OPINII Acţiunile gratuite sunt bune în perioadele de "boom", nu de criză

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2022

Acţiunile gratuite sunt bune în perioadele de "boom", nu de criză

A început sezonul convocatoarelor, când se anunţă profiturile anului trecut şi se propun dividendele plătite în acest an. În ciuda unei mişcări de revenire pe burse, suntem într-o perioadă complicată, cu un război în apropierea graniţelor, inflaţie şi dobânzi în creştere, preţuri mari în energie şi, previzibil, o criză alimentară în formare la nivel global.

Anul trecut a fost raiul plasamentelor private cu acţiuni şi obligaţiuni, am cunoscut exuberanţa (chiar iraţională pe alocuri; vezi cum s-au vândut acţiunile GoCab sau Air Claim de pildă sau cum au urcat imediat după listare cotaţiile Agroland sau Safetech) şi acum ar trebui să culegem roadele. Adică să încasăm dividendele de la companiile în care ne-am pus speranţele pe AeRO. Şi aici s-ar impune o discuţie.

Cei mai mulţi le privesc ca pe nişte companii de creştere, unde se acumulează resursele, se capitalizează profiturile şi se obţin rate din ce în ce mai mari. Este o concepţie potrivită în perioadele de expansiune economică, când multe afaceri mici reuşesc să devină medii sau chiar mari, dar noi intrăm într-o perioadă mai complicată, cu dobânzi şi inflaţie în creştere, cerere în scădere (când energia şi alimentele se scumpesc, resursele sunt canalizate spre nevoile de bază) şi există, deci, riscurile ca o companie mică să devină una de buzunar sau să dispară pur şi simplu, doar falimentele sunt normale în capitalism.

Ei bine, am vrut să văd cum îşi recompensează investitorii companiile de pe AeRO şi, din păcate, observ că domină încă filosofia acţiunilor gratuite în multe cazuri, de parcă ne mai aflăm în perioada 2005-2007 când orice majorare de capital cu gratuite era întâmpinată cu chiote de bucurie (atunci eram însă în anticamera UE, nu cu războiul prin vecini şi criză alimentară la uşă). Percepţiile s-au mai schimbat, iar companiile care aleg să îşi păstreze cashul oferind investitorilor cu generozitate doar acţiuni gratuite s-ar putea să nu aibă parte de afecţiunea lor, aşa cum cele care îi mai şi cheamă să vină cu bani de acasă în majorări de capital cu aport în numerar s-ar putea să se confrunte cu vânzări masive, mai ales dacă nu fac parte dintr-un domeniu la mare căutare acum (agricultura, de pildă, sau producerea de energie).

Câteva exemple:

AROBS Transilvania oferă o acţiune gratuită la una deţinută, CC Conections - zece acţiuni gratuite la una deţinută, Softbinator Technologies - trei acţiuni gratuite la una deţinută, Bittnet Systems - o acţiune gratuită la zece deţinute, 2Performant - o acţiune gratuită la una deţinută. Pe o strategie mixtă merge Safetech Innovations, cu trei acţiuni gratuite la una deţinută, dar şi un dividend de 0,25 lei/acţiune (randament de 2%) şi ABN Systems dă numai 20% din profit ca dividende şi 25% pentru majorare cu acţiuni gratuite. Surprinde Allview, care are o alocare destul de generoasă pentru dividende-cash (5 milioane lei din profitul de 8,4 milioane lei merg spre dividende - 0,75 lei/acţiune). MAM Bricolaj vine, la rândul său, cu o propunere interesantă - alocă o sumă egală cu profitul raportat (1,8 milioane lei) din profiturile anilor anteriori pentru plata dividendelor (0,22 lei/acţiune).

Să nu uităm că BRD, Petrom au propus dividende cu randamente în jur de 7%, Conpet de peste 9%, iar Electrica va acorda dividende, deşi a raportat pierderi. Companiile mari simt că este cazul să îşi ţină aproape acţionarii în perioade dificile, iar companiile de pe AeRO ar trebui să fie preocupate, la rândul lor, de grija pentru minoritari, în acest context economic, mai ales că lichiditatea a scăzut alarmant pe unii emitenţi (şi de aici la scăderea abruptă a cotaţiilor nu e cale lungă).

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Aveti dreptate,gratuitele nu mai sunt atractive nici macar pentru investitorii aflati la inceput.

    Dar multe din cele insiruite nu au alternativa,ca bani sa dea dividende nu au pentru ca situatia lor financiara e foarte stransa,ca sa nu spun mai mult. 

    Priviti la Agroland care are rezultate mai slabe cu fiecare trimestru,financiar sta pe plutire doar cu ultima majorare cash ,are margine 6-7% si cu obligatiuni cu 9% emise mai are nevoie de unele cu 12%!Presupunem ca ar deschide magazine noi cu banii atrasi(scopul e sa nu se scufunde,dar sa zicem).Ne uitam cum au evoluat ultimele deschise.Lasam si asta si ne gandim ce companii ,in ce sectoare,se pot dezvolta cand doar costul imprumutului e 12%? 

    Mai sus e doar un exercitiu,daca ne uitam in profunzime la multe firme din astea care se marketeaza de crestere e jale.Au realizat o crestere accelerata la orice cost,fara eficienta,cat timp au pompat investitorii bani fara sa intrebe nimic.Etapa asta s-a incheiat. 

    APP nu a scris in niciun raport pana acum ce-i cu creantele asa mari.In cel anual gasim acum ca au imprumutat suplimentar inca 2,5 milioane lei la firmele de imobiliare ale actionarului majoritar.Banii din plasament.A scris undeva ca asta e destinatia banilor atrasi?Cine mai subscria sa se bage bani in niste firme obscure? 

    La CLAIM s-au platit dividende pentru anii anteriori de 3,43 milioane lei.S-a repartizat profitul anilor anteriori si de la 6 mil la semestru a au ajuns capitalurile proprii la 2,5 mil.Ce sa mai dea si altora,de unde?Au afaceri minuscule,profit nu.Si ce BVC aveau cand a fost sa atraga banii care trebuiau sa si-i dea ei dividend! 

    La CAB scrie in Memorandum datat 6 decembrie 2021 ca au afaceri prognozate pentru 2021 de 12 milioane lei.Au facut ceva peste 10%!Profit cateva milioane dar a iesit 3,5 insa cu minus.Anul asta aveau buget cu 37 milione lei insa dinamica nu duce cu gandul la asa ceva.Cat e tupeul sa spui cu cateva zile inainte de finalul anului ca faci 12 milioane cand tu vezi ca esti mult mai aproape de 0 milioane? 

    La ABN nici nu exista bani pentru plata dividendelor alocate inainte de listare celor 3 actionari de atunci.Zic ca si-au platit o parte trimestrul asta.Se vede motivul IPO?!De aia au coborat stacheta si sa se listeze oricum,buni si banii aia mai putini ca le trebuiau lor.

    Sunt extrem de multe si mari diferentele intre povestile de la listare si ce se petrece in realitate.Cele mai multe firme mimeaza 'growth' ori o fac la orice cost cat timp s-au mai gasit investitori dispusi sa le finanteze fanteziile.Dau comunicate despre rezultate remarcabile cand realitatea e dosita undeva prin situatiile financiare anuale,care-s mai ample. 

    1. Astea de pe Aero au toate dezavantajele posibile. capitalizare mica, nelichide, management dezastru, profituri si marje mici, promisiuni neindeplinite, planuri generoase de premiere cu actiuni fara nici-o legatura cu performantele, netransparente si tot ce mai vrei.

      Sunt bune de pacalit incepatorii si doar de o specula mica cu tranzactie de 100 lei ca, ca daca bagi 20.000 euro ramai cu banii blocati.  

      In mare ai dreptate, altfel AROBS are dimensiune buna si pentru principala.

      Nu m-aslega de faptul ca sunt mici, nelichide, asta e generala pe BVB, cu atat mai mult pe o piata dedicata celor mici. 

      Dar restul aspectelor sunt corecte.

      NRF are mari probleme cu auditul anul trecut. Acum amana in ultima clipa AGA ca numai la ei nu e gata, are auditorul mult de lucru. Asta desi e altul. Semnalizeaza singuri ca iar sunt probleme.  

      Problema e ca lichide sunt doar 5-10 titlturi pe toata bursa, nu poti tranzactiona doar TLV, FP si SNP, esti nevoit sa iti investesti banii si in companii de tipul Aero. Asadar, desi sti de la inceput ca nu sunt companii cu probleme iti bagi banii in ele ... Alternativa sunt bursele internationale, doar ca romanul nu prea e invatat cu randamente si dividende mici, prefera pacanelele.

      daca nu e atractiva piata asta de ce le urmaresti in detaliu ?

      vorbeste de cele mari de pe BVB si lasa-i pe cei care sunt interesati sa cumpere sa vorbeasca  

      De cand au voie sa vorbeasca doar cei care sunt interesati sa cumpere?

      Unde este specificat acest articol,paragraf in lege? 

    pai la MAM un actionar a cerut dvd de 10 ori mai mic

    motiv indicatori financiari sub acceptabil 

    ce mai conteaza un dvd de,0, 22 cand firma se prabuseste cativa lei pe trimestru 

    ce incredere sa stai actionar daca zice ca face profit 8 si te trezesti cu 1,8 

    zicea p 2022 aproape 10 si acum mai zice sub 2

    la toate raportarile nu au lasat sa se inteleaga cum sta situatia 

    1. m-am fript

    Exuberanta irationala GoCab si AIrClaim :D astea nu mai publica bugetul prin materiale aga

    AirClaim zice administratorul in raport ca e microentitate deci nu mai prezinta raportare in afara de 2-3 randuri la misto 

    cand a cerut bani avea prognoze de megacorporatie,acum e microentitate si le da cu flit actionarilor 

    asa e mersul-isi fac treaba personala cu banii oamenilor apoi deranjeaza ca s listate

    Rasdaq 

    1. buna asta cu microentitate.

      :)))

      Cotes a facut-o microentitate. 

    Indiferent de rezultate,( uneori in scadere sau minime) toate firmele de pe piata secundara au adoptat programul de rascumparare actiuni pentru fidelizarea conducerii, uneori cu procente semnificative din capitalul social. Au grija ca acestea sa fie alocate inainte de ex-data platii dividendelor.

    Aici ASF-ul ar trebui sa intervina pentru ca primesc dividende fara sa fi investit banii personali (cash) in timp ce multimea fraierilor au contribuit efectiv cu cash la achizitia actiunilor. Au copiat o metoda din afara, dar acolo impozitarea este progresiva si se aplica la cresterea de portofoliu. Una e sa platesti 40% impozit in SUA si alta este sa platesti 0 in Romania.

    1. CORECT

      Dupa ce-i lovesc pe fraieri nu se gandesc ca aia sunt gata terminati si a doua oara nu-i mai pot lovi,ei spera sa gaseasca noi fraieri...cam asa se petrec lucrurile dintre majoritari si gastile din jurul lor cu informatiile privilegiate versus fraierii care cumpara actiuni...

      actiunile SOP se dau legal pe ce au facut cel putin 12 luni in urma deci nu influenteaza dividendele pe anul precedent

      ai insa dreptate pe partea cu luat versus contribuit 

      cu rezultate versus 'ni se cuvine' 

      cu faptul ca rezultate nu-s dar isi iau inapoi procentele cu care se dilueaza cand fac majorari la care nu participa 

      ei iau actiuni pe spatele firmei,actionarii doar sunt pusi sa aduca bani,nu vad nimic

      cel mult 'gratuitele' din articol=actiunea scade ca nici capitalizarea nu si-o pastreaza 

      SOP ar trebui cu maxim 5% din profitul realizat si in cazuri exceptionale cu maxim 10% din profit. Asa vad eu treaba cu premierea. Nu cu 1%-2% din firma cum se practica la noi.

      SOP ar trebui sa fie 1%-2% din ce distribui actionarilor in anul respectiv sub forma de dividend.

      Nu cum fac fratii logofeti si toate firmele create de ei pe AERO. 

    Ce-mi plac astia de la BRK(de fapt Sif 4) cum au venit cu petarde pe AERO.

    :))))) 

    1. goldring,bt,tradeville pot sa zica c-o fi,c-o pati,ne-au pacalit si pe noi firmele .Ce sa zica insa BRK la CAB unde sefii broker sunt si sefii CAB,legal?Cand le-o vindeau clientilor ca mare Zana stiau ca nu vinde nimic.

      EXACT.

      Bine spus. 

    Oare brokerii care au pescuit bibanii la listările de firme zombi realizează ce rău au făcut ? Lor înșiși, dar mai ales credibilității bursei. Mă uit pe lichiditate la AeRO și e mai rău ca la rasdacele de pe vremuri...grav este ca sunt și vreo 2 maxim 3 firme ok băgate acum în aceeași oala!

    iHUNT baga gratuite?se intreaba lumea de ce pare asa ieftina

    pai de ce sa fie,ca strecurat pe undeva apare ca firma e imprumutata la un actionar persoana fizica(care oare,de parca nu s-ar sti) cu 16.400.000 lei de unde in 2020 era cu 200.000. 

    nu apare nicaieri cum a aparut imprumutul asta misterios,care sunt conditiile 

    maine poate isi ia banii lui si sanatate,ramane praful de pe toba ca nu e vreun SNP 

    cum se poate ca pe bursa firma cu 7.000.000 profit,cu 4.000.000 cash sa fie imprumutata la persoana fizica jolly joker cu 16,4?!cu 20.000.000 cap.proprii,cand mai are 14.000.000 obligatiuni 

    e nebunie totala,auditorul o persoana fizica nu sufla o vorba 

    administrator isi da demisia,probabil e mai comod asa pana loveste maciuca 

    unde traim bai cu imprumut asociat de asemenea valoare de care nu se stie nimic?nici la SRL-uri nu se mai fac din astea 

    in raportul trimestrial scria ca e o datorie la asociati,parca ar fi 5 lei!

    bai baieti,unii oameni stiu ce-i pe la firmele astea si astia mici aflam dupa explozie 

    1. Sa vezi dupa ce transforma imprumutul ala in majorare de capital persoana fizica cum ii dilueaza pe restul actionarilor daca nu mai vin cu bani de acasa.

      Sa nu ziceti ca nu v-am spus,dar eu presupun deja schema lui.

      :))) 

      clar ca merge o 'maradona' din asta cu ziare la mijloc de teanc,facuta la valoarea nominala.de unde sa si ia si banii,sa plateasca si obligatiunile jumatate la anul ; ala de la 2P din CA a demisionat ca sa nu-si traga si pe a lui in hazna

      Stai ca pic de ras cum aplaudau aia ca focile pe grupurile alea de FB ca le-a vandut ieftin dupa semestriale,de pe la 1,5 la 1,35

      Ii multumeau din suflet si asta le lua banii si apoi indatora firma la el insusi pentru schema nr.2 

      Daca traia Chelu facea 15 scheme din astea cu ei si astia ii pupau mana

      Ce mai conteaza ca te face unul ca la coltul Ferentariului,important e ca ai profil de Linkedin plin de randuri si te dai cult financiar pe FB 

      Anonimul ce zice pe grupul lui?

      Tot il aplauda pe Stroe si ii pupa portofelul? 

      Chelu e pistol cu apa pe langa ce a creat fratii Stroe.

      :)))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb