat Statul Român într-o serie de procese în instanţe internaţionale, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei.

Demersul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Curtea de Arbitraj Internaţional decisese că Statul Român are de plătit 331 de milioane de dolari plus dobânzile suplimentare acumulate din noiembrie 2018 către Ioan Micula şi companiile sale, într-o dispută legală care priveşte investiţiile fraţilor Micula în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

23 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1013
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4820
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.1113

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie