OPINIE Lecţii din umbră: reflecţii tehnice şi calitative asupra avariei sistemelor energetice din Spania şi Portugalia

OVIDIU DEMETRESCU
Miscellanea / 1 mai

Lecţii din umbră: reflecţii tehnice şi calitative asupra avariei sistemelor energetice din Spania şi Portugalia

Recenta avarie majoră a sistemelor energetice din Spania şi Portugalia a aruncat o umbră asupra fiabilităţii reţelelor noastre, scoţând la iveală fragilităţi care nu mai pot fi ignorate. Dincolo de informaţiile oficiale, este esenţial să analizăm impactul tehnic şi calitativ al unui astfel de eveniment.

Imaginaţi-vă oraşe întregi, o ţară precum Portugalia, cufundate în întuneric. Avariile de această magnitudine nu se limitează la simpla lipsă a luminii. Ele opresc alimentarea cu apă, blochează lifturile, paralizează serviciile, şi chiar şi bancomatele îşi încetează activitatea. Impactul asupra vieţii cotidiene este masiv, perturbând telecomunicaţiile şi punând sub presiune spitalele, chiar şi pe cele echipate cu generatoare de urgenţă.

Pierderile, estimate la peste un miliard de euro, sunt doar vârful aisbergului. Pentru a contextualiza această cifră, să ne amintim de Blackout-ul European din 2003, care a afectat state din Europa şi America de Nord, cauzând pierderi estimate la 6-10 miliarde de dolari în SUA şi 1-2 miliarde de euro în Europa. În România, incidentele energetice minore pot genera pierderi de sute de mii sau chiar milioane de euro.

Următorul pas crucial este să învăţăm lecţii valoroase şi să adoptăm măsuri pentru a evita repetarea unor astfel de evenimente.

Alte Avarii şi Impactul Lor Economic: O Privire de Ansamblu

*Incidentul din Croaţia (2015): O defecţiune tehnică s-a propagat în regiune, cauzând pierderi în România de zeci de milioane de euro. Consecinţa a fost intensificarea colaborării regionale şi revizuirea protocoalelor de urgenţă.

Incidentul din România (Ianuarie 2014): Iarna extremă a dus la întreruperi şi pierderi de milioane de euro. Autorităţile au implementat măsuri de gestionare a cererii şi modernizare a infrastructurii.

Digitalizarea Accelerată: Cheia pentru o Gestiune Eficientă

Complexitatea reţelelor energetice moderne impune o accelerare a ritmului de digitalizare. Operatorii de distribuţie şi de transmisie trebuie să aibă acces la informaţii extrem de precise, de la nivelul consumatorului până la cel al fiecărui producător sau prosumator.

Inteligenţa Artificială: Răspunsuri Automate în Timp Real

În cazul unei avarii, răspunsurile umane nu pot concura cu viteza necesară pentru a gestiona multitudinea de factori implicaţi. Introducerea inteligenţei artificiale pentru gestionarea reţelelor şi prevenirea evenimentelor este vitală. Aici, "timp real" înseamnă milisecunde - un domeniu în care operatorul uman nu poate interveni eficient.

Stocarea Energiei: Elementul Lipsă din Puzzle

Un alt factor esenţial este introducerea stocării distribuite a energiei. Elementele de stocare pot preveni sau diminua efectele unei avarii, atât în partea de consum, cât şi în partea de generare. Acesta este un element versatil, capabil să răspundă la cererea de energie într-un mod rapid şi eficient.

O Tranziţie Energetică Responsabilă

Tranziţia de la combustibilii fosili la surse regenerabile trebuie gestionată cu atenţie. Gazul natural poate juca un rol important ca combustibil de tranziţie, oferind flexibilitate şi fiind mai puţin poluant decât cărbunele. Este esenţial să nu uităm de investiţiile în modernizarea reţelelor, având în vedere că majoritatea reţelelor din România au depăşit durata normală de exploatare.

Recomandări Cheie pentru Rezilienţa Energetică

- Backup şi Black Start: Toate unităţile de infrastructură critică trebuie să îşi revizuiască politicile de backup, asigurând o funcţionare neîntreruptă în caz de avarie. Spitalele, de exemplu, trebuie să verifice şi să modernizeze generatoarele de urgenţă.

- Modernizarea Telecomunicaţiilor: Sistemele de telecomunicaţii critice trebuie să fie redundante, asigurând comunicaţia chiar şi în absenţa sistemelor principale.

- Strategie Energetică Revizuită: Este necesară o strategie energetică elaborată cu oameni competenţi, luând în considerare vulnerabilităţile şi cerinţele sistemului.

Concluzii şi Acţiuni Post-Avarie:

Evenimentele trecute au dus la următoarele acţiuni:

- Revizuirea Regulamentelor: Incidentele din 2003 şi 2015 au determinat o revizuire a standardelor de funcţionare şi monitorizare a reţelelor la nivel european şi naţional.

- Investiţii în Infrastructură: S-au alocat fonduri pentru modernizarea şi consolidarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei.

- Creşterea Capacităţii de Intervenţie: Au fost consolidate echipele de intervenţie şi îmbunătăţite procedurile de urgenţă.

Avaria din Spania şi Portugalia ne oferă o lecţie valoroasă despre importanţa rezilienţei energetice. Accelerarea digitalizării, adoptarea inteligenţei artificiale, investiţiile în stocarea energiei, şi o strategie energetică bine gândită sunt paşi esenţiali pentru a construi un viitor energetic mai sigur şi mai fiabil. Este timpul să învăţăm din umbră şi să ne pregătim pentru lumina unui viitor energetic mai sigur.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Massive operating renewables without adequate storage = major risk to grid stability.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3330
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8378
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.2343

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb