Pene de curent - cum să protejezi tehnologia şi datele atunci când reţeaua electrică se opreşte

R.S.
Macroeconomie / 30 aprilie

Pene de curent - cum să protejezi tehnologia şi datele atunci când reţeaua electrică se opreşte

Pe măsură ce Peninsula Iberică îşi revine după întreruperile masive de curent, este oportun să analizăm ce pot face proprietarii de case şi afaceri pentru a proteja dispozitivele electrice sensibile şi datele digitale atunci când alimentarea de la reţea se opreşte brusc, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Extinderea şi severitatea întreruperilor de curent din această săptămână au fost neobişnuite, cu pierderea aparentă a 15 gigawaţi în doar câteva secunde, creând perturbări succesive în reţeaua europeană. Efectele secundare, resimţite cel mai acut în Spania şi Portugalia, au inclus o oprire temporară a sistemului feroviar, precum şi perturbări în case şi birouri, pe măsură ce computerele au pierdut alimentarea fără un avertisment prealabil.

Deşi este dificil de prezis când va avea loc o pană de curent, proprietarii de case şi afaceri pot proteja echipamentele electrice continuu cu un sistem de alimentare neîntreruptibilă (UPS). Fie că este vorba de o scădere temporară a puterii sau de o pană majoră, un UPS previne pierderea de date şi deteriorarea hardware-ului, făcându-l un pas important de luat, indiferent de cauza întreruperii.

Vremea este adesea un factor

Penele de curent cauzate de vreme au lăsat milioane de case şi afaceri în întuneric în ultimul an. De la cicloane extratropicale puternice la uragane devastatoare, aceste evenimente au perturbat viaţa de zi cu zi şi au evidenţiat vulnerabilităţile în sistemele noastre de infrastructură electrică, ce au fost atât de evidente în Iberia săptămâna aceasta.

Este clar că există multe de făcut pentru a înţelege mai bine cum să gestionăm şi să atenuăm astfel de evenimente, fie că sunt cauzate de factori meteorologici sau nu. Între timp, proprietarii de case şi afaceri pot lua măsuri pentru a proteja activele electrice şi datele folosind un sistem de alimentare neîntreruptibilă (UPS).

Merită să faci acest lucru în regiunea ta? Pentru a te ajuta să decizi, iată selecţia noastră a celor mai raportate pene de curent cauzate de vreme din Europa şi Africa în ultimii ani:

Europa de Nord - Furtuna Darragh. Acest ciclon extratropical puternic, cu rafale de până la 141 km/h, a afectat Belgia, Franţa, Irlanda, Ţările de Jos şi Regatul Unit în decembrie 2024. Furtuna a avut un impact deosebit de sever asupra Irlandei şi Regatului Unit, cauzând întreruperi de curent pe scară largă în aceste regiuni. Aproximativ 2,3 milioane de proprietăţi au experimentat întreruperi de curent care au durat câteva zile, cu peste 1.874.950 de case şi afaceri afectate doar în Marea Britanie. Potrivit Scottish Power şi National Grid, aproximativ 11.000 de case din Ţara Galilor au rămas fără curent pe 10 decembrie, iar în Irlanda au fost aproximativ 395.000 de case, ferme şi afaceri fără curent, în timp ce mai mult de 50.000 de case din Franţa au rămas în întuneric.

Peninsula Iberică şi Franţa - Uraganul Kirk. Un uragan de categoria 4 în octombrie 2024, care s-a transformat într-o furtună de vânt europeană, cauzând întreruperi extinse de curent în Portugalia, Spania, Franţa şi Germania. Mai mult de 300.000 de gospodării din Portugalia au rămas fără curent, în timp ce perturbările severe ale reţelei electrice au dus la întreruperi pe scară largă în Spania, în special în Galicia. În Franţa, întreruperile de curent au fost raportate în mai multe regiuni, afectând viaţa de zi cu zi şi serviciile. În sudul Franţei, 64.000 de persoane au fost afectate, regiunea Pirineii-Atlantici confruntându-se cu un număr de 35.000 de gospodării rămase fără electricitate.

Europa Centrală - Furtuna Boris. Ploi abundente şi vânturi puternice au dus la inundaţii severe şi întreruperi de curent în Austria, Polonia, România şi Republica Cehă în septembrie 2024. Zeci de mii de oameni din Austria au rămas fără curent, ducând la suspendarea serviciilor de circulaţie a trenurilor şi închiderea rutelor majore. În Polonia, întreruperile de curent au afectat 17.000 de rezidenţi, iar ploaia torenţială a rupt un baraj, ducând la evacuări. România a întâmpinat întreruperi de curent pe scară largă care au perturbat serviciile, lăsând mulţi oameni blocaţi. În Republica Cehă, peste 260.000 de gospodării au fost afectate de întreruperi de curent, cu mii de persoane evacuate din oraşele afectate de inundaţii.

Regatul Unit - Furtuna Lilian. În august 2024, această furtună a adus vânturi de 113 km/h în nord-vestul Angliei şi Ţării Galilor, cauzând perturbări semnificative. Liniile de energie doborâte au dus la întreruperi de curent pentru 36.000 de persoane, cu zeci de mii de case afectate. Furtuna a cauzat perturbări ale călătoriilor, evenimentelor şi zborurilor, iar Podul Severn M48 din Gloucestershire a fost temporar închis.

Regiunea Balcanică - Valul de căldură de vară. O întrerupere majoră de curent a lovit Balcanii de Vest în timpul unui val de căldură în iunie 2024, care a afectat Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Albania. Întreruperea a durat câteva ore şi a cauzat perturbări pe scară largă. Ministrul energiei din Muntenegru a spus că oprirea a fost cauzată de o creştere bruscă a consumului de energie adusă de temperaturile ridicate şi de căldura în sine care a supraîncărcat sistemele. În Sarajevo, au apărut blocaje de trafic pe măsură ce tramvaiele s-au oprit şi semafoarele s-au defectat. Blocaje similare au fost raportate în Split, iar mii de turişti au rămas blocaţi în Dubrovnik, cu restaurante, pub-uri, supermarketuri şi alte unităţi închizându-şi uşile. Fanii fotbalului nu au putut urmări meciurile Campionatului European din Germania din cauza ecranelor închise. Mulţi au pierdut alimentarea cu apă în Podgorica pe măsură ce pompele au încetat să funcţioneze, iar aparatele de aer condiţionat s-au oprit, lăsând oamenii să se încingă în căldură. Reţelele de electricitate şi Wi-Fi au căzut în jurul orei 13:00, deşi alimentarea a fost în mare parte restaurată până seara.

Africa de Sud - Tornade. În iunie 2024, un complex de furtuni a produs două tornade care au lovit zonele rezidenţiale din nordul Durbanului, cauzând devastare pe scară largă. Tornada, clasificată ca dezastru naţional, a lăsat peste 7.000 de case avariate şi 1.200 de familii fără adăpost. Vremea severă a distrus sau avariat şcoli, drumuri, poduri, săli comunitare şi linii de energie, cauzând întreruperi de curent. În provincia Eastern Cape, furtuna a cauzat ploi semnificative şi grindină care au dus la inundaţii, rezultând întreruperi de curent şi evacuări.

Norvegia - Furtuna Ingunn. Această furtună, care a început spre sfârşitul lunii ianuarie 2024, a produs vânturi record de 250 km/h peste Insulele Feroe şi a ajuns pe uscat în Norvegia cu o intensitate comparabilă cu un uragan de categoria 1, care a lovit coasta cu vânturi record şi valuri de 10 metri. Furtuna a cauzat daune structurale semnificative, inclusiv smulgerea acoperişurilor şi creşterea riscurilor de avalanşă. Întreruperile de alimentare cu energie electrică au fost pe scară largă, afectând zeci de mii de case în mai multe ţări. Furtuna a afectat grav infrastructura de transport, cu zboruri anulate şi drumuri blocate de zăpadă şi resturi. Acest eveniment a fost una dintre cele mai puternice furtuni care au lovit Norvegia în peste trei decenii.

Europa de Nord - Furtuna Isha. Vânturi de 137 km/h au fost înregistrate pe coasta de vest a Irlandei, cauzând întreruperi de curent şi perturbări în mai multe ţări. În Irlanda de Nord, aproximativ 53.000 de case au fost afectate în timpul furtunii. În Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, aproximativ 30.000 de proprietăţi au pierdut alimentarea cu energie electrică, deşi multe au fost reconectate pe parcursul zilei. Pe măsură ce furtuna s-a mutat în Ţările de Jos, rafale puternice de vânt au dus la întreruperi de curent pentru cel puţin 68.000 de gospodării în Amsterdam şi regiuni mai vestice şi nordice, inclusiv Castricum, Ede şi Hoorn.

Deşi este dificil de prezis când va avea loc o pană de curent, proprietarii de case şi afaceri pot proteja echipamentele electrice continuu cu un sistem de alimentare neîntreruptibilă. Fie că este vorba de o scădere temporară a puterii sau de o pană majoră, un UPS previne pierderea de date şi deteriorarea hardware-ului, făcându-l un pas important de luat, oriunde locuieşti sau lucrezi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb