Viktor Orban, prim-ministrul ultranaţionalist al Ungariei, şi George Simion, candidatul naţional-populist la funcţia de preşedinte al României, îl admiră pe preşedintele american, Donald Trump, se declară apărători ai creştinismului şi sunt critici la adresa Uniunii Europene (UE), dar naraţiunea naţionalistă de excludere la care amândoi recurg poate sfârşi prin a provoca disensiuni între cei doi politicieni, relatează presa internaţională.
Mărul discordiei este minoritatea maghiară din Transilvania, din centrul României, care cuprinde aproximativ 1,5 milioane de persoane.
În naraţiunea naţionalismului ungar de victimizare, promovată de Orban, această comunitate simbolizează marea nedreptate istorică suferită de Ungaria în urma Tratatului de la Trianon din 1920, când ţara a pierdut două treimi din teritoriul său.
Conform sursei, pentru ultranaţionaliştii români, maghiarii transilvăneni reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a ţării. Ei văd în revendicările de autonomie culturală şi utilizare oficială a limbii maghiare drept un prim pas al comunităţii maghiare către posibile revendicări separatiste.
Acest conflict expune tensiunile interne ale unei potenţiale 'internaţionale de extrema dreaptă'. Deşi au duşmani comuni - Bruxellesul, multiculturalismul, valorile liberale -, rănile istorice şi suprapunerea naţionalismelor sunt piedici în calea unităţii.
Potrivit sursei, liderul partidului de extremă dreapta Alianţa pentru Uniunea Românilor (AUR), George Simion, favorit pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică, şi-a îndulcit tonul în ceea ce priveşte comunitatea maghiară din România.
Această minoritate are o identitate culturală şi politică foarte unitară. Votează disciplinat şi de decenii susţine UDMR, principalul partid care reprezintă interesele comunităţii maghiare din România.
Acest partid, care a participat la actuala coaliţie guvernamentală alături de social-democraţi şi conservatori, îl favorizează pe candidatul liberal şi pro-european Nicuşor Dan.
Multă vreme, Orban şi partidul său, Fidesz, au fost aliaţi strategici ai UDMR. Însă acum, potenţiala victorie a lui Simion provoacă o dilemă: ar trebui oare Orban să sprijine un aliat ideologic cu un istoric de critici la adresa maghiarilor din România?
În iunie 2024, când AUR s-a alăturat grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), Orban a spus clar: Fidesz nu se va alătura acestei familii pentru a nu fi în acelaşi grup cu un partid 'extrem de antimaghiar', o aluzie clară la partidul lui Simion.
Decizia a fost fără drept de apel şi, la scurt timp după aceea, Fidesz a fondat grupul 'Patrioţi pentru Europa' împreună cu aliaţii săi austrieci, cehi şi germani.
Conform sursei, Mate Kocsis, şeful grupului parlamentar Fidesz, a scris pe reţelele de socializare că îi era 'imposibil' să se aşeze lângă Simion în Parlamentul European.
Însă după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai, câştigat la mare distanţă de Simion, ceva s-a schimbat, iar această victorie a generat confuzie în presa pro-Orban.
Unele instituţii media l-au numit pe Simion extremist, în timp ce altele au subliniat punctele comune cu premierul ungar.
În cele din urmă, Orban a rupt tăcerea, într-un discurs: 'Nu vom susţine nicio formă de izolare politică împotriva României sau a liderilor săi. Românii se pot baza pe unguri în lupta lor pentru creştinism şi suveranitate.'
Simion a răspuns pe platforma X: 'Avem o luptă de câştigat împreună'.
Criticile la adresa lui Orban din partea maghiarilor din România au venit imediat. Mai mulţi lideri ai UDMR şi-au exprimat nemulţumirea, numind remarcile premierului ungar o 'greşeală extraordinară'.
Liderul UDMR, Hunor Kelemen, a vorbit la telefon cu Orban care a declarat ulterior că opinia partidului minorităţii maghiare din România continua să fie 'hotărâtoare' pentru Budapesta. Cu alte cuvinte, sprijinul lui Orban pentru Simion nu este atât de ferm pe cât pare.
Voturile sunt cele care contează. Mulţi maghiari cu dublă cetăţenie din România participă la alegerile din Ungaria, iar în 2022 sprijinul lor a fost crucial pentru Fidesz: 94% au votat pentru Orban.
Însă acum, odată cu ascensiunea candidatului opoziţiei, Peter Magyar, în Ungaria, care conduce în sondaje, aceste voturi ar putea fi şi mai importante la alegerile din 2026. De aceea, Orban nu îşi permite să-i piardă pe maghiarii din Transilvania.
Analistul Zoltan Lakner a sugerat într-un podcast recent că Orban îl vede pe Simion ca pe un potenţial 'partener de veto' în UE în cazul în care Bruxellesul va lua măsuri suplimentare împotriva Budapestei.
Între timp, Simion încearcă să se împace cu maghiarii din ţara sa. Într-o dezbatere prezidenţială, el a lăudat UDMR şi a spus că 'maghiarii sunt buni cetăţeni' şi că cei care promovează conflictul dintre maghiari şi români 'ar trebui să ajungă la coşul de gunoi al istoriei'.
Potrivit presei ungare, Simion a lansat o campanie care vizează regiunile din Transilvania cu o prezenţă maghiară puternică, difuzând mesaje şi declaraţii de susţinere pentru Orban, atât la posturile de radio, cât şi în mass-media digitale.
Totuşi, pentru mulţi din comunitatea maghiară, cuvintele sale nu şterg trecutul. Simion a fost acuzat de profanarea unor morminte maghiare şi de folosirea unui limbaj agresiv şi violent împotriva simbolurilor şi drepturilor maghiarilor.
Kelemen, liderul UDMR, a fost tranşant în urmă cu câteva zile: 'Simion nu este prieten cu maghiarii şi nu va fi niciodată'.
Opinia Cititorului